Acarii din Dorneşti au blocat traficul CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie tensionată în gara suceveană Dorneşti, unde acarii au declanşat ieri dimineaţă o acţiune spontană de protest.

Angajaţii din tura de serviciu au oprit munca. După puţin timp, protestatarilor li s-au alăturat şi colegii lor veniţi la serviciu pentru o instruire. În total, peste 40 de oameni au refuzat să mai schimbe macazurile, astfel că niciun tren n-a mai putut trece prin Dorneşti timp de opt ore. Gara este situată în partea nordică a judeţului, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Pe lângă un tren care trebuia să plece spre Iaşi în jurul orei 10.00, pe traseu au mai rămas blocate şi două trenuri internaţionale. Este vorba de trenul Moscova-Sofia, oprit la intrarea în ţară, la Vadu Siretului, şi de trenul Sofia-Moscova, rămas blocat în Gara Milişăuţi, la circa 10 kilometri de Dorneşti.

Ce vor acarii

Principalele nemulţumiri ale acarilor sunt legate de plata drepturilor salariale. Este vorba atât de avansul pe luna martie care trebuia achitat până vinerea trecută, cât şi de o serie de drepturi salariale câştigate în instanţă şi neonorate. Greviştii mai cer încheierea contractului colectiv de muncă pe anul 2012-2013, asigurarea transportului la locul de muncă şi de la locul de muncă la domiciliu, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, asigurarea echipamentului de protecţie şi lucru, respectiv păstrarea sporurilor obţinute.

Prima rundă de negocieri între conducerea Companiei CFR şi protestatari a rămasă fără vreun rezultat. Greva spontană a continuat până aproape de ora 17.30. Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, susţine că greviştii s-au înţeles, în cele din urmă, cu şefii lor.

Un protest nejustificat

De cealaltă parte, conducerea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA susţine că a informat sindicatele feroviare, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, asupra faptului că transferurile bancare pentru plata salariilor se vor face la începutul acestei săptămâni. Aceasta fiind situaţia, administraţia CFR consideră că protestul spontan al salariaţilor staţiei CF Dorneşti „nu este justificat, cu atât mai mult cu cât astfel de manifestări produc efecte negative care se repercutează tot asupra feroviarilor".

Potrivit conducerii CFR, din cauza protestului salariaţilor staţiei CF Dorneşti a fost afectată circulaţia a 5 trenuri de călători, care au înregistrat întârzieri între 30 şi 360 de minute, ceea ce înseamnă noi probleme financiare pentru companie, „cu consecinţele de rigoare asupra salariilor în perioada următoare".
În aceste zile, reprezentanţii administraţiei şi partenerii sociali negociază Contractul Colectiv de Muncă pe perioada 2012/2013.

360 de minute este întârzierea provocată de greva spontană a feroviarilor de la Dorneşti (Suceava).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite