Abatoarele vor trebui sa fie zugravite cu vopsea lavabila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatile din industria alimentara vor trebui sa foloseasca vopsea lavabila, netoxica, necoroziva, rezistenta pentru incintele unitatii si pentru suprafetele echipamentelor de productie, se stipuleaza

Unitatile din industria alimentara vor trebui sa foloseasca vopsea lavabila, netoxica, necoroziva, rezistenta pentru incintele unitatii si pentru suprafetele echipamentelor de productie, se stipuleaza in noul regulament privind igiena alimentelor, pregatit de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Motivul: aceste suprafete vor putea fi dezinfectate mai usor. In plus, ramele usilor si ferestrelor trebuie sa fie fabricate din metale inoxidabile sau din plastic, sa aiba prevazute, daca este necesar, plase de protectie demontabile, pentru a putea fi curatate cu usurinta. De asemenea, aceste centre de procesare vor trebui sa asigure existenta unui numar minim de grupuri sanitare, sa puna la dispozitia angajatilor cel putin o camera de dus, sa existe o incapere separata pentru receptia animalelor, o alta pentru sacrificarea lor etc. Acestea sunt doar o mica parte din noile reglementari, prevazute in noul proiect de lege, menite sa apropie standardele romanesti de igiena de cele europene. Un element de baza al noilor reguli este faptul ca fiecare producator din lantul alimentar este responsabil pentru siguranta alimentara a produsului livrat. De exemplu, pentru siguranta alimentara a unei paini sunt responsabili toti agentii economici implicati in realizarea produsului final, incepand cu producatorul de grau, industria de morarit, cea de panificatie, transportul si distributia painii. De asemenea, procesatorii vor fi obligati sa identifice posibile puncte critice, de risc din punct de vedere igienic al unitatii si sa ia masuri pentru reducerea acestor riscuri. Acest sistem poarta denumirea de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Path), implementarea sa fiind obligatorie. De exemplu, trebuie analizate zonele unde pot aparea bacterii precum salmonella, procesatorul avand obligatia sa isi ia toate masurile de siguranta pentru a stopa o eventuala contaminare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite