ALRO Slatina şi-a triplat profitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de aluminiu şi-a amortizat, într-un an, trei sferturi din investiţiile realizate în ultimii cinci ani Îmbunătăţirea productivităţii, dar şi creşterea cotaţiilor

Producătorul de aluminiu şi-a amortizat, într-un an, trei sferturi din investiţiile realizate în ultimii cinci ani

Îmbunătăţirea productivităţii, dar şi creşterea cotaţiilor internaţionale ale aluminiului au susţinut obţinerea unui profit net de circa 134,7 milioane de dolari, de peste trei ori mai mare faţă de câştigul din 2005, de 40 milioane de dolari, afirmă reprezentanţii ALRO Slatina.

Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu a crescut cu 42,2% anul trecut, la 781,9 milioane de dolari, faţă de un nivel al afacerilor de 550 milioane de dolari realizat în 2005, potrivit rezultatelor financiare preliminate, publicate, joi, de companie. Rezultatele, atât pe 2006, cât şi pe 2005, le includ şi pe cele ale companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina, care a fuzionat cu ALRO în 2006. Avansul afacerilor şi al profitului este explicat de reprezentanţii ALRO, pe de o parte, prin creşterea cotaţiilor aluminiului la nivel internaţional, de la 1.400-1.600 dolari pe tonă în 2005 la o medie de 2.500 dolari pe tonă, în 2006. Potrivit reprezentanţilor companiei, cotaţiile aluminiului au ajuns şi la peste 3.000 dolari tona, în vara anului trecut. Productivitatea pe angajat a crescut de la 50 tone la circa 70 tone în perioada analizată, ca urmare a unor investiţii totale, realizate în ultimii cinci ani, de peste 182 milioane de dolari. Pe de altă parte, numărul de angajaţi ai companiei a scăzut de la circa 5.300 la 4.450.

Investiţie de un miliard de dolari, într-o termocentrală

Producătorul de aluminiu intenţionează să investească, în următorii ani, un miliard de dolari pentru construcţia unei termocentrale proprii, pe huilă, cu o putere instalată de 1.000 MW, pentru a acoperi consumul propriu de electricitate, reducând astfel dependenţa faţă de furnizorii de energie.

"Centrala ne va permite să rămânem competitivi şi să ne creştem gradul de independenţă energetică", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Christian Wuest. Proiectul se află în stadiu de prefezabilitate, iar construcţia ar dura circa trei ani. Cu câţiva ani în urmă, compania mai anunţase că îşi va construi o termocentrală pe gaze naturale, dar intenţia nu s-a concretizat. Realizarea termocentralei nu exclude participarea ALRO la construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Din totalul costurilor, estimate la 2,2 miliarde dolari, ALRO intenţionează să suporte circa 40%, ceea ce înseamnă o participaţie similară la compania de proiect. Prin participarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ALRO Slatina va primi electricitate la costuri de producţie. ALRO Slatina este cel mai mare consumator de electricitate din România, acoperind 8% din consumul la nivel naţional. Potrivit reprezentanţilor companiei, cheltuielile pentru achiziţia de energie electrică au crescut cu peste 135% în ultimii zece ani.

Consilierul prezidenţial, Theodor Stolojan, care deţinea un pachet de acţiuni la Alprom, a intervenit de mai multe ori în favoarea ALRO, cerând accesul acesteia la energie ieftină. În prezent, ALRO cumpără cea mai mare parte din necesarul de electricitate direct de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, cu care are un contract până în 2014. Tariful pentru 2006 agreat cu Hidroelectrica a fost de 24,5 dolari/MWh. Acţionarul majoritar al ALRO este grupul Marco. ALRO deţine peste 99% şi din producătorul de alumină Alum Tulcea.

ALRO cumpără electricitate la un preţ mediu de 40 $/MWh, ceea ce o plasează din punct de vedere al costurilor cu energia pe locul 92 din 162 de producători de aluminiu
Gheorghe Dobra
director general ALRO Slatina

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite