Accesarea fondurilor europene, încetinită de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii şi organizaţiile neguvernamentale au criticat ieri modul în care Guvernul susţine proiectele din bani europeni. Ei cer depolitizarea Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) şi vor ca ocuparea posturilor de la acest organism să fie făcută prin concurs şi nu în urma unor numiri politice ca acum.

Sindicaliştii spun că AMPOSDRU refuză în mod nejustificat să facă publică lista cu proiectele aprobate şi cu beneficiarii finanţărilor. Din cauză că nu primesc la timp prefinanţarea, multe dintre proiecte sunt blocate, iar altele nu mai pot fi implementate. „Noi ne aşteptăm ca Guvernul să fie partenerul nostru în proiecte pentru că derularea lor aduce bani la buget. Din 460 de milioane de euro câte au intrat în România pe aceste proiecte, peste 200 de milioane au intrat la buget. Sunt bani pentru care Guvernul nu a depus niciun efort", a spus Petru Dandea, reprezentantul Cartel-Alfa. Sindicaliştii spun că regulile de finanţare pentru contracte sunt aplicate neuniform de la un organism intermediar la altul.

AMPOSDRU, lipsită de transparenţă

Fosta şefă AMPOSDRU, Cristina Zevedei, a fost demisă recent în urma scandalului ministrului Muncii, Ioan Botiş.  Acesta şi-a dat demisia în urmă cu mai multe săptămâni după ce presa a dezvăluit că soţia sa, Ligia Botiş, era plătită cu 8.400 de lei brut pentru servicii de consultanţă acordate unei asociaţii ce obţinuse finanţare europeană. Proiectul "Şansă la demnitate" a fost depus, selectat şi a primit şi prefinanţare de 30% în timp record de la AMPOSDRU, instituţie subordonată ministrului Muncii.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) i-a acuzat pe fostul ministru al Muncii Ion Botiş şi pe Cristina Zedevei, că au secretizat ilegal informaţii publice legate de proiectele europene. Reprezentanţii IPP au spus că Zevedei şi Botiş au făcut acest lucru pentru a ascunde opiniei publice faptul că soţia fostului ministru era implicată într-un proiect european. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite