Acţiunile europene închid în scădere, după ce Catalonia a cerut sprijin guvernului spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de azi la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, după ce regiunea Catalonia a cerut sprijinul financiar al guvernului de la Madrid, în timp ce Japonia a redus estimările privind economia, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,7%, cel mai scăzut nivel după 6 august, dar este totuşi în urcare cu 14% de la un minim al anului atins după 4 iunie.

"Economia mondială a avut în trimestrul al doilea cea mai proastă evoluţie din ultima perioadă, iar Japonia este afectată. Este o reacţie la ceea ce se întâmplă şi trebuia să aibă loc o corectare a estimărilor", a declarat Konstantin Giantiroglou, analist şef la Neue Aargauer Bank în Brugg, Elveţia.

În Spania, regiunea Catalonia a anunţat că va cere un împrumut de 5 miliarde de euro din partea guvernului de la Madrid.

La 13 iulie, guvernul spaniol a apropat un fond de până la 18 miliarde de euro pentru susţinerea regiunilor autonome ale ţării, puternic îndatorate, pentru a le ajuta să administreze deficitele bugetare.

Indicii naţionali au scăzut pe toate pieţele Europei Occidentale, cu excepţia Islandei şi Portugaliei. Indicele londonez FTSE 100 a coborât cu sub 0,1%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,9%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,6%.

Titlurile băncilor spaniole au tras în jos indicele băncilor europene. Acţiunile Santander au scăzut cu 0,8%, iar cele ale Bankia, naţionalizată în acest an, cu 4,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite