Achiziţii spectaculoase în industria farmaceutică românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mai ieftin decât ar fi achiziţionat o fabrică în Germania. După mine, preţurile sunt puţin exagerate, dar probabil că includ şi paşaportul pentru UE", ne-a declarat Ovidiu Buluc. În

mai ieftin decât ar fi achiziţionat o fabrică în Germania. După mine, preţurile sunt puţin exagerate, dar probabil că includ şi paşaportul pentru UE", ne-a declarat Ovidiu Buluc. În condiţiile unei pieţe unice, pentru un producător nu este interesant să aibă capacităţi de producţie în fiecare ţară, o fabrică la Berlin sau la Praga fiind suficiente pentru a acoperi piaţa unică. În plus, pe piaţa europeană există deja un excedent de capacitate de producţie. Totodată, piaţa mondială a medicamentelor se află într-un continuu proces de consolidare.

Piaţa produselor farmaceutice se va dubla în trei ani
Anul trecut, piaţa produselor farmaceutice a fost de 5 miliarde RON, circa 1,3 miliarde de euro. Românii cheltuiesc pe medicamente 60 de euro/an, consumul crescând rapid în ultimii ani. Potenţialul de apreciere a pieţei este uriaş dacă luăm în calcul ceea ce se întâmplă în ţările membre UE. Ovidiu Buluc estimează că în 2-3 ani piaţa românească va ajunge la 2,5 miliade de euro, ceea ce înseamnă un consum de 110 euro/an. Chiar şi aşa, suntem încă departe chiar faţă de unguri, care cheltuiesc dublu, 230 de euro anual. Conform firmei de cercetare de piaţă Cegedim, 75,6% din încasările industriei au fost reprezentate de retail, care a crescut cu 25%, în timp ce segmentul de produse furnizate spitalelor a stagnat. În 2005, liderul pieţei farmaceutice a fost GlaxoSmithKline, cu o cotă de piaţă de 9,1%, urmat de Hoffman la Roche (6,7%), Novartis (6,4%) şi Sanofi-Aventis (6,3%). Dintre producătorii români, Sicomed Bucureşti - achiziţionat anul trecut de compania cehă Zentiva - deţine 4,7% din piaţă, în timp ce Antibiotice Iaşi şi Terapia au fiecare circa 4% din piaţă. În perioada următoare, AVAS urmează să scoată la privatizare Antibiotice Iaşi, valoarea de piaţă fiind estimată la 130 milioane de euro. Alte companii care ar putea fi vizate de achiziţii ar putea fi Labormed Pharma şi Biofarm, ultima cotată pe Rasdaq.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite