Acţiunile băncilor listate la BVB şi-au temperat creşterile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei bănci listate la Bursa de Valori Bucureşti - BRD, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica - s-au confruntat în acest an cu o încetinire a ritmului de creştere. Cauzele

Cele trei bănci listate la Bursa de Valori Bucureşti - BRD, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica - s-au confruntat în acest an cu o încetinire a ritmului de creştere. Cauzele principale sunt intensificarea concurenţei în sectorul bancar şi investiţiile semnificative pentru majorarea cotei de piaţă.
"În ultimii doi ani, cele trei bănci listate la bursă au înregistrat o tendinţă de scădere a indicatorilor de performanţă economică. Evoluţia a avut loc în contextul competiţiei în creştere din sistemul bancar, majoritatea operatorilor recurgând la investiţii ample pentru a-şi consolida poziţia", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest. La rândul său, Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii Swiss Capital Asset Management, afirmă că este normal ca ratele de rentabilitate să fie în scădere, având în vedere lupta acerbă dintre bănci pentru mărirea bazei de clienţi. "Spre exemplu, Banca Română pentru Dezvoltare a ajuns la un număr de sucursale mai mare decât cel al BCR", precizează Roşoiu.
Banca Transilvania (TLV), unul dintre emitenţii preferaţi ai jucătorilor de pe piaţa de capital, a obţinut, în primele nouă luni din acest an, un profit net de 84,3 milioane de lei, cu 15% mai mult decât nivelul aferent perioadei similare din 2005. Profitul de la 30 septembrie 2005 a fost de 73,3 milioane de lei, cu 71% peste valoarea consemnată pentru intervalul ianuarie-septembrie 2004. La rândul său, Banca Română pentru Dezvoltare a consemnat, în primele nouă luni ale anului, o creştere a profitului net cu numai 6,4%. Cu un an în urmă, rata de creştere a profitului a fost de 81,2%. Profitul raportat de bancă la finele lunii septembrie 2006 este de 476,7 milioane de lei.
Banca Carpatica este singura care a raportat pentru primele trei trimestre un ritm de creştere a profitului mai mare decât cel înregistrat cu un an în urmă. Astfel, profitul de la 30 septembrie 2006, de 16,7 milioane de lei, a fost cu 24% mai mare decât cel de la sfârşitul lui septembrie 2005. La rândul său, acesta din urmă a fost cu 18% peste nivelul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2004. Analiştii de la KTD Invest atrag însă atenţia că cele trei bănci s-au confruntat, în ultimii doi ani, cu o tendinţă de scădere a indicatorilor de rentabilitate financiară.
Un sondaj realizat de KTD Invest printre analiştii caselor de brokeraj relevă faptul că aceştia se aşteaptă, pentru săptămâna curentă, la stagnarea cotaţiilor BRD şi BCC şi creştere pentru acţiunile TLV. Aprecierile acestora sunt oarecum surprinzătoare, având în vedere faptul că titlurile TLV sunt în momentul de faţă cele mai scumpe. Astfel, indicatorul PER (preţ/profit unitar) al titlurilor TLV este de 36, în timp ce pentru acţiunile BCC şi BRD nivelul acestui indicator este de 32 şi, respectiv, 22. "Acţiunea TLV este privită diferit de către investitori, comparativ cu titlurile celorlalte bănci. Aceasta este considerată drept o acţiune de refugiu", precizează Roşoiu.
Cu toate că, în ultima perioadă, şi titlurile Băncii Transilvania au fost afectate de scăderile de la bursă, brokerii sunt de părere că acestea îşi vor reveni mai repede decât celelalte. Aceasta în primul rând datorită încrederii investitorilor în politica managerială a instituţiei bancare, fiind cunoscut faptul că acţionarii acesteia sunt remuneraţi an de an cu acţiuni gratuite şi titluri la preţuri "preferenţiale". Vehicularea unei posibile vânzări a băncii reprezintă un alt element privit cu mare interes de către jucătorii la bursă.
Pe parcursul ultimelor două luni, evoluţiile acţiunilor celor trei emitenţi au urmat trenduri similare. Mai mult, titlurile BRD şi BCC au înregistrat un grad ridicat de sincronizare. "Preţurile de tranzacţionare nu au mai înregistrat în acest an salturi agresive, evoluţiile oglindind maturizarea emitenţilor. În plus, ultimele săptămâni reflectă o temperare şi reaşezare a cotaţiilor", sunt de părere brokerii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite