„Rabla“ la tractoare a încremenit la stadiul de proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anul trecut politicienii anunţau cu surle şi trâmbiţe că fermierii vor primi de la 1 ianuarie minimum 17.000 de lei pentru fiecare tractor vechi dus la casat, promisiunea a fost uitată. Oficialii Administraţiei Fondului pentru Mediu spun că „Rabla la tractoare“ va intra în funcţiune în 2010, dar nu ştiu când, pentru că nu li s-a aprobat bugetul de funcţionare.

A trecut aproape o lună de la startul promis pentru programul „Rabla", care a fost întârziat pentru o perioadă neştiută de nimeni, spre disperarea producătorilor şi comercianţilor de tractoare. „De vreo doi ani, guvernanţii se laudă că vor lansa «Rabla» şi la tractoare pentru a întineri parcurile agricole", afirmă Andrei Mihailov, directorul de marketing al producătorului Myo-o (n.red. - fosta fabrică Semănătoarea din Bucureşti).

Nici oficialii nu ştiu exact când va fi lansat. „Programul de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi de maşini agricole autopropulsate nu a fost încă demarat, întrucât bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru mediu pe anul 2010 nu a fost aprobat", a declarat, pentru „Adevărul", Vlad Marcoci, preşedintele Fondului pentru Mediu.

Oricum, dacă ar fi să fie introdus programul, atât fermierii, cât şi producătorii şi comercianţii de utilaje agricole sunt de părere că nu se va bucura de acelaşi succes pe care l-a avut „Rabla" pentru maşini.

„Dacă va fi introdus, cred că va fi accesat mai mult de micii fermieri care au câte un tractor vechi şi, decât să-l vândă cu 1.000 de euro, mai bine iau de patru ori mai mult de la «Rabla»", spune Ştefan Poienaru, preşedintele Agrofam Feteşti. De asemenea, Florin Neacşu, directorul de vânzări al New Holand Agropartners, unul dintre principalii dealeri de utilaje agricole, spune că prima de casare nu ar acoperi nici măcar TVA a unui tractor bun.

„Probabil că majoritatea vor fi înlocuite cu tractoare la fel de depăşite şi demodate, dar noi", consideră Neacşu. La rândul său, reprezentantul Myo-o crede că fermierii vor întâmpina o serie de dificultăţi. „Cele mai uzate tractore sunt UTB-urile, care au fost împrumutate şi vândute de la un proprietar la altul. Mulţi dintre fermieri nici nu mai au facturile tractorului ca să demonstreze că este al lor", spune Mihailov.

Piaţa internă,în cădere liberă

Din cauza crizei, producătorii agricoli nu mai au bani pentru investiţii în utilaje, motiv pentru care piaţa internă de profil a scăzut, în ultimul an, cu peste 50%. „Sperăm ca din al doilea semestru să avem totuşi parte de o uşoară revenire, după ce anul trecut am scăzut cu peste 50%", spune reprezentantul Myo-o. Totodată, Mihailov afirmă că Myo-o a întrerurpt de peste un an toate contractele de export, Semănătoarea fiind renumită pentru comerţul în ţări precum Turcia, Cehia şi Spania.

Pe de altă parte, Ioan Neculaie, preşedintele Roman Braşov, este foarte pesimist. „Anul 2010 cred că va fi şi mai greu decât 2009. De-abia acum vom începe să simţim adevărata criză", spune Neculaie. Gura de oxigen a fabricii de tractoare din Braşov vine de la un contract de export în Egipt, încheiat anul trecut.

Cât costă un tractor

Preţul unui tractor nou începe de la aproximativ 15.000 de euro şi poate ajunge chiar şi la 130.000 de euro în cazul celor foarte performante. Prin „Rabla", cuantumul primei de casare ar putea fi stabilit la minimum 17.000 de lei de tractor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite