Acces la fondurile UE pentru agricultură, după schema SAPARD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii propune băncilor o licitaţie de 200 milioane de euro pentru creditarea proiectelor. După ce a dat drumul la depunerea de proiecte pentru fondurile de la Uniunea

Ministerul Agriculturii propune băncilor o licitaţie de 200 milioane de euro pentru creditarea proiectelor.

După ce a dat drumul la depunerea de proiecte pentru fondurile de la Uniunea Europeană, Ministerul Agriculturii negociază cu băncile comerciale oferta de credite destinate fermierilor. Acestea ar trebui să lanseze pe piaţă împrumuturile speciale destinate fermierilor până la finalul lunii aprilie.


Ministerul Agriculturii pregăteşte o licitaţie publică pentru 100-200 milioane de euro, bani din care băncile vor acorda credite destinate accesării fondurilor europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Săptămâna trecută a avut loc o nouă rundă de negocieri pe această temă între reprezentanţi ai unor bănci comeciale, oficiali de la Agricutură, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.


Urmează ca în viitorul apropiat să fie convenite unele detalii ale produselor de creditare pe care băncile trebuie să le lanseze pe piaţă. Noile credite ar trebui să fie gata până la finele lunii aprilie sau începutul lunii mai, pentru a veni în întâmpinarea proiectelor care au fost depuse în această lună şi vor obţine toate avizele necesare demarării.


Startul pentru fondurile europene a fost dat pe data de 3 martie şi, potrivit ministrului agriculturii, Dacian Cioloş, fermierii au depus deja proiecte în valoare de câteva milioane de euro.


Vin bani şi pentru Fondul de Garantare


Pe lângă banii destinaţi activităţii de creditare a proiectelor, Ministerul Agriculturii va aloca o sumă importantă şi Fondului de Garantare a Creditului Rural.


Aceşti bani vor fi destinaţi garantării avansurilor şi creditelor luate de fermieri. De fapt, statul foloseşte pentru fondurile UE experienţa acumulată în cadrul programului SAPARD. Finanţarea pentru cei care nu dispun de sumele necesare se va face după principiile de finanţare din cadrul programului "Fermierul". Din martie 2008, agricultorii pot depune proiecte pentru trei măsuri din cadrul PNDR.

Este vorba despre modernizarea fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi dezvoltarea satelor. Prima sesiune de depunere a proiectelor se desfăşoară în intervalul 3-28 martie, iar sumele alocate totalizează aproape 200 milioane de euro, atât bani de la UE, cât şi cofinanţarea de 20% de la bugetul de stat.


Împrumuturile vor avea costuri reduse


Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, crede că băncile vor lua în serios discuţiile de la Agricultură şi că, în perioada următoare, vor apărea credite cu dobândă şi comisioane reduse, astfel încât să fie suportabile pentru clienţii din mediul rural.


În cadrul programului <> , creditele acordate au avut o dobândă de 5%, iar în unele cazuri perioada de graţie a fost şi de 5 ani. Potrivit oficialilor din cadrul ministerului, dobânzile la creditele pentru fondurile de acum vor fi mai avantajoase decât celelalte existente acum pe piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite