2010, cel mai negru an pentru băncile din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, 157 de instituţii bancare din Statele Unite ale Americii şi-au declarat falimentul, reprezentând cel mai ridicat nivel din istorie. Aproape 100 de bănci americane care au primit ajutoare guvernamentale de urgenţă nu au reuşit să se salveze şi sunt acum în pragul colapsului.

Şapte dintre băncile care au primit împrumuturi de urgenţă din partea guvernului federal al Statelor Unite ale Americii (SUA) şi-au declarat până în prezent falimentul. Acum, încă 98 de instituţii bancare salvate cu fonduri publice sunt în pericol de a intra în colaps, informează „The Wall Street Journal". Suma împrumutată de acestea de la Trezoreria Americană prin programul guvernamental se ridică la 4,2 miliarde de dolari.

MILIARDE DE DOLARI „PIERDUTE"

Pentru a evita intrarea în faliment a băncilor, fapt ce ar avea consecinţe grave asupra economiei mondiale, guvernul federal al SUA a elaborat, la sfârşitul anului 2008, Troubled Asset Relief Program (TARP).

Citiţi şi: Băncile europene, în căutare de finanţare

Acest mecanism permite guvernului să cumpere active şi acţiuni ale instituţiilor financiare, consolidând astfel acest sector. Valoarea totală a creditelor acordate prin acest program se ridică la 3.300 de miliarde de dolari. Din această sumă, 2,7 miliarde de dolari sunt considerate „pierdute", reprezentând împrumuturile contractate de cele şapte instituţii bancare intrate în faliment. La jumătatea acestei luni, autorităţile de reglementare din SUA au închis încă şase bănci, care deţineau active în valoare de 1,23 miliarde de dolari.

Astfel, numărul băncilor americane intrate în faliment de la începutul acestui an se ridică la 157, cel mai ridicat nivel din istoria SUA. Însă până când acest „ciclu" de colapsuri bancare pornit în 2007 se va încheia, încă 500 de instituţii bancare ar putea intra în faliment „din cauza problemelor severe şi a ritmului lent al revenirii economice", a arătat Bert Ely, consultant bancar din Virginia, citat de „Businessweek". Potrivit lui Ely, 157 va fi numărul final al falimentelor bancare din acest an pentru că organele de reglementare nu obişnuiesc să închidă instituţii financiare în perioada Sărbătorilor.

Potrivit unui studiu al jurnaliştilor de la cotidianul american „The Wall Street Journal", numărul băncilor aflate în pericol a crescut cu 86% în cel de-al treilea trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul anterior. Rezultatele analizei arată că tot mai multe instituţii bancare americane se confruntă cu scăderea nivelului de capital şi cu majorarea numărului creditelor neperformante, aspecte asupra cărora autorităţile de reglementare au atras atenţia pe tot parcursul anului.

BĂNCILE MICI, DEPENDENTE DE TREZORERIE

„Înţelegem şi recunoaştem faptul că unele dintre instituţiile mici se confruntă cu probleme", a declarat David Miller, ofiţer-şef pentru investiţii la Biroul pentru Stabilitate Financiară din cadrul Trezoreriei SUA, care se ocupă de TARP.  El a precizat că, în ansamblu, investiţiile realizate prin programul guvernamental sunt performante.

Chris Cole, consilier la Comunitatea Independentă a Bancherilor din America, a arătat că motivul pentru care sunt afectate în special băncile de dimensiuni mici este că instituţiile mari au obţinut şi alte finanţări pe lângă ajutoarele guvernamentale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite