VIDEO Tatuaje: din lagărele naziste, la Angelina Jolie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivele pentru care oamenii îşi tatuează corpul sunt dintre cele mai diverse, ca şi oamenii care aleg să se exprime astfel. De la vedete, la evreii din lagărele de concentrare naziste şi până la persoanele obişnuite, tatuaje reprezintă o formă de exprimare în spatele căreia sunt poveşti zguduitoare sau dintre cele mai emoţionante.

Un tatuaj este un marcaj făcut prin inserţia de tuş special în stratul de piele pentru a schimbarea pigmentului. Termenul vine din Tahiti, de la cuvântul "tatau" (desen), meţionat pentru prima dată de Joseph Banks, un naturalist care scrie în jurnalul său în 1769. Marinarii au introdus cuvântul şi au reintrodus practica în Europa.

Tatuarea era o practică frecventă în Eurasia încă din Neolitic, potrivit datelor arheologice. Egiptenii, precreştinii, germanicii, celticii, japonezii aveau tradiţii în ceea ce priveşte desenarea permanentă a corpurilor. Însuşi Caius Iulius Cezar a descris tatuajele celtice în cartea sa "De Bello Galiico" (54 î.Ch.).

De-a lungul timpului, motivele pentru decorarea corpului în acest fel au fost dintre cele mai variate: marcarea statutului în cadrul societăţii, marcarea apartenenţei la un grup, din motive religioase, marcarea victoriilor în lupte, dovezi de dragoste, drept pedeapsă, pentru protecţie, semn de scoatere în afara societăţii. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial evreii erau tatuaţi pentru a li se atribui un număr de identificare în lagărele naziste.

Yakuza şi Mafia rusească în tatuje


Cu câteva generaţii în urmă tatuajele erau asociate cu activitatea criminală pentru că tatuarea estetică nu era o practică comună.

Motivele pentru care oamenii s-au tatuat de-a lungul timpului încă mai persistă, însă în cea mai mare parte ţin de estetică. Există o categorie aparte de tatuaje care se regăsesc pe corpul membrilor unor bande, exprimate de cele mai multe ori prin coduri. Astfel, tatuajele membrilor bandelor nu pot fi decodate decât de iniţiaţi.

Prizonierii care erau transportaţi din Anglia în Australia între anii 1787 şi 1867 erau uneori tatuaţi cu simboluri care însemnau dizgraţie, însă prizonierii le modificau pentru a-şi exprima rebeliunea. În America de Nord tatuajele prezente pe corpurile membrilor bandelor criminale sunt nume ale rudelor sau ale altor membri ai bandei, simboluri care indică violenţa, abilităţi sau simboluri religioase.

Unul dintre cele mai cunoscute tatuaje este cel cu o lacrimă sub ochi, care înseamnă pierderea unei persoane dragi. Tatuajul cu lacrima este de cele mai multe ori asociat cu persoanele care au făcut închisoare, în acest caz tatuajul înseamnă că purtătorul a omorât pe cineva sau o lacrimă este tatuată pentru fiecare cinci ani petrecuţi în închisoare. În închisorile australiene prizonierii "le pun lacrimi pe faţă" pedofililor.

În Rusia astfel de tatuaje pot oferi foarte multe informaţii despre purtător, însă nu multe persoane ştiu să le decodeze. Pentru membrii juniori ai bandelor ruseşti sunt rezervate tatuajele făcute în zona pieptului şi reprezintă un trandafir, de obicei. Un trandafir pe piept este un simbol folosit de Mafia rusă. Tatuajele făcute în închisorile ruseşti au o culoare specifică şi sunt blurate din lipsa instrumentelor folosite.

În seria tatuajelor involuntare din Rusia intră cele destinate persoanelor care nu reuşesc să îşi plătească datoriile în urma jocurilor de noroc sau pentru trădarea codului criminal. Unele tatuaje din această categorie sunt făcute pe frunte pentru a umili şi pot avertiza că purtătorul este pedofil sau apartenent al unui grup politic dezagreat.

Membrii celebrei organizaţii criminale japoneze Yakuza au tatuaje pe tot corpu (foto)l. Tatuajele (irezumi în japoneză) sunt făcute cu instrumente mecanice printr-o procedură foarte scumpă şi dureroasă şi poate dura ani de zile. Membrii Yakuza îşi tatuează inele negre pe braţe, pentru fiecare infracţiune câte un inel. Acestea pot fi uşor confundate cu tatuajele tribale.

Bandele criminale hispanice sunt extrem de variate, însă unul dintre cele mai populare tatuaje este cel cu o coroană sau o stea cu cinci colţuri tatuată pe mână, între degetul mare şi arătător. Tatuajele specifice bandelor mexicane sunt abundenete în simboluri din natură sau au conotaţii religioase, cel mai des întâlnit fiind Señora de Guadalupe.

Tatuajele specifice persoanelor de cealaltă parte a legii au căpătat popularitate în special din cauza rapperilor americani.

Viziunea religioasa asupra tatuajelor

Dacă în unele culturi tatuajele sunt promovate din punct de vedere religios, altele le ignoră pur şi simplu, iar unele religii le interzic.
 
Oficialii religiei creştine nu au o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte tatuajele, însă nu sunt nici mari fani. Tatuajele cu simboluri creştine sunt populare printre adepţii tatuajelor, Isus crucificat sau doar chipul său fiind unele dintre cele mai populare motive. Croaţii catolici din Herţegovina obişnuiau să tatueze copiii pentru a-i proteja de covertirea la islamism în timpul ocupaţiei turceşti.

În islamism tatuajele sunt de obicei interzise. Sunniţii au o poziţie fermă împotriva tatuajelor pentru că Profetul a spus, potrivit cărţii Sahih Bukhari, că este interzisă mutilarea corpului în orice mod. Sunniţii sunt de părere că tatuarea este o ofensă la adresa creaţiei lui Allah. Musulmanii din nordul Africii însă se tatuează adesea cu henna.

Evreii interzic tatuarea corpului, originea regulii fiind în Leviticus. Rabinii sunt de acord doar cu tatuajele care servesc unui scop medical. Evreii consideră că această practică este de origine păgână, iar interzicerea ei este tocmai pentru delimitare. Repulsia evreilor faţă de tatuaje este şi din cauza tatuajelor naziste practicate în lagărele de concentrare din timpul Holocaustului.

Tatuaje în lumina reflectoarelor

David Beckham (foto) are mai multe tatuaje, fiecare dintre ele având propria semnificaţie. Forbalistul şi-a tatuat numele fiilor săi, numele soţiei sale, Victoria în hindi, numărul şapte (număr cu tradiţie la Manchester United) şi scena crucificării pe spate. "Îmi place că cei doi băieţi ai mei (Brooklyn şi Romeo) sunt cu mine şi atunci când nu sunt acasă. Nu doar în inima mea, pentru că am numele lor tatuate pe spate după naşterea fiecăruia, unde este şi un înger păzitor care are grija de ei. Tatăl meu avea trei tatuaje şi astfel ideea a fost în capul meu încă de cânr eram un copil", a explicat David Beckham.

Angelina Jolie este cunoscută nu doar pentru cariera sa, ci şi pentru tatuajele pe care le are pe corp. Actriţa are atât de multe tatuaje încât make-up artiştii de la Hollywood reuşesc cu greu să le ascundă. Unul dintre cele mai impresionante tatuaje ale sale este tigrul de pe spate, făcut de un călugăr buddhist printr-o tehnică veche şi foarte dureroasă. Unele dintre cele 13 tatuaje ale Angelinei reprezintă coordonatele geografice ale locurilor unde s-au născut copii săi.

Johnny Depp este un adevărat pasionat în ceea ce priveşte tatuajele. "Corpul meu este un jurnal, într-un fel. Este la fel ca în cazul marinarilor, fiecare tatuaj înseamnă ceva, o anumită perioadă din viaţa ta când marchezi ceva, indiferent dacă o faci singur cu un cuţit sau mergi la un artist", spune actorul. Până în acest momentu Depp are 14 tatuaje, printre care şi unul cu o panglică pe care scrie "Wino Forever". Iniţial scria "Winona Forever", însă după despărţirea de actriţa Winona Ryder, Johnny Depp şi-a scos chirurgical literele "na".

Alicia Beth Moore, cunoscută de toată lumea ca Pink are o colecţie impresionantă de tatuaje. Simboluri chinezeşti şi japoneze, o stea, o broscuţă, simbolul dragostei, un dragon sunt doar câteva dintre tatuajele celebrei cântăreşe. "Cred că sunt incredibil de sexy. Soţul meu este acoperit cu ele. Nu regret niciunul dintre cele pe care le am pentru că fiecare reprezintă un capitol din viaţa mea şi pentru asta sunt tatuajele", spune Pink.

Ce ar trebui să ştii înainte de a te tatua

Acestea sunt doar câteva vedete care au ales să se exprime astfel, însă tatuajele nu mai sunt un tabu. Astăzi tatuajele nu mai sunt asociate exclusiv cu activitatea criminală sau cu spiritul de artist. Clienţii saloanelor de tatuaj sunt dintre cei mai diverşi, după cum ne-a spus Răzvan, un tattoo artist care face acest lucru de 9 ani.

Unul dintre primele lucruri care trebuie luate în considerare în cazul unui tatuaj este este igiena. Complicaţiile rezultate în urma unui tatuaj făcut în condiţii obscure nu prea îşi permit să te bucuri de tatauj. Răzvan ne-a explicat că un salon care se respectă trebuie să aibă sală de sterilizare, consumabile sterile, tuşuri sterile sau consumabile de unică folosinţă.

Un alt lucru important este talentul celui care realizează tatuajul. Răzvan petrece o bună parte din timp cu cei care vin la el să se tatueze, până în momentul în care modelul personalizat este perfect, asta în cazul în care nu se alege un model predefinit.

O altă informaţie importantă este că minorii nu se pot tatua fără acordul părinţilor, după cum ne-a informat Răzvan, pe care îl puteţi găsi la salonul Body Tunning.








tear drop
tattoo
david
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite