Cele mai importante prevederi ale noului Cod Rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practic, contravenţiile vor fi traduse în puncte, existând şi o clasificare a acestora în cinci categorii după cum urmează: Clasa I - între 2 şi 3 puncte; Clasa II - între 4-5 puncte; Clasa

Practic, contravenţiile vor fi traduse în puncte, existând şi o clasificare a acestora în cinci categorii după cum urmează: Clasa I - între 2 şi 3 puncte; Clasa II - între 4-5 puncte; Clasa III - 6-8 puncte; Clasa IV - 9-20 puncte şi Clasa V - 21-100 puncte. Ultima clasă de amenzi este destinată exclusiv persoanelor juridice.
Suspendarea permisului la cumul de puncte
În afară de cazurile în care permisul poate fi reţinut pe loc, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile se va dispune şi atunci când persoana în cauză a acumulat 15 puncte de penalizare. Dacă în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări, un conducător auto adună alte 15 puncte, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile. În ambele situaţii, comunicarea suspendării este făcută prin înştiinţare scrisă, iar contravenientul este obligat să predea permisul de conducere în termen de 5 zile din momentul în care ia la cunoştinţă. Neprezentarea contravenientului în acest termen atrage majorarea suspendării cu alte 30 de zile.
Punctele de penalizare se anulează la şase luni de la data constatării contra-venţiei.
La cererea motivată a posesorului permisului de conducere, perioadele de suspendare pot fi reduse de către Poliţia Ruieră, dar nu mai puţin de 30 de zile.
Situaţiile în care se reţine permisul
Noul Cod Rutier precizează clar situaţiile în care permisele de conducere vor fi reţinute, pe loc, pe o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.
Noile prevederi legale precizează că, pe lângă amendă, dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, atunci când conducătorul auto săvârşeşte următoarele fapte:
n depăşirea coloanei de autovehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile de nivel cu calea ferată
n neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor aflaţi în traversare regulamentară, pe sensul de deplasare al autovehiculului
n nerespectarea culorii roşii a semaforului
n depăşire neregulamentară
n nerespectarea indicaţiilor agentului de circulaţie
n neprezentarea imediată la poliţie după producerea unui accident uşor
Permisul de conducere va fi reţinut pentru 60 de zile în următoarele cazuri:
n nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un acident soldat cu pagube materiale
n nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie, instituite pe un anumit segment de drum public
n nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale
n circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire
Perioada maximă de suspendare a permisului, 90 de zile, se va acorda pentru:
n conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice
n conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau direcţie
n neoprirea la trecerea de nivel cu calea ferată, când barierele sunt coborâte sau în curs de coborâre
n depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
Retragerea carnetului pe motive medicale
În noul regulament a fost introdus termenul de "retragerea permisului de conducere" ca fiind măsura dispusă de poliţia rutieră în baza unui certificat medico-legal prin care titularul a fost declarat inapt. Asupra acestei măsuri se poate reveni doar în baza unui alt act medicol-legal care să confirme că afecţiunile medicale au încetat.
Testul de legislaţie rutieră, obligatoriu pentru recăpătarea dreptului de a conduce
Testul de verificare a cunoaşterii legislaţiei rutiere va fi obligatoriu, dacă permisul de conducere a fost reţinut, în urma unei contravenţii care prevede suspendarea pentru 30, 60 sau 90 de zile. Până acum, această verificare era necesară doar pentru cei care doreau reducerea termenului de suspendare. În plus, verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenineţi va fi susţinută în faţa poliţiştilor de circulaţie, şi nu în cadrul şcolilor de şoferi, aşa cum se procedează acum. Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie constă într-un test grilă cu 15 întrebări. Pentru a fi promovat, sunt necesare 13 răspunsuri corecte.
Legalizarea utilizării de către conducătorii auto a detectoarelor de radar este, probabil, singura prevedere care îi va bucura pe şoferi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite