Abramovici va face cea mai mare investiţie rusească în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul rus Roman Abramovici a lansat o ofertă de cumpărare a companiei americane procesatoare de oţel Oregon Steel Mills Inc., în valoare de 2,3 miliarde de dolari. Dacă se va finaliza,

Miliardarul rus Roman Abramovici a lansat o ofertă de cumpărare a companiei americane procesatoare de oţel Oregon Steel Mills Inc., în valoare de 2,3 miliarde de dolari. Dacă se va finaliza, aceasta va fi cea mai mare investiţie a unei companii ruseşti pe teritoriul american.
Grupul Evraz, controlat de Roman Abramovici şi partenerii săi ruşi, s-a oferit să cumpere Oregon Steel Mills cu un preţ de 63,25 dolari pe acţiune, ceea ce înseamnă cu 7 procente mai mult decât valoarea acţiunilor la încheierea şedinţei de tranzacţionare bursieră de vineri.
Dacă va fi aprobată, tranzacţia va urca Evraz, cel mai mare producător de oţel din Rusia, pe locul zece în topul mondial, înaintea companiei germane ThyssenKrupp AG, informează Bloomberg. Producătorii de oţel din Rusia, India şi Brazilia vor să se dezvolte pe partea de procesare în America de Nord şi Europa, pentru a putea fabrica produse mai scumpe, ca linii de cale ferată şi conducte de petrol. "Oregon reprezintă o oportunitate unică de extindere pe una dintre cele mai mari şi mai mature pieţe din lume", a declarat directorul financiar al Evraz, Pavel Tatianin, citat de Bloomberg.
Oferta făcută companiei Oregon este ultimul indiciu privind curentul global de consolidare a industriei oţelului. Astăzi, şase din cei mai mari zece producători de oţel vin din economiile emergente, arată Bloomberg. China singură produce aproape o treime din oţelul mondial. Mittal Steel Co., acum cel mai mare producător din lume, a pornit de la o uzină indoneziană. Arcelor SA a propus o fuziune cu Severstal, rivalul rus al Evraz, înainte de a accepta să fie cumpărată de Mittal, în urma celei mai mari fuziuni din industrie. "Mă aştept să ne trezim, în cele din urmă, că nu mai există niciun producător de oţel printre ţările bogate. Creditele ieftine şi costurile mici ale forţei de muncă îi avantajează pe producătorii de oţel din pieţele emergente, în competiţie cu cei de pe pieţele mature", a spus Roger Nightingale, un strateg de la Millennium Global Investments, din Londra.
Preluarea Oregon Steel Mills îi va permite grupului rusesc Evraz să producă 1,5 milioane de tone de cale ferată şi alte produse feroviare anual, adică mai mult decât orice alt producător din lume, a spus Tatianin, de la Evraz. Preţurile la aceste produse din oţel procesat sunt cu 30% mai mari în SUA decât în Rusia, explică un alt analist, Rob Edwards, de la banca de investiţii Renaissance Capital, din Moscova. După ce va prelua Oregon, Evraz îşi va mări capacitatea de producţie cu 21 de procente, la 16,8 milioane de tone, depăşind astfel compania germană ThyssenKrupp, care este acum pe locul zece în topul mondial al producătorilor de oţel, cu o capacitate anuală de 16,5 milioane de tone.

Cel mai bogat rus ţine în mâini frâiele Evraz
Ă Roman Abramovici, în vârstă de 40 de ani, altădată un apropiat al familiei lui Boris Elţîn, este şi guvernatorul regiunii Chukotka, zona din Rusia cea mai apropiată de Alaska. El a cumpărat 40% din acţiunile Grupului Evraz, în iunie anul acesta, prin fondul său de investiţii, Millhouse.
Ă La momentul achiziţiei, analiştii pieţei metalelor spuneau că, sub mandatul lui Abramovici, compania va deveni nucleul în jurul căruia se va consolida industria de oţel rusească, pe atunci fragmentată. Dacă va fi într-adevăr aşa, procesul se va înscrie în curentul general de formare a unor monopoluri ruseşti în toate domeniile, de la petrol şi până la producţia de aeronave.
Ă Abramovici are o putere mai mare în companie decât o sugerează acţiunile pe care le deţine, notează cotidianul american "New York Times". şi asta din cauza schemei complexe de acţionariat. Activele companiei sunt în Rusia, dar firma este înregistrată în Luxemburg, iar 82,4% din acţiuni sunt deţinute de două holdinguri din Cipru. Abramovici controlează una dintre societăţi, Greenleaf. Prin toată reţeaua de companii offshore, magnatul rus controlează, de fapt, pachetul majoritar de 50% din Evraz.
Ă "Abramovici nu a venit la Evraz ca acţionar minoritar. Următorul său pas va fi să-şi consolideze poziţia pe piaţa rusească a oţelului", a comentat, pentru "New York Times", Kiril S. Chuiko, un analist pe piaţa metalelor de la UralSib.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite