Unde putem merge la lucru în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările fondatoare ale UE au impus restricţii lucrătorilor români şi bulgari

anunţând că vor aplica restricţii în următorii doi ani.
Cei mai avantajaţi sunt lucrătorii cu înaltă calificare, ei fiind doriţi de majoritatea ţărilor. De asemenea, lucrătorii necalificaţi din construcţii şi agricultură au acces chiar şi în ţările europene care au impus restricţii în alte sectoare. Majoritatea ţărilor UE şi-au anunţat deja condiţiile deşi notificările oficiale privind accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, însoţite de detaliile administrative, vor fi trimise Comisiei Europene abia în jurul datei de 15 ianuarie 2007.
Italia: construcţii, agricultură, lucrări casnice
Piaţa Muncii va fi deschisă în Italia, începând din 1 ianuarie 2007, pentru cetăţenii români şi bulgari în unele sectoare, cum ar fi construcţiile, agricultura, industria metalurgică, turismul, asistenţa socială sau domeniul legat de activităţile casnice. Sunt, de asemenea, deschise sectoarele care necesită înaltă calificare. Libera circulaţie va viza şi "munca sezonieră". Românii formează cea mai mare comunitate de imigranţi din Italia, în număr de peste 300.000.
Franţa: fără restricţii în şapte sectoare, de la 1 mai
Începând din mai 2006, Franţa va aplica aceleaşi măsuri adoptate pentru forţa de muncă din celelalte ţări foste comuniste, integrate în 2004. Astfel, românii vor putea lucra fără restricţii în şapte sectoare economice: construcţii şi lucrări publice, restaurante şi hoteluri, agricultură, industria metalurgică, industria prelucrătoare, comerţ şi vânzări, domeniu imobiliar. Este vorba de un total de 61 de meserii.
Ungaria: drept de angajare pentru 219 profesii
Budapesta va garanta drept de angajare muncitorilor din 219 domenii, în sectoare precum alimentaţia, textilele şi construcţiile. România a fost principala sursă de lucrători străini din Ungaria în ultimii ani. În pofida unei rate a şomajului de 7%, Ungaria se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă în anumite domenii şi este o destinaţie atractivă pentru maghiarii din România. În octombrie, 31.142 de muncitori români lucrau în Ungaria, potrivit Oficiului ungar de Muncă.
Marea Britanie: liber-profesionişti şi lucrători înalt calificaţi
În Marea Britanie se menţine regimul restrictiv privind circulaţia forţei de muncă pentru cetăţenii români. Va exista totuşi o relaxare pentru lucrătorii cu înaltă calificare, pentru care nu va exista plafon restrictiv privind numărul permiselor de muncă emise. Ei vor fi însă acceptaţi numai dacă îndeplinesc un punctaj minim din anumite scheme specifice. Absolvenţii de instituţii britanice de învăţământ superior sunt avantajaţi. Liberii întreprinzători vor avea drept de muncă exclusiv în ce priveşte exercitarea activităţii de liber întreprinzător. Studenţii români au dreptul de a lucra part-time în limita a 20 ore pe săptămână. Persoanele care au fost angajate legal în Marea Britanie neîntrerupt pentru o perioadă de cel puţin un an au drept neîngrădit la muncă (exclusiv liber întreprinzătorii). Atât în Marea Britanie, cât şi în Irlanda, lucrătorii necalificaţi vor avea drept de muncă în agricultură şi industria alimentară, în cadrul schemelor şi plafoanelor specifice.
Germania, Belgia, Austria, Spania: restricţii până în 2009
Accesul forţei de muncă din România şi Bulgaria va fi limitat de Germania pentru o perioadă de cel puţin doi ani, deoarece aceasta doreşte să reducă şomajul în rândul propriilor muncitori. Va fi permis, ca şi până acum, accesul forţei de muncă din România, pe baza acordurilor bilaterale. Activitatea prestatorilor de servicii din România în domeniile construcţii, curăţenie şi decoraţiuni interioare va fi restricţionată în Germania până la sfârşitul lui 2008. Austria, Belgia, Luxemburg, Grecia şi Spania impun şi ele măsuri similare, timp de doi ani. În Olanda, regimul de tranziţie înseamnă că permisele de muncă pentru români vor fi aprobate numai în cazul când nu se va găsi personal calificat pe piaţa de muncă olandeză. Angajatorul va trebui să garanteze condiţii bune de lucru şi cazare. În Belgia, muncitorii români vor fi admişi numai în zonele unde există criză de forţă de muncă.
Danemarca: salarii anti-dumping
În Danemarca, românii pot fi angajaţi, dar vor fi plătiţi conform salariilor şi convenţiilor colective în vigoare în regat, pentru a se preveni dumpingul social. Restricţiile vor fi anulate după trei ani. Portugalia şi Malta nu şi-au anunţat încă punctul de vedere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite