A doua privatizare a Petrom începe luni
0Ministerul Economiei vinde la Bursa de Valori Bucureşti, începând de luni, un pachet de 9,84% din acţiunile deţinute la Petrom. Statul ar putea obţine 610 milioane de euro din această tranzacţie, aproape cât a plătit OMV în 2004 pentru 33% din compania petrolieră.
Luni va începe oficial oferta secundară de vânzare a pachetului de 9,84% din participaţia de 20,64% pe care o mai deţine statul român la OMV Petrom, cea mai mare companie românească. Preţul maxim stabilit ieri este de 0,46 lei pe titlu, cu 15% peste cotaţia Petrom la închiderea şedinţei bursiere de miercuri.
Dacă tot pachetul de acţiuni scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde de lei, adică 610 milioane de euro, pentru pachetul de 9,84%. Spre comparaţie, austriecii de la OMV au plătit 669 de milioane de euro în 2004 pentru 33,3% din Petrom şi au alocat 723 de milioane de euro pentru a-şi creşte participaţia la 51% printr-o majorare de capital.
„Oferta va fi considerată finalizată cu succes în cazul în care, la data închiderii sale, au fost subscrise în mod valabil minimum 80% din acţiunile oferite, la un preţ de ofertă determinat conform prospectului", se arată în anunţul de vânzare. Oferta se va încheia la data de 22 iulie. Ministerul Economiei va rămâne astfel cu 10,8% din acţiunile Petrom.
Preţul, conform cu realităţile pieţei
„Preţul maxim fixat este unul corect, conform cu actuala conjunctură bursieră. Este firesc să fie un preţ puţin mai mare decât cotaţia medie a ultimei luni, pentru că investitorii dobândesc un pachet mare de acţiuni", a declarat, pentru „Adevărul", Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.
Acţiunile vor fi alocate în două tranşe, una de 85% pentru investitorii instituţionali şi alta de 15% pentru micii investitori. Alocarea se va face în primul rând în funcţie de preţul de subscriere, iar, ulterior, va fi luată în calcul şi ordinea în care s-au introdus cererile. Investitorii pot cumpăra cel puţin 3.000 de acţiuni.
Ieri-dimineaţă, după publicarea preţului maxim de ofertă, cotaţiile Petrom au crescut cu peste 5%, dar s-au temperat pe parcursul zilei şi au încheiat şedinţa cu un avans de 1,7% faţă de ziua precedentă.