AFP: Liderii UE cer introducerea unei taxe bancare europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii din ţările membre UE sprijină introducerea unei taxe europene pentru bănci pentru a ajuta sistemul să facă faţă costurilor uriaşe create de criza financiară, potrivit unui document obşinut de AFP.

În absenţa unui consens global în această privinţă, ţările din Uniunea Europeană sunt pregătite să insiste asupra acestui aspect în cadrul summit-ului şefilor de stat şi de guvern din UE care va avea loc pe 17 iunie, la Bruxellels.

Ungaria nu suportă comparaţia cu Grecia

VIDEO Ungurii ne arată ce vine după deciziile anti-criză din România

Conform documentului citat, liderii "au căzut de acord că o taxă pentru instituţiile financiare trebuie introdusă pentru a garanta contribuţia lor la plata costurilor de criză".

Documentul specifică totodată că planul de implementare a taxei ar trebui să aibă în vedere modul în care taxa va fi introdusă pentru ca să nu dezavantajeze băncile din UE în faţa competitorilor care nu trebuie să plătească o astfel de contribuţie.

Deşi s-a ajuns la un consens în Europa, există în continuare neînţelegeri cu privire la modalitatea de aplicare a acestia: dacă va afecta activele sau profitul băncilor.

"În realitate, dezbaterea ramane deschisă", a declarat un diplomat european.

În ciuda lipsei de consens internaţional pentru introducerea unei astfel de taxe la nivel mondial, ţările europene îşi vor susţine cazul şi în faţa liderilor puterilor economice, la următorul summit G20, din 26- 27 iunie, din  Toronto.

Taxa bancară globală este suportată de FMI, puterile europene şi de SUA. I se opun câteva puteri naţionale plus Canada şi Australia care spun că nu trebuie să plătească ele pentru stricăciunile pe care nu le-au creat.

Canada şi Brazilia, ale căror sectoare bancare au rămas în mare parte neatinse de criza financiară, cer în schimb rezerve de capital mai mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite