Activităţi noi pentru liber-profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excepţiile din lista cu activităţi care pot fi efectuate pe cont propriu, de către liber-profesionişti (persoane fizice şi asociaţii familiale), ar putea fi abrogate. Astfel că se vor putea

Excepţiile din lista cu activităţi care pot fi efectuate pe cont propriu, de către liber-profesionişti (persoane fizice şi asociaţii familiale), ar putea fi abrogate. Astfel că se vor putea autoriza activităţi precum cele de poştă naţională, prospecţiunile, producţia de cazane pentru încălzirea centrală, ba chiar şi extragerea şi exploatarea minereurilor radioactive.

Mai sunt exceptate acum, dar vor putea fi autorizate de către primării, activităţi precum producţia de motoare pentru avioane, autovehicule sau motociclete, fabricarea echipamentelor de măsură şi control pentru industrie, producţia de aparatură pentru aer condiţionat, ventilatoare sau frigidere. Toate acestea apar ca excepţii într-o listă cu activităţile din Codul CAEN pentru care pot fi autorizaţi întreprinzătorii persoane fizice, anexată ca parte integrantă dintr-o hotărâre de guvern din 2004. Respectiva hotărâre va fi abrogată, împreună cu alte acte normative, dacă se va adopta proiectul legislativ lansat spre dezbatere publică de către Agenţia Naţională pentru IMM şi Cooperaţie (ANIMM-C). Agenţia a iniţiat un proiect de lege pentru extinderea sferei activităţilor care pot fi exercitate ca persoană fizică autorizată sau ca asociaţie familială "la toate activităţile economice" codificate conform Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN. "Actele normative care reglementează autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale ce desfăşoară activităţi economice în mod independent conţin unele dispoziţii echivoce şi neclarităţi cu privire la activităţile economice pentru care primăriile pot emite autorizaţiile", se precizează într-un comunicat al ANIMM-C.

În prezent, persoanele fizice autorizate (PFA) şi asociaţiile familiale (AF) se pot autoriza în baza Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent, cu modificările ulterioare, şi a Hotărârii Guvernului nr. 1766/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 300/2004. Odată cu intrarea în vigoare a viitoarei legi, actele normative menţionate mai sus vor fi abrogate, potrivit dispoziţiilor finale din proiectul de lege. Conducerea ANIMM-C a mai anunţat că prin prevederile prezentului proiect de act normativ "se stabileşte expres obligaţia primăriilor de a stabili dacă activitatea economică pentru care se solicită autorizarea intră sub incidenţa prevederilor legii. În caz contrar, se va indica într-o adresă de refuz actul normativ în baza căruia persoana fizică sau asociaţia familială se poate autoriza şi autoritatea competentă a emite această autorizaţie". Eventualele propuneri, sugestiile sau opiniile privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice - aflat pe site-ul animmc.ro - vor fi transmise până la data de 6 aprilie 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite