2010, un an dificil pentru bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care creditele restante vor continua să crească accelerat, instituţiile bancare riscă să obţină profituri tot mai mici. Profitul băncilor a scăzut de peste patru ori în primele nouă luni, în principal, pe fondul provizioanelor în creştere. Tendinţa s-ar putea continua şi în următorul an.

Anul viitor va fi mai greu decât 2009, iar primele şase luni din 2010 sunt hotărâtoare pentru sistemul bancar, a declarat ieri Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.

El a mai spus că se aşteaptă la o creştere şi în 2010 a creditelor neperformante şi, implicit, a provizoanelor (rezerve constituite pentru acoperirea unor eventuale pierderi). „Provizioanele înseamnă profituri mai mici sau pierderi. Sunt însă convins că nu se poate vorbi de faliment", a spus Cinteză. Totodată, procesul de restructurare, prin închiderea de unităţi şi reducerea personalului, se va accentua în 2010.

În condiţiile în care provizioanele s-au înscris pe o panta ascendentă, iar creditele restante au crescut şi ele, profiturile băncilor s-au diminuat sau s-a trecut pe pierdere. Până la finele lunii septembrie, provizioanele au ajuns la 12,9 milioane de lei, în creştere cu 70% faţă de începutul anului.

Totodată, profitul băncilor a scăzut de peste patru ori, la 680 de milioane de lei. Cinteză a adăugat că sistemul bancar ar fi înregistrat o pierdere la nouă luni dacă băncile nu ar fi fost scutite de provizionări de 2,4 miliarde de lei prin măsura luată de BNR, de a deduce 25% din valoarea colateralului pentru creditele cu restanţe de peste 90 de zile.

Se aşteaptă noi majorări de capital

La finele lunii sepetembrie, rata de solvabilitate (raportul dintre fondurile proprii şi activele ponderate în funcţie de riscuri) a sistemului bancar se ridica la 13,7%, iar Banca Naţională impune fiecărei bănci în parte un nivel minim al indicatorului de 10%. „Tot ce a fost majorare de capital din iunie anul trecut, cu excepţia uneia care şi-a impus acest lucru prin strategie proprie, au fost efectuate ca urmare a unei solicitări scrise sau verbale a BNR", a mai spus Cinteză.

În plus, acesta a adăugat, că unele bănci greceşti, cu o pondere de 26,8% în totalul capitalurilor bancare, vor efectua noi majorări de capital în perioada următoare.Acţionarii străini ai băncilor din România au adus în primele nouă luni majorări ale capitalurilor de 275 de milioane de euro, potrivit ONRC. Acţionarii Banca Românească au aprobat la finele anului trecut majorarea capitalului social al băncii cu 50 de milioane de euro.

Reprezentanţii Banca Românească precizează însă că măsura a a fost prevăzută în planul de acţiune şi în bugetul pe 2008 aprobate încă de la începutul anului respectiv. Percepţia faţă de risc a băncilor a crescut foarte mult odată cu răspândirea cazurilor de intrare în insolvenţă a firmelor, unele dintre dintre ele sistând chiar creditarea, a mai spus Cinteză.

Insolvenţa firmelor, problemă pentru bănci

În prima parte a anului, o bancă mică din România cu capital străin, a ajuns să-şi reducă în doar două-trei luni indicatorul de solvabilitate la 6,7%.

Asta în condiţiile în care a fost constrânsă să constituie provizioane mari după intrarea în insolvenţă a unui client. Situaţia a fost remediată printr-o majorare urgentă a capitalurilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite