Zărneşti, un oraş nenorocit de propriul primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenuri subevaluate şi vândute în dauna bugetului comunitar, afaceri prin interpuşi, mod de viaţă de nabab, oameni umiliţi, ameninţaţi şi chiar bătuţi. Cam asta ar fi sinteza

Terenuri subevaluate şi vândute în dauna bugetului comunitar, afaceri prin interpuşi, mod de viaţă de nabab, oameni umiliţi, ameninţaţi şi chiar bătuţi. Cam asta ar fi sinteza activităţii edilitare a primarului PD Gheorghe Lupu, de la Zărneşti, în ultimii trei ani de mandat.

Firmele agreate de primar obţin profituri spectaculoase

La scurt timp după ce a câştigat alegerile din 2004, primarul Lupu şi-a început mandatul promovând în consiliul local o iniţiativă care a păgubit serios bugetul oraşului: concesionarea unui teren de 210.000 de metri pătraţi unei firme, pentru ca, ulterior, aceleiaşi firme să-i fie vândut cu mult sub valoarea de piaţă. Preţul de vânzare în zona respectivă a metrului pătrat de teren varia în jurul sumei de 10 euro. Terenul a fost vândut cu 0,35 de euro. Totalul pagubei estimat după regulile pieţei: 1.600.000 de euro. Nu doar de afacerile cu terenuri s-a ocupat Gheorghe Lupu. Într-o dublă calitate, cea de preşedinte al Asociaţiei Pădurea Bucegi - Piatra Craiului, a atribuit unei firme "prietene", fără licitaţie, aproape 15.000 de metri cubi de lemn, "afacere" sancţionată de o comisie a Ministerului Agriculturii. Un alt contract păgubos încheiat de primar vizează refacerea arterelor de circulaţie din oraş. Practic, în cadrul acestui "program", Gheorghe Lupu a scos piatra cubică de pe o stradă din oraş şi a pus în loc asfalt. Factura: 110 miliarde de lei vechi. Cum primăria nu avea bani, suma a fost împrumutată de la BCR pentru 20 de ani. Ratele creditului urmează să fie plătite de comunitate mulţi ani după ce actualul edil îşi va încheia mandatul, care expiră anul viitor.

"Aveai senzaţia că eşti la 1907…"

Problema oamenilor care nu şi-au primit terenurile a explodat în toamnă, la o adunare în faţa primăriei, la care ar fi trebuit să participe şi prefectul de Braşov. "Aveai senzaţia că eşti la 1907, ne-am adunat sute de oameni să ne primim terenurile de drept, pe care primarul Lupu refuză să ni le dea. Ca să ne intimideze, a chemat poliţia şi jandarmii, să împrăştie mulţimea", ne-a declarat Camelia Comşa, o altă neîmproprietărită. "Tergiversează punerea în posesie ca să modifice hărţile vechi şi apoi să vândă terenurile oamenilor", afirmă Camelia Comşa. Cei mai "vânaţi" sunt bătrânii, în special cei mai puţini educaţi, care nu au nici timp, nici bani de expertize şi procese. "Foarte multă lume este nemulţumită. Pe terenul a trei familii a fost construită o seră, care ulterior a fost demolată. Am cerut să ni se dea terenul, dar primăria a vrut să îl bage în concesiune pentru o firmă. În mod normal, trebuia să mi se dea 1.500 de metri, am primit doar 1.000. Motivul: fiul primarului împreună cu un asociat voiau să facă o benzinărie", ne-a declarat Viorel Gealepu, unul dintre cei aproximativ 300 de cetăţeni din Zărneşti terorizaţi de edil.

Profesor bătut pentru că şi-a cerut drepturile

Cei care au protestat faţă de abuzurile lui Gheorghe Lupu nu au primit doar ameninţări. Eugen Ittu, un profesor din oraş, a fost chiar bătut de edil. Motivul: Ittu avea un garaj construit legal, pe un teren concesionat cu acte în regulă, refuza să plece de acolo şi a protestat pentru că primarul nu vrea să îi elibereze documentaţia pentru utilităţi - apă şi curent electric. "M-a luat, pur şi simplu, la pumni", ne-a declarat profesorul Ittu. Potrivit certificatului medico-legal, victima "a suferit multiple traumatisme, la nivelul feţei şi abdomenului". Ittu l-a dat în judecată pe Gheorghe Lupu. Suma fixată de instanţă drept despăgubiri este ridicolă: 1.833 de RON, în tranşe de câte 50 de RON pe lună.

Primarul, despre acuzatori: "Sunt nişte nemernici care nu au făcut nimic în oraşul ăsta!"

Nivelul de trai al edilului de la Zărneşti a crescut spectaculos pe perioada mandatului, de la an la an. De la bicicletă la BMW X5. Paravan în afaceri: fiul primarului, despre care acesta spune că are bani din Italia. "Nu răspund pentru ce face fiul meu. Fiul meu nu a făcut nimic ilegal, a lucrat în Italia. Am lucrat şi eu în Italia. Eu cu el am muncit împreună, în Italia, de acolo am bani. Firma fiului meu este una de comerţ, cu încălţăminte", susţine Lupu. Edilul afirmă că toţi cei care îl reclamă sunt rău-voitori: "E problema mea cât am câştigat în Italia. Eu nu am nicio maşină a mea, fiul meu are două maşini, un BMW X5 şi un Opel. Lumea reclamă, dar eu vorbesc în contexul legii. Am o comisie agricolă, un consiliu local… Terenul a fost dat prin hotărâre de consiliu, nu i-am dat eu preţul, a fost evaluat de experţi. Nu vreau să comentez apariţiile în presa locală, că sunt scrise de nemernici", a declarat Gheorghe Lupu. Discuţia nu a putut fi continuată, deoarece primarul a închis telefonul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite