Cum va schimba Obama lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică, războiul din Irak şi reforma sistemului de sănătate sunt doar câteva dintre provocările adresate primului preşedinte de culoare din istoria Americii. Să fi votat americanii cu gândul la un Superman?

Democratul Barack Obama a câştigat marţi alegerile prezidenţiale, după doi ani extraordinari de campanie, reuşind să-l învingă pe experimentatul republican John McCain şi să facă istorie, devenind primul preşedinte de culoare din Statele Unite.

Victoria lui Obama marchează un punct de cotitură în istoria americană şi survine la 45 de ani de la succesul mişcării pentru drepturi cetăţeneşti conduse de Martin Luther King. „Ascensiunea lui Obama a fost posibilă pentru că America se schimbă profund“, consideră Daniel Finkelstein, editorialist la „The Times“.

„Cea mai evidentă schimbare este atitudinea faţă de rasă. Cu nici 40 de ani în urmă, lui Obama cu greu i s-ar fi servit prânzul într‑un restaurant. Politica tradiţională a Americii albe se află în proces de transformare.“  De alt­fel, întreaga lume se schimbă şi, în acelaşi timp, şi locul Americii în ea, scrie Finkelstein, adăugând: „America rămâne singura mare putere din lume. Totuşi, ascensiunea Chinei, noua stare de război în care se află Rusia şi bogăţia Golfului plasează aceste alegeri într-un context diferit faţă de precedentele.“

Harta problemelor

Americanii se tem pentru viitorul lor din cauza eşecului guvernului de a preveni colapsul economiei. Obama va trebui să se mişte repede pentru a impune controlul, coerenţa şi transparenţa asupra încâlcitului plan de resuscitare a economiei, alcătuit de administraţia Bush.

Pe lângă criza economică, Obama moşteneşte o hartă a lumii plină de probleme care cer mai mult timp, angajament militar şi bani decât poate America să investească, este de părere Bronwen Maddox, comentator la “The Times”. Statele Unite sunt angajate în două războaie, în Afganistan şi Irak.

„Provocarea pentru Obama va fi să reuşească retragerea trupelor din Irak fără a stârni noi conflicte, astfel încât Pentagonul să se poată concentra asupra Afganistanului”, apreciază “The New York Times”. Mai mult decât atât, Obama preia cârma într-un moment în care supremaţia ţării sale este pusă la îndoială.

Aşteptările publicului din întreaga lume în ceea ce priveşte rezolvarea noilor şi mai vechilor probleme sunt nerealist de mari, aşa cum însuşi noul preşedinte a afirmat. În Europa, cei care l-au aclamat aşteaptă de la Obama soluţionarea tuturor problemelor lumii prin folosirea întregii puteri a Statelor Unite. „Vor fi dezamăgiţi”, spune Maddox.

Ţările din Balcani şi-au exprimat deja entuziasmul cu privire la mandatul lui Obama, punându-şi speranţele într-o relaţie solidă cu noua administraţie democrată, potrivit AFP.

Pe de altă parte, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a criticat Statele Unite, în primul său discurs anual în faţa naţiunii, acuzând “înfumurarea” politicii externe americane în ceea ce priveşte conflictul ruso-georgian, potrivit Reuters.

Cu nici 40 de ani în urmă, lui Obama cu greu i s-ar fi servit prânzul într-un restaurant. Politica tradiţională a Americii albe se află în proces de transformare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite