A picat primul „băiat deştept” care are contract cu Hidroelectrica: EuroPec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica va denunţa astăzi primul contract de furnizare a energiei electrice semnat cu un „băiat deştept”, respectiv firma EuroPec, deţinută de gălăţenii Adrian Comşa, Galina Comşa şi Ovidiu Peligrad, a declarat pentru „Adevărul” Remus Borza, avocat şi managing partner la Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.

„La ora 14.00 va pleca denunţarea contractului şi va intra în vigoare mâine (miercuri), la ora 24.00. De la acea oră va fi sistantă furnizarea de energie electrică. Am decis denunţarea acestui contract pentru că era unul prejudicios pentru companie”, a spus Borza.

Borza a adăugat că EuroPec cumpără energie ieftină de la Hidroelectrica încă din 2004. În ultimii doi ani, EuroPec a cumpărat energie cu 130-141 de lei/MWh, în condiţiile în care preţul de referinţă era de 220-225 de lei/MWh.

„Prejudiciul calculat pe ultimii şase ani, ca diferenţă între preţul de achiziţie şi cel de referinţă, este de 118 milioane de lei”, a spus Borza.

„Nu este suficient că-i dădeam energie ieftină, dar nici nu o plătea. Compania are restanţe la plată de 37 de milioane de lei pentru perioada ianuarie-iunie 2012”, a explicat reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica.

Întrebat dacă urmează ca şi alte contracte semnate de Hidroelectrica cu „băieţii deştepţi” să fie reziliate, Borza a răspuns: „E suficient acesta pentru început. Ne uităm pe rând pe toate, cu maximă atenţie. Din câte ştiu, acesta este singurul contract care nu are  plăţile la zi.”

Contractul semnat cu EuroPec este însă unul dintre cele mai mici ca valoare. Hidroelectrica a livrat anul trecut către EuroPec 320.876 MWh comparative cu 2,15 milioane de milioane MWh către Energy Holding sau 1,57 milioane de MWh către Alpiq RomEnergie.

Cine se află în spatele companiei EuroPec? Compania este deţinută de gălăţenii Adrian Comşa, Galina Comşa şi Ovidiu Peligrad.

Citeşte mai multe despre afacerile miliardarului gălăţean Adrian Comşa, pe Forbes.ro

EuroPec are ca obiect de activitate, conform clasificării CAEN, comercializarea energiei electrice. Firma, cu 39 de salariaţi, a înregistrat în 2010 un profit de 1,17 milioane de lei şi o cifră de afaceri netă de 132 de milioane de lei, potrivit datelor publicate pe Ministerul Finanţelor.  

Adrian Comşa, prezent în topul „Forbes 500 Miliardari” cu o avere estimată la 16-17 milioane de euro, este un om controversat pe plan local, inclus pe lista mass-media a „băieţilor deştepţi” care fac afaceri cu energie şi considerat un apropiat al politicienilor fostei puteri.

Averea însumată a gălăţenilor din Top 500 Miliardari însumează peste 500 de milioane de euro. Află de pe Forbes.ro cine este cel mai bogat om de afaceri din Galaţi

Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis miercurea trecută deschiderea procedurii generale de insolvenţă în cazul Hidroelectrica.  Consiliul de Administraţie a decis să solicite intrarea în insolvenţă a Hidroelctrica din cauza scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, a informat compania, care a menţionat că toate contractele vor fi continuate "în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate".

Mai mulţi avocaţi au susţinut încă de săptămâna trecută că decizia Hidroelectrica de a cere intrarea în insolvenţă are la bază contractele bilaterale semnate cu anumite companii, aşa-zişii „băieţi deştepţi“.

Mai exact, insolvenţa ar reprezenta o modalitate prin care Hidroelectrica ar putea opri contractele bilaterale semnate cu „băieţii deştepţi“, prin care aceştia achiziţionează energie la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţa reglementată OPCOM. Asta după ce Guvernul a început la sfârşitul anului trecut renegocierea acestor acorduri, dar nu a prezentat până în prezent rezultatele finale ale acestei operaţiuni.

„Dacă nu este o decizie luată în mod independent de consiliul de Administraţie, ci andosată de Guvern, este una foarte deşteaptă pentru că se poate ajunge uşor la terminarea contractelor prin care energia era luată angro de anumite companii la preţuri mult mai mici decât preţul pieţei“
, explica avocatul Gheorghe Piperea.

El a explicat că legea insolvenţei loveşte toate contractele semnate în urmă cu mai puţin trei ani cu o prezumţie de fraudă, iar contractantul, în cazul de faţă „băieţii deştepţi“, trebuie să facă dovada de nevinovăţie. Astfel, contractele care sunt în derulare pot fi anulate printr-o singură notificare a administratorului judiciar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite