Abramovici cade din topul miliardarilor ruși

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roman Abramovici nu se mai numără printre primii trei miliardari din Rusia. Proprietarul clubului de fotbal Chelsea nu se mai regăseşte pe primele poziţii din topul miliardarilor ruşi realizat de publicaţia de business „Finance“.

Averea lui Abramovici, estimată în martie 2010 la 11,2 miliarde de dolari, îi asigura locul 50 între cei mai bogaţi oameni din lume, potrivit Forbes. Publicaţia de ­business „Finance" din Rusia îl plasa pe locul trei între miliardarii autohtoni, cu o avere estimată la 17 miliarde de dolari.

Pe primele locuri erau Vladimir Lisin (18,8 miliarde de dolari) şi Mihail Prokhorov (17,85 miliarde de dolari). Ediţia din acest an a topului realizat de ruşi nu-l mai găseşte pe Abramovici pe podium. Pentru prima dată în ultimii opt ani (de când se realizează acest clasament), el nu a mai intrat în top trei.

DIN MECANIC, MILIARDAR

Abramovici s-a născut în 1966, în localitatea Saratov şi a fost crescut de bunicii din partea mamei, după ce părinţii săi au murit când el avea numai patru ani.

Bani a început să facă din armată, când s-a înţeles cu şoferii din unitate, cărora le dădea alimente pentru benzină, pe care o vindea ofiţerilor, potrivit pravda.ru. După ce şi-a terminat stagiul militar a fost comerciant de stradă şi mecanic la o fabrică. Anii '90 l-au găsit în postura de mic antreprenor, cu mai multe afaceri, printre care o fabrică de jucării şi o cooperativă de piese auto.

În 1995 a cumpărat, alături de Boris Berezovski (un apropiat al fostului preşedinte rus Boris Elţîn), compania petrolieră Sibneft cu 250 de milioane de dolari. Zece ani mai târziu, a vândut-o gigantului energetic Gazprom pentru 13 miliarde de dolari.

Venirea lui Putin la putere nu l-a afectat, aşa cum s-a întâmplat în cazul miliardarilor Mikhail Hodorkovski (care a fost închis şi se află în detenţie şi acum) şi Boris Berezovski şi Vladimir Gusinski, care au părăsit Rusia după alegeri.

A avut afaceri în telecomunicaţii, deţinând acţiuni la canalul de televiziune ORT (vîndute ulterior către Aeroflot şi Rusal - cel mai mare producător de aluminiu din lume).

Cariera politică

În 1999, a fost ales deputat în Duma Regiunii Ciukotka (în Rusia, Duma este camera inferioară a Parlamentului). În 2000, Abramovici a devenit guvernatorul regiunii Ciukotka, foarte întinsă (dublă faţă de teritoriul Germaniei) şi foarte săracă.

În 2008, preşedintele Dmitri Medvedev i-a acceptat demisia din această funcţie, după ce Putin refuzase acest lucru în timpul ultimului său mandat de lider de stat. La începutul lunii ianuarie, el şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în Duma Regiunii Ciukotka. Între 2003 şi 2005, „Finance" l-a desemnat pe Abramovici drept cel mai bogat rus. Topul din acest an va fi publicat pe 14 februarie. Cei care l-au realizat au anunţat că numărul miliardarilor ruşi a crescut anul trecut la 114, de la 77 în 2009.

Averile cumulate ale primilor zece clasaţi se ridică la 182 de miliarde de dolari, suma fiind cu o treime mai mare decât cea precedentă. În ciuda creşterii, valoarea nu se apropie de recordul stabilit în 2007 (221 de miliarde de dolari), informează „Russia Today". În top nu au intrat persoane cu averi mai mici de 160 de miliarde de dolari, potrivit „The Moscow Times". 

Afacerea sibneft

Abramovici şi Berezovski au cumpărat Sibneft prin intermediul programului guvernamental „împrumuturi contra acţiuni", când cei care împrumutau bani Executivului de la Moscova primeau în schimb pachete de acţiuni la companii de stat. Dacă datoria nu era achitată, oamenii de afaceri puteau vinde participaţiile, însă majoritatea le‑au păstrat.

11,2  miliarde de euro valora averea lui Abramovici în martie 2010, potrivit Forbes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite