Accentuarea deficitului, semn că economia este bolnavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul comercial a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creştere cu 37,8%, faţă de perioada similară din 2005, ajungând la 5,81 miliarde euro, în condiţiile în care exportul a

Deficitul comercial a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creştere cu 37,8%, faţă de perioada similară din 2005, ajungând la 5,81 miliarde euro, în condiţiile în care exportul a crescut cu 20,3%, iar importul cu 25,3%.
În opinia ministrului Iuliu Winkler, creşterea deficitului comercial şi a importului a fost determinată de ritmul alert al investiţiilor pentru restructurarea şi modernizarea economiei, dependenţa de materiile prime din import, precum şi de concurenţa exercitată de bunurile din import şi la care oferta producţiei interne nu poate satisface cererea populaţiei.

Importurile sezoniere vor stimula deficitul
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei şi Comerţului, grupele de produse care au înregistrat cel mai semnificativ deficit comercial sunt maşinile şi aparatele, echipamentele electrice, produsele minerale, vehiculele de transport, materialele plastice, cauciucul şi produsele din cauciuc etc. Datele statistice nu indică însă o situaţie chiar roză a economiei naţionale, analistul Liviu Voinea, apreciind că menţinerea şi chiar accentuarea deficitelor externe după aproape şapte ani de creştere a produsului intern brut reprezintă un semnal că suportul de dezvoltare a economiei nu este unul sănătos. "Suntem în al şaptelea an de creştere economică. Dacă natura creşterii era sănătoasă, ar fi trebuit să vedem o reducere a deficitelor", a afirmat Voinea, citat de Mediafax. În opinia sa, deficitul comercial din acest an este de aşteptat să atingă cel puţin 12% din PIB, în condiţiile în care previziunile pentru a doua parte a anului nu sunt deloc îmbucurătoare. "Este de aşteptat ca ritmul de creştere al deficitului comercial să se accelereze în a doua parte a anului, odată cu trecerea de la excedent la deficit bugetar şi a importurilor sezoniere. Mai trebuie remarcat că în primul semestru aprecierea a fost marginală, deci nu vorbim de un deficit conjunctural", a declarat Voinea.

62,06% din importuri vin din UE
Principala piaţă de import a României a fost cea a Uniunii Europene, cu o pondere de 62,06% din total importuri, în creştere cu 23,5% faţă de primul semestru din 2005, urmată de Europa de Est, Asia-Oceania, America, Africa şi Orientul Mijlociu. Principalele ţări partenere la import au fost: Italia, Germania, Rusia, Franţa, Turcia, China, Austria, Kazahstan, Ungaria, SUA, Marea Britanie, Polonia, Cehia şi Spania, 2,34%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite