Acordul interguvernamental pentru Nabucco, avizat de Comisia de industrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul interguvernamental semnat în această vară la Ankara de către cele cinci ţări participante la proiectul Nabucco a fost avizat astăzi de Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, urmând să intre în dezbatere în Plenul Camerei.

Acordul interguvernamental a fost semnat la 13 iulie de către Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ţările prin care va trece conducta Nabucco.

După ce parlamentul fiecărei ţări va ratifica acest acord, va începe procesul de open-season, prin care traderii pot rezerva capacitate în viitoarea conductă. Cele şase companii din consorţiul care dezvoltă proiectul (Teias, Botas, OMV, Transgaz, MOL si RWE) au dreptul la jumătate din capacitate.

Astfel, Transgaz poate rezerva o capacitate de 2,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Nabucco, care va fi rezervată prin intermediul Romgaz, întrucât Transgaz nu are dreptul de a face trading de gaze.

Potrivit Transgaz, în România va putea intra, prin intermediul Nabucco, o cantitate de gaze de 3,5 - 6 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă aproape jumătate din consumul naţional al ţării de anul trecut, care a fost de 13,2 miliarde de metri cubi.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 8 miliarde de euro, din care acţionarii vor asigura 30%, iar restul vor fi bani atraşi de la bănci.

În România, conducta va traversa judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

Prima etapă a proiectului, care va avea o capacitate de opt miliarde de metri cubi, va fi funcţională în 2015, iar capacitatea maximă de 31 de miliarde de metri cubi va fi atinsă în 2019.

Conducta Nabucco este un proiect conceput pentru a aduce gazele din regiunea caspică în Europa. Principalele surse de gaze vizate sunt statele caspice, Irak, Rusia, Iran şi Egipt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite