AIE: China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume. Beijingul neagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a negat faptul că ar fi devenit cel mai mare consumator de energie din lume, devansând Statele Unite, aşa cum a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) într-un raport, transmite Reuters.

„The Financial Times" a relatat, citând datele AIE, că statul asiatic a consumat anul trecut o cantitate de energie de 2,252 miliarde de tone echivalent petrol, produsă din surse precum cărbune, ţiţei, gaze naturale, hidro şi nucleare.

Această valoare a consumului este cu circa 4% mai mare decât cea aferentă Statelor Unite, mai spune AIE.

Însă Zhou Xian, purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale pentru Energie din China, a subliniat că această estimare este prea ridicată, însă nu a oferit propriile cifre în acest sens.

„Estimarea AIE poate fi folosită ca referinţă, însă nu este foarte credibilă", a spus el.

AIE a precizat că aceste date sunt preliminare, însă a punctat că trendul este clar.

SUA şi-au eficientizat consumul de energie

În anul 2000, Statele Unite, cea mai puternică economie mondială, consuma de două ori mai mult decât China, a treia mare economie la nivel global.

Economistul-şef al AIE, Fatih Birol, a declarat, citat de „The Financial Times", că diferenţa dintre consumul de energie din China şi cel din SUA a luat o astfel de amploare întrucât Statele Unite au implementat măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice în ultimul deceniu.

China are cea mai mare capacitate instalată în hidrocentrale din lume, cel mai mare pondere de utilizare a energiei solare pentru încălzirea apei, cea mai mare putere în centrale nucleare aflate în construcţie şi cea mai mare rată de dezvoltare a energiei eoliene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite