Vindecătorul din Las Vegas, cercetat de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanul Alfred Sapse este cercetat şi de FBI pentru realizarea de investigaţii clinice ilegale şi pe teritoriul României Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au

Americanul Alfred Sapse este cercetat şi de FBI pentru realizarea de investigaţii clinice ilegale şi pe teritoriul României

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au autosesizat şi au început cercetările în cazul medicului american Alfred Sapse. Originar din Piatra Neamţ, Sapse şi-a deschis la Buhuşi un cabinet pentru tratamente cu celule stem.

În schimbul a 5.000 de euro, el promite pacienţilor care suferă de afecţiuni oftalmologice incurabile vindecare prin transplant de celule stem injectate în burtă. Contactat de poliţişti, dr. Sapse a dat asigurări că nu va face nicio intervenţie medicală în România.

Peste 400 de români cu boli oftalmologice grave şi-au pus speranţele în promisiunile unui medic venit de peste Ocean, Alfred Sapse. Acesta pretinde că poate vindeca orice afecţiune oftalmologică prin transplant de celule stem.

În acest scop, el şi-a deschis un cabinet medical la Buhuşi, judeţul Bacău, unde pacienţii se înscriau pe o listă de aşteptare, nu înainte de a depune un prim avans de 2.500 de euro într-un cont din Nevada. Restul de 2.500 urma să fie achitat după ce intervenţia ar fi avut loc, potrivit declaraţiilor dr. Sapse, în cabinetul oftalmologic privat al unui medic bucureştean, prof. Benone Cârstocea.

Acesta neagă însă că ar avea vreo legătură cu medicul american. "Este o înşelătorie. Nu am niciun contract cu acest medic. L-am cunoscut în urmă cu două luni, când a fost adus de câţiva pacienţi de-ai mei. Mi-a prezentat o documentaţie subţire privind activitatea lui, mai mult articole laudative din ziare. Verbal, a reuşit să mă convingă de bune intenţii atunci când mi-a explicat cum trebuie să trateze o anume enzimă.

În schimb, în dosarul lui nu erau date ştiinţifice", potrivit prof. Cârstocea. Acesta recunoaşte că celulele stem reprezintă viitorul în medicină, însă în prezent sunt implicate doar în transplantul de măduvă. Medicul român îl acuză pe dr. Sapse că se foloseşte de numele lui şi de clinica pe care o conduce pentru a obţine beneficii de pe urma pacienţilor.

Procedura propusă de dr. Sapse nu este autorizată

Dr. Victor Zota, directorul ANT, ne-a declarat că ne confruntăm cu cea mai mare escrocherie medicală.
"Nicăieri în lume nu a fost validată vreo procedură cu celule stem, în afara transplantului de măduvă. În prezent, transplantul de celule stem tratează numai afecţiunile maligne ale sângelui, şi anume leucemiile. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice.

Eu nu am primit nicio cerere de import de celule stem şi nici nu am autorizat vreun medic străin care să încerce în premieră, în România, un astfel de tratament. La nicio autoritate sanitară din ţară nu au existat cereri privind astfel de proceduri", ne-a explicat dr. Zota. Directorul ANT a fost sunat în urmă cu două luni de dr. Alfred Sapse, care i-a solicitat informaţii în legătură cu autorizarea transplantului de celule stem în România: "I-am propus să ne întâlnim pentru a discuta în detaliu această problemă, însă dr. Sapse a dat curs cererii mele abia în urmă cu două săptămâni.

La întâlnire, medicul nu mi-a prezentat nicio hârtie validă, lucru care s-a repetat şi în momentul depunerii dosarului de autorizare a transplantului, acesta având trei capitole necompletate. Între timp, doctorul a dat consultaţii medicale într-o cameră a unui hotel din Capitală, anunţându-i pe pacienţi că operaţiile vor începe după 7 septembrie". Contactat de poliţişti, medicul Alfred T. Sapse a dat asigurări că nu va face nicio intervenţie de transplant de celule stem în România. Însă, potrivit dr. Zota, în aceste condiţii dr. Sapse intenţionează să îşi cheme pacienţii la tratament în Las Vegas.

"Doctorul dă dovadă de inconştienţă"

La rândul său, Monica Pop (foto), directoarea Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, susţine că suma cerută de medic nu se justifică, având în vedere că acesta nu are permis de liberă practică pe teritoriul României. "Am înţeles că ar avea o firmă de import de celule stem care s-ar afla la Buhuşi. El are complici în Piatra Neamţ şi Buhuşi, care realizează listele de aşteptare pentru operaţii şi direcţionează banii către contul din Nevada. Vreau să atenţionez pe toată lumea asupra faptului că acest om nu are voie să practice medicina în România.

Dacă ar ajunge să efectueze aceste operaţii, s-ar putea face chiar vinovat de un act criminal, deoarece sângele recoltat din cordonul ombilical provine de la femei nesupuse unui screening viral, posibilitatea transmiterii hepatitei B sau C, a sifilisului sau a virusului HIV fiind extrem de mare.

Doctorul dă dovadă de inconştienţă, mai ales că sunt implicaţi şi copii, şi aici mă refer la cazul copilului căruia îi lipsesc globii oculari.

În niciun caz ochii nu-i vor creşte printr-un implant de celule la nivel abdominal. Intervenţiile pe care intenţionează să le facă sunt o înşelătorie, pentru acuzaţii similare el fiind cercetat din 6 iulie 2006 de FBI", ne-a declarat managerul Monica Pop.

În 2006, vinovat de încălcarea unei legi federale

Food and Drug Administration - FDA (Administraţia Federală pentru Alimente şi Medicamente din SUA) l-a atenţionat în 2006 pe dr. Alfred T. Sapse, preşedintele Stem Cell Pharma Inc., cu sediul în Las Vegas, să intre în legalitate.

Scrisoarea, afişată pe site-ul FDA şi semnată de Mary Malarkey, directoarea Oficiului de calitate biologică a Centrului de evaluare şi cercetare biologică, îl acuză pe dr. Sapse de realizarea unei investigaţii clinice în absenţa formatului legal. FDA îi reproşează că, sub directa sa îndrumare, s-a prelevat placenta de la un spital local fără verificarea donatorilor şi testarea placentei de factori contaminanţi.

Specialiştii FDA citează şi un site al doctorului Sapse, www.alfredtrsapsemd.com, în care se face reclamă transplantului de celule stem, considerat sigur şi eficient în tratarea multor afecţiuni.

Boli cu studii clinice în derulare pentru folosirea celulelor stem

Afecţiuni cardiovasculare

Diabetul şi alte afecţiuni metabolice

Bolile hepatice

Suferinţe neurologice (maladia Parkinson)

Afecţiuni autoimune (boala Chron)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite