ATE Bank trece din mâna grecilor la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ATE Bank România, preluată recent de Piraeus Bank, va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi va fi condusă de fostul preşedinte al Raiffeisen Bank, Marinel Burduja.

ATE Bank România, una dintre băncile mici de pe piaţa românească, urmează să fie cumpărată parţial de un grup de investitori autohtoni, dispuşi să capitalizeze iniţial instituţia de credit până la 60 de milioane de euro. În 2013, ar urma să fie atraşi mai mulţi investitori, iar capitalurile băncii să ajungă la 200 de milioane de euro. „Negocierile cu cei de la Piraeus sunt într-o fază foarte avansată. Va fi preluată nu doar licenţa ATE Bank, ci şi o parte din activele şi pasivele băncii.

Finalizarea tranzacţiei este o chestiune de zile", au declarat surse familiare cu tranzacţia, potrivit Mediafax.

Încă din urmă cu două luni a apărut pe piaţă informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorin Umbrărescu, la care se alăturau cele cinci societăţi de investiţii financiare, va prelua ATE Bank în România. Sursele citate au precizat însă că tranzacţia va fi realizată de un număr minim de investitori, urmând ca ulterior să se deschidă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv societăţilor de investiţii financiare (SIF).

SIF-urile nu vor să intre în acţionariatul băncii

Contactat de „Adevărul", Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a infirmat însă aceste zvonuri. „Nu a existat nicio discuţie legată de aşa ceva, de un astfel de proiect, nici măcar una de principiu", a spus Ceocea. Totuşi, surse din cadrul societăţilor de investiţii financiare au declarat pentru „Adevărul" că această posibilitate a fost luată în calcul în urmă cu câţiva ani, dar contextul economic actual i-a determinat pe şefii SIF-urilor să renunţe.

ATE Bank România ar urma să fie condusă începând de anul viitor de Marinel Burduja, fostul vicepreşedinte al Raiffeisen Bank. El ar fi chiar artizanul negocierilor dintre oamenii de afaceri români şi grecii de la Piraeus Bank.

Burduja (58 de ani) a părăsit în această vară Raiffeisen Bank, după mai bine de 10 ani în care a construit divizia de corporate bank. Timp de şapte ani, el a fost numărul doi în bancă, după preşedintele Steven van Groningen, ocupând poziţia de prim-vicepreşedinte executiv.

Numele lui Marinel Burduja apare şi pe listele scurte trimise de recrutori Ministerului Transporturilor pentru funcţia de membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Fostul vicepreşedinte al Raiffeisen Bank a refuzat să comenteze informaţia privind preluarea ATE Bank România de către oameni de afaceri români. „Deocamdată, nu pot să discut despre acest subiect", a afirmat Burduja, potrivit Mediafax.

Susţinere de la BNR şi Finanţe

În contextul evoluţiilor de pe piaţa bancară din ultimii ani, care au ridicat semne de întrebare privind oportunitatea de a avea circa 85% din sistem deţinut de capital străin, noua entitate a câştigat rapid susţinerea atât din partea Băncii Naţionale (BNR), cât şi din partea autorităţilor de la cel mai înalt nivel.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, proiectul este susţinut şi de vicepremierul Florin Georgescu, ministru al Finanţelor Publice, un partizan recunoscut al capitalului autohton. Din decembrie, Florin Georgescu se va întoarce pe poziţia de prim-viceguvernator al BNR, din care s-a autosuspendat pe perioada în care este vicepremier.

Banca ar urma să se adreseze exclusiv segmentului de companii, cu precădere industrie şi agricultură. Numele viitoarei instituţii de credit va fi schimbat, dar va avea o rezonanţă uşor apropiată de cel actual.

O bancă pe pierdere

ATE Bank România avea la finele anului trecut active de 1,6 miliarde de lei, cota de piaţă înregistrată fiind de aproximativ 0,4%. Banca a încheiat anul 2011 cu pierderi de 160 de milioane de lei. 

Istoria ATE Bank

- A fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera
- În iunie 2006, ATE Bank Grecia a preluat pachetul majoritar
de acţiuni. Banca a devenit astfel ATE Bank România.
- La mijlocul acestui an, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite