Academia Forbes a început la ASE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul de astăzi deschide seria dezbaterilor din cadrul proiectului „Academia Forbes". Personalităţi din business şi specialişti în resurse umane îi îndrumă pe studenţi pe drumul către un viitor profesional de succes.

Sesiunea a fost deschisă de Prorectorul Academiei de Studii Economice, Dumitru Miron. Acesta a scos în evidenţă importanţa evenimentului pentru studenţii români, care au ocazia să cunoască poveştile oamenilor de afaceri din Forbes 500 Miliardari, care au reuşit să construiască businessuri de succes.

"Parteneriatul cu Adevărul Holding nu se limitează doar la Academia Forbes, dar aduce în faţa studenţilor noştri şi pe cei care fac lumea să se mişte. Vrem să vedem şi să învăţăm cum se fac miliardarii", a spus Dumitru Miron.

La rândul ei, directorul de Resurse Umane al Adevărul Holding, Oana Barbu, le-a povestit studenţilor ASE parcursul Adevărul Holding, de la naşterea lui, până la proiectele de extindere a businessului.

Miliardarul Mircea Tudor, preşedintele MB Telecom, a lansat prima provocare studenţilor. Omul de afaceri a vrut să afle definiţia acestora cu privire la calitatea de lider.

Studenţii ASE au avut opinii diferite: 1% calitate nativă, 99% muncă, sau raport egal între cele două.

Mircea Tudor a nuanţat poziţia, opinia transmisă studenţilor fiind aceea că munca şi calitatea nativă contribuie în proporţii egale. "Există oameni care au ajuns la conducerea unor companii prin forţa împrejurărilor, dar asta nu înseamnă că sunt şi lideri. Această calitatea trebuie recunoscută de grup, şi nu ţine de propria voinţă", le-a transmis Tudor studenţilor.

Preşedintele MB Telecom crede că lider este cel căruia îi place cifra 1. "A fi numărul unu este o dorinţă a multora, dar ca să ajungi acolo e un drum foarte complicat", a spus Tudor.

Omul de afaceri le-a povestit studenţilor parcursul afacerii proprii, amintind faptul că s-a format profesional în perioada comunistă. Tudor a anunţat chiar că afacerea sa a fost în pragul falimentului şi timp de trei ani s-a luptat pentru salvarea companiei.

Buget de cercetare de 6 milioane de euro

Unul dintre studenţii ASE l-au întrebat pe Tudor care a fost bugetul alocat proiectului de cercetare Roboscan. Miliardarul a spus că suma s-a ridicat la 6 milioane de euro, din care o parte a venit din credite bancare. "Sunteţi tineri, aveţi curajul de a vă propune obiective foarte înalte", i-a sfătuit Tudor pe studenţi

Omul de afaceri a spus că a angajat peste 20 de specialişti în cercetare în acest an, în ciuda crizei, şi că aşteaptă CV-uri din partea celor cu specializare politehnică pe adresa de e-mail mircea.tudor@mbtelecom.ro.

"Nu există înlocuitor la competenţă"

La rândul său, Radu Furnică, CEO Leadership Development Solutions, a arătat căunul dintre cele mai importante lucruri înţelese în activitatea sa este acela că "nu există înlocuitor la competenţă, însă aceasta se poate simula. Însă adevărata valoare adăugată este produsă doar de oameni competenţi".

Furnică a spus că se vorbeşte prea mult despre calitatea de lider. "Această calitate ar trebui acordată unei persoane de compania în care a lucrat, de societate, pentru activitatea sa. Cei care se bat cu cărăimda în piept că sunt lideri probabil că nu sunt. Trebuie să-i căutăm pe cei care fac mai multe decât spun", a spus Furnică.

Unul dintre studenţii ASE a replicat spunând că este mai importanta creativitatea şi inovaţia decât calitatea de lider. Un alt student i-a cerut lui Furnică să enumere acele calităţi necesare unui lider. Ela spus că acestea ţin de capacitatea acelei persoane de a aplica un set de cunoştinţe pe fundalul unui alt set de atitudini şi înclinaţii.

"În primul rând să aveţi cunoştinţe tehnice şi teoretice, înclinaţi. Eu nu cred că o carieră este posibilă decât dacă ea se îndreaptă spre ceea ce reflectă înclinaţia persoanei respective. Fără pasiune, toată munca este o corvoadă", a mai arătat Radu Furnică.

Cei doi vorbitori au accentuat nevoia de colaborare între mediul academic şi cel industrial. "Mediul academic este mult mai inerţial. Avem ocazia să creăm profilul omului de care avem nevoie în industrie, dar numai cu ajutorul dumneavoastră", le-a transmis Tudor studenţilor.

Tinerii economişti i-au întrebat pe cei doi oameni de afaceri despre şansele pe care le au de a deschide o afacere din timpul facultăţii. Răspunsul lui Radu Furnică a vizat strict domeniul inovaţiei, spunând că în funcţie de calitatea produsului creat se poate vorbi şi despre succesul unui business. "Nu uitaţi că 93% din start-upuri înregistrează un eşec", a amintit Furnică.

În privinţa modului în care se construieşte un CV, Furnică a accentuat că, în cazul tinerilor - unde nu se poate vorbi despre experienţă -, cea mai importantă este sinceritatea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite