ANCOM a dat amenzi de 158.000 de lei în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a efectuat în 2011 un număr de 12.226 de acţiuni de control pe piaţa de comunicaţii şi servicii poştale, în urma cărora a transmis 596 de notificări şi 325 de avertismente şi a aplicat 33 de amenzi în sumă 158.000 de lei.

"Activitatea de monitorizare, supraveghere şi control desfăşurată de ANCOM are ca scop asigurarea aplicării şi respectării prevederilor legislaţiei şi reglementărilor impuse de Autoritate pentru promovarea concurenţei şi protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor. ANCOM urmăreşte, în primul rând, intrarea în legalitate a furnizorilor şi nu sancţionarea acestora", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, citat de Mediafax.

În urma raportărilor interne ale direcţiilor regionale ale ANCOM, o treime din numărul total de acţiuni de control (3.674) au vizat furnizorii de comunicaţii, 1.320 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 188 la furnizorii de telefonie şi 2.166 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.

În urma controalelor efectuate la furnizorii de comunicaţii, ANCOM a transmis 491 de notificări şi 38 de avertismente, aplicând 5 amenzi în sumă de 20.000 lei.

"Cele mai frecvente nereguli constatate de inspectorii ANCOM au fost cele referitoare la nerespectarea obligaţiei de a introduce în contractele încheiate cu utilizatorii finali a clauzelor minime prevăzute de lege, precum şi nerespectarea anumitor condiţii tehnice şi de compatibilitate electromagnetică impuse reţelelor de comunicaţii electronice prin regimul de autorizare generală", se spune în comunicat.

Cele mai multe controale, 4.809, reprezentând aproximativ 40% din numărul total, au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, 3.270 la furnizorii servicii de radiocomunicaţii şi 1.539 la furnizorii de radio şi televiziune.

În urma acestor acţiuni de control, ANCOM a transmis 105 notificări, 115 avertismente şi a aplicat 16 amenzi în valoare de 67.000 lei.

"Neregulile întâlnite în cadrul acestor controale au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii", se arată în comunicat.

La furnizorii de servicii poştale au fost efectuate 17% din acţiunile de control, respectiv 2.097. Din total, un număr de 1.486 de controale au vizat furnizorul de serviciu universal din domeniul serviciilor poştale - Compania Naţională Poşta Română (CNPR) - căreia i s-au aplicat 2 amenzi în valoare de 11.000 lei.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite