ANALIZĂ Erste Group: Când dobânzile sunt mici, aurul este rege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Menţinerea dobânzilor real-negative (n.n.- bonus mai mic decât inflaţia) şi criza globală a datoriilor vor stimula creşterea preţului aurului, arată o analiză a experţilor financiari de la Erste Group – proprietarul BCR.

Erste estimează un preţ-ţintă de 2.000 de dolari/uncie peste 12 luni şi unul de 2.300 de dolari pe termen lung, în condiţiile în care preţul actual este de 1.590 de dolari.

„In GOLD We Trust“

„Pretul aurului mai are până să atingă nivelul maxim, stimulat de dobânzi reale scăzute şi de nevoia de instrumente sigure şi durabile de economisire şi investiţii“, potrivit celui mai recent raport al Erste Group, intitulat „Avem încredere în aur“ („In Gold We Trust“).
De asemenea, „Federal Reserve (n.n.- reglementatorul pieţei financiare din SUA) îşi va menţine politica de dobândă-cheie zero până cel putin în 2014, prin urmare dobânda reală va ramâne negativă, pregătind astfel terenul pentru o creştere şi mai mare a preţului aurului“, estimează experţii.

Creşterea se accelerază în august

„Pretul aurului a crescut cu 26% de la ultimul raport Erste Group privind aurul, din iulie 2011. Pe termen scurt, s-ar părea că sezonalitatea presupune o tendinţă de consolidare continuă, însă cea mai bună perioadă a sezonului pentru aur începe în august. Prin urmare, estimăm un preţ-ţintă pe 12 luni de 2.000 USD. Deoarece etapa de accelerare a evoluţiei nu a început încă, preconizăm o ţintă pe termen lung de cel puţin 2.300 USD la sfârşitul ciclului“, a explicat Ronald Stöferle, analist materii prime în cadrul Erste Group şi autor al raportului.

BCE creează „un mediu perfect“ pentru aur

„Aurul este atât de apreciat deoarece producţia anuală este foarte scăzută în comparaţie cu rezervele existente.
Rezervele de aur cresc cu aproximativ 1,5% pe an.
Comparativ, masele monetare agregate cresc într-un ritm mult mai susţinut“.
În plus, atractivitatea aurului ca formă sigură de economisire creşte mai ales în momentele de incertitudine economică.
„Banca Centrală Europeană (BCE) tocmai a micşorat ratele dobânzii la un minim-record şi se pare că se vor menţine la acest nivel vreme îndelungată. Dobânda reală negativă este un mediu perfect pentru aur“, conchide expertul pentru aur al Erste Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite