ANCOM restituie banii plătiţi pe caietul de sarcini al licitaţiei pentru licenţele de TV digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va restitui celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele achitate pentru achiziţionarea caietului de sarcini, adică 1.500 de lei fiecare.

"Operatorilor economici care deja s-au angajat în procedura achiziţionării unei licenţe, începută în baza HG 464/2010 (...), li se restituie, din bugetul ANCOM, echivalentul sumei depuse pentru achiziţionarea caietului de sarcini (1.500 lei, n.r.)", se arată în Hotărârea de Guvern (833/2010) privind modificarea Strategiei de tranziţie la televiziunea digitală. Hotărârea a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, la 15 zile după ce a fost adoptată de Executiv, potrivit Mediafax.

Cine sunt cele şapte companii care au cumpărat caietele de sarcini

Caietul de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală a fost achiziţionat de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG (ORS) este Serviciul de Radiodifuziune Austriac și este providerul principal de servicii digitale și de cablu local. General Satellite Corporation este o companie rusească de cercetare și care produce echipamente de tip setup box. Potrivit informațiilor de pe site-ul acesteia, compania produce set-up boxuri pentru piața rusească, precum și pentru cea europeană. Ea deține o fabrică de profil în Gousev, un oraș din Kaliningrad. Iar TDF este o companie franceză de echipamente de telecomunicații.

Citeşte aici Cine a cumpărat numai caietul de sarcini pentru acordarea primului multiplex de televiziune digitala terestră.

Va opri sau nu ANCOM procedura de atribuire a celor două licenţe?

"Autoritatea Naţională pentu Reglementare în Comunicaţii va stabili şi va anunţa în cel mai scurt timp care sunt consecinţele juridice ce decurg din adoptarea acestui act normativ, precum şi modul în care prevederile acestuia va afecta derularea procedurilor de selecţie comparativă care au fost deja demarate de ANCOM în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru pentru operarea primelor două licenţe televiziune digitală terestră", au spus reprezentanţii autorităţii.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru cele două licenţe era 17 septembrie, după ce a fost programat iniţial pentru 31 august.

Trecerea la televiziunea digitală a fost amânată cu trei ani

Deşi autorităţile române s-au angajat în faţa Comisiei Europene să înceteze transmisia analogică de televiziune până în 2012, la 12 august, Executivul a decis să amâne acest procedeu cu trei ani, până în 2015. Cum a fost jusitifcată această amânare? Guvernul îşi justifică decizia prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori. Interesant este faptul că Autoritatea care va acorda licenţele a aflat din presă despre această amânare.

Contactaţi de "Adevărul", reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor (MCSI) spun că instituţia nu are obligaţia de a da informații ANCOM despre o strategie sau despre modificarile acesteia, inainte de a se obține aprobarea de la instituțiile însărcinate cu acest lucru. "Hotărîrea de Guvern prevede modificarea Strategiei de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală, strategie elaborate de MCSI şi comunicată de instituţia noastră către ANCOM  pentru a fi executată, după aprobarea modificării respective", se arată în răspunsul instituţiei.

Oficialii ministerului mai spun că propunerea de amânare cu trei ani a trecerii la televiziunea digitală "are la bază situaţia socio-economică" a românilor. "Şi din discuţiile cu operatorii a reieşit că termenul va fi foarte dificil de respectat, fiind nevoie de investiţii foarte importante într-un termen cât mai scurt, lucru greu de realizat pentru orice operator în această perioadă economică dificilă", potrivit MCSI.


Cine a mai amânat trecerea la televiziunea digitală?

Chiar dacă România a anunţat la nivel european că încetarea transmisiilor analogice de televiziune pe teritoriul ei se va încheia la 1 ianuarie 2012, Ministerul Comunicaţiilor, care a propus modificarea, susţine în actul normativ că încetarea transmisiilor analogice poate fi amânată după modelul Poloniei şi Bulgariei, care au stabilit să încheie acest proces la jumătatea anului 2015. Termenul stabilit de Guvern pentru încetarea transmisiei analogice TV era 1 ianuarie 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite