Acordul cu FMI, de la „crimă“ la „necesitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu doi ani, liderul PSD Victor Ponta tuna şi fulgera împotriva acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Memoria reportofoanelor reţine pasaje incendiare din declaraţiile lui Ponta, care nu s-a ferit să afirme că acordul cu FMI este „crimă împotriva poporului român" (septembrie 2010), că „delegatia FMI are o atitudine cu totul şi cu totul anormală faţă de România" (august 2010) sau că „FMI vrea să ne opereze cu ferăstrăul şi nu doar fără anestezie, ci şi fără analize şi radiografie" (mai 2010).

Acum, primul ministru Victor Ponta este, desigur, mai calm şi vede relaţia cu FMI dintr-o altă perspectivă. „Din punctul meu de vedere, cred că este bine ca România să aibă în continuare, şi anul viitor, un acord de tip preventiv cu FMI", le-a spus Ponta marţi, oamenilor de afaceri. Semnalele potrivit cărora Guvernul ar putea încheia un nou acord preventiv cu FMI, după ce se va fi epuizat cel aflat în prezent în vigoare, au apărut încă de astă-iarnă. Faţă de o astfel de variantă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a exprimat, însă, serioase rezerve.

„Ancora (n.n. - acordul cu FMI) rămâne pentru credibilitate. Rămâne suma de bani pentru dezvoltări exterioare României, care nu au putut să fie prevăzute, şi probabil că va trebui să ieşim şi din acest acord. Poate mai facem unul de acelaşi tip? Cel mai bine ar fi să ieşim din acest acord, ceea ce ar însemna că lucrurile merg bine şi nu mai avem nevoie de profesor. Dacă te mai lungeşti într-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isărescu într-o conferinţă desfăşurată la începutul lunii februarie.

"FMI vrea să ne opereze cu ferăstrăul şi nu doar fără anestezie, ci şi fără analize şi radiografie.''
Victor Ponta mai 2010

"Cred că este bine ca România să aibă în continuare, şi anul viitor, un acord de tip preventiv cu FMI.''
Victor Ponta iulie 2012

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite