ALRO: Nu a existat nicio valiză cu bani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii ALRO au respins acuzaţiile de corupţie, pentru a avea acces la energie ieftină, catalogându-le "speculaţii" Circul "valizelor de bani" continuă. Deşi preşedintele

Reprezentanţii ALRO au respins acuzaţiile de corupţie, pentru a avea acces la energie ieftină, catalogându-le "speculaţii"

Circul "valizelor de bani" continuă. Deşi preşedintele Traian Băsescu a afirmat recent că ALRO i s-a plâns că, în fiecare an, trebuie să se ducă cu "valiza de bani" la Ministerul Economiei pentru a obţine electricitate la preţuri avantajoase, producătorul de aluminiu neagă acest lucru. Cine minte de fapt?

"Toate acţiunile întreprinse de ALRO pentru a-şi asigura electricitatea necesară producţiei de aluminiu sunt perfect legale. Compania a trimis peste 15 scrisori în ultimii doi ani la Ministerul Economiei, la primul-ministru, la Consiliul Concurenţei, la preşedinţie şi altor autorităţi guvernamentale", susţin reprezentanţii ALRO. Potrivit acestora, în ciuda acestor intervenţii nu au primit niciun răspuns scris de la nimeni.

Ei au răspuns astfel speculaţiilor legate de faptul că ar fi intervenit cu "valize de bani" pe la Ministerul Economiei sau preşedinţie pentru a avea acces la energie cu preţuri reduse. Informaţia a plecat chiar de la preşedintele Traian Băsescu, care a declarat recent, într-o emisiune televizată, că ALRO, companie care are contract pe 10 ani pentru 75% din energie, "la fiecare an trebuie să meargă cu valiza de bani la Ministerul Economiei pentru a obţine restul de 25% pentru a nu opri producţia". Preşedintele a acuzat astfel producătorul de aluminiu, indirect, de dare de mită. Mai mult, s-a oferit să ajute compania, punând rezoluţia pe un memoriu care i-a fost adresat în vederea accesului pe termen lung la energie ieftină. Reprezentanţii ALRO au negat însă, ieri, această informaţie. "Nu ne-am dus cu nicio valiză de bani la nicio autoritate a statului", a declarat, în cadrul unei mese rotunde, Marian Năstase, vicepreşedintele consiliului de administraţie al producătorului de aluminiu.

Întrebat dacă, în acest caz, preşedintele minte, Năstase a afirmat că "aceste afirmaţii sunt speculaţii, nu vreau să le comentez şi cred că sunt foarte multe răstălmăciri".

Contract direct cu Hidroelectrica, până în 2013

ALRO Slatina este cel mai mare consumator de electricitate din România. Trei sferturi din energia necesară, respectiv 3 TWh, este asigurată în prezent de Hidroelectrica, pe baza unui contract până în 2013, la un preţ, pentru 2006, de 24,57 dolari/MWh. Preţul nu este legat de cel al aluminiului - deşi ALRO susţine că a propus acest lucru, dar Hidroelectrica a refuzat - însă este indexat anual, potrivit ALRO. Cu toate acestea, cotaţia internaţională a aluminiului a crescut de la o medie de 1.500 dolari/tonă, în 2005, la 2.500 dolari, în 2006, cu vârfuri de peste 3.000 dolari/tona de aluminiu, lucru care a permis triplarea profitului ALRO.

4 milioane de dolari, rezilierea contractului cu Energy Holding

Contractul direct cu Hidroelectrica a fost încheiat în septembrie 2005 şi a fost cumpărat de la Energy Holding, "cu cantităţile, preţurile şi toate termenele", după cum susţine ALRO. Rezilierea contractului cu Energy Holding a costat ALRO 4 milioane dolari, cifră confirmată de Energy Holding. Aceasta este exact suma pe care fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, a susţinut-o că ALRO ar fi dus-o, "în valize", la Cotroceni. Într-un comunicat remis ieri, Energy Holding arată că suma plătită de ALRO companiei Energy Holding pentru preluarea contractului cu Hidroelectrica reprezintă "o compensaţie pentru încetarea înainte de termen" a acestui acord şi acoperă "doar parţial" pierderea suferită de Energy Holding.

Nu ne-am dus cu nicio valiză de bani la nicio autoritate a statului şi nu am dat niciun fel de comisioane
Marian Năstase
vicepreşedintele consiliului de administraţie ALRO Slatina

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite