A început lupta în cea mai mare licitaţie telecom din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vodafone, Orange, Cosmote, RCS & RDS şi 2K Telecom au început ieri rundele primare în licitaţia de telefonie mobilă în care statul va obţine minimum 726 de milioane de euro.

Ieri dimineaţă, în jurul orei 9.00, principalii jucători din piaţa telecom din România soseau pe rând la sediul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Urma să înceapă cea mai mare licitaţie telecom din istorie în care sunt scoase la vânzare licenţe în mai multe benzi de frecvenţă, inclusiv pentru servicii 4G, pentru intervalul aprilie 2014 - aprilie 2029. O licitaţie din care statul ar putea încasa, la preţul de pornire, aproape 726 de milioane de euro. Iar dacă operatorii vor concura puternic pe licenţe, valoarea încasărilor pentru stat ar putea ajunge chiar la un miliard de euro.

încasările merg la agricultură

Banii încasaţi de stat urmează să fie folosiţi însă pentru agricultură şi ajutoare pentru fermierii afectaţi de secetă şi nu pentru proiecte IT&C, a anunţat premierul Victor Ponta după operarea primei rectificări bugetare din acest an, la finele lunii august. Cinci companii s-au înscris la licitaţia din industria cu mai mulţi clienţi decât populaţia României: Vodafone, Orange, Cosmote şi RCS & RDS, cei mai mari operatori de comunicaţii mobile din România, şi 2K Telecom, companie controlată de familia lui Sebastian Ghiţă, care nu va miza însă cele mai valoroase licenţe.

Rezultatul final, în octombrie

Vodafone a fost reprezentată la negocieri de Florina Tănase, Senior Director Regulatory, Legal & Corporate Affairs şi Mihail Tărniceanu, Orange - de Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships And Wholesale Director, iar Cosmote - de Lampros Iskos, directorul tehnic al operatorului, şi Spyridon Spyropoulos, Chief Operations Officer. Echipa RCS & RDS a fost reprezentată de Ioan Bendei, apropiat al lui Zoltan Teszari şi unul dintre cei mai discreţi manageri din industria locală de profil, dar şi de Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al operatorului.

Niciunul dintre reprezentanţii operatorilor nu a făcut declaraţii. De altfel, rezultatul final al licitaţiei urmează să fie anunţat în luna octombrie, iar operatorii nu au voie să comenteze public evoluţia procesului deoarece riscă să fie eliminaţi pe motiv că fac presiuni asupra membrilor Comisiei de licitaţie.

Piaţă de 40 de miliarde de euro

Cei cinci operatori care s-au înscris la licitaţie se bat pentru o piaţă potenţială cu o valoare cumulată de aproximativ 40 de miliarde de euro pe întreaga durată acoperită de licitaţie, potrivit estimărilor „Zia­rului Financiar". La vânzare sunt scoase licenţe în mai multe benzi de frecvenţă, iar unele dintre ele vor permite operatorilor să lanseze servicii de internet mobil 4G. 

Reprezentanţii ANCOM au declarat ieri, la finalul discuţiilor, că astăzi va avea loc o nouă serie de runde primare. „După încheierea primei zile a licitaţiei de spectru, este necesară continuarea organizării de runde primare. În prima zi a licitaţiei de spectru organizată pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz s-au desfăşurat două runde primare", a anunţat ANCOM, instituţia care gestionează procesul de vânzare.  

INFOGRAFIE
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite