VIDEO Dubaiul, emiratul reinventat din nisip în doar două decenii / Va supraviețui crizei financiare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-un sătuc de pescuitori de perle a ajuns prototipul oraşului viitorului. Dubaiul, emiratul care a cunoscut o dezvoltare explozivă în ultimii 20 de ani, se află în prezent în atenţia pieţelor internaţionale, care se întreabă dacă va reuşi să supravieţuiască crizei financiare curente şi datoriilor de 80 miliarde de dolari.

Cel mai înalt zgârie-nori din lume, primul hotel subacvatic de pe mapamond, cea mai mare insulă artificială a planetei se găsesc aici. Dubaiul trăieşte în avangarda tehnologică a secolului al XXI-lea.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE.

Este unul dintre cele şapte emirate ale federaţiei Emiratelor Unite Arabe, fiind localizat la sud de Golful Persic în Pensinsula Arabică. Documente scrise atestă existenţa statului cu 150 de ani înainte de formarea Emiratelor Unite Arabe.

-

Un emirat arid, fără personalitate

Înconjurat de nisip, un oraş-stat arid şi fără personalitate, astfel arăta Dubaiul în 1990. Acum 20 de ani, pe aceste locuri, unde se ridică acum cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, şi hotelurile de şapte stele, găseai o adunătură de clădiri joase în jurul câtorva drumuri prăfuite.

Războiul din Golf (2 august 1990 - 28 februarie 1991) din 1990 a avut un efect uriaş asupra emiratului.

image

Sume masive de bani au fost retrase din băncile Dubaiului din cauza condiţiilor politice nesigure din regiune. Mai târziu, în 1990 multe comunităţi de comerţ extern, mai întâi din Kuweit, în timpul Războiului din Golf, şi, mai târziu, din Bahrain, şi-au mutat afacerile în Dubai.

Începând cu 2002, odată cu dezvoltarea proprietăţii private, au început să-şi facă loc proiecte precum Palm Islands, World Islands sau Burj Khalifa

Creşterea economică robustă a fost însoţită de o rată a inflaţiei ridicată (11,2% în 2007), datorată în mare parte dublării chiriilor comerciale şi rezidenţiale. Până în vara anului 2009 media chiriilor a scăzut până la 57 de dolari pe metrul pătrat.

Arhitectură îndrăzneaţă

Emiratul arab se remarcă în special prin îndrăzneţele realizări arhitectonice. Printre acestea se numără zgârie-norii triunghiulari Emirates Towers, Hotel Jumeira Beach, Water Park. Cu 28 de etaje, un restaurant subacvatic, patinoar şi cinematograf, Burj Al Arab este cel mai scump şi mai înalt hotel din lume (măsoară 321 de metri), fiind mai înalt decât Turnul Eiffel şi cu 60 de metri mai mic decât Empire State Building. Este construit în mare, camerele fiind dotate cu paturi rotative şi o platformă suspendată unde aterizează elicopterele.

-

Ultima creaţie a Dubaiului este „Turnul Dinamic", proiectat de arhitectul David Fisher. Imobilul, care se construieşte simultan în două locuri diferite, la Moscova şi în Dubai, este prima clădire din lume capabilă să îşi schimbe forma, prin modificarea direcţiei de rotire, dar şi prin viteza şi acceleraţia cu care se va roti fiecare etaj. Turiştii au posibilitatea să controleze rotirea apartamentului printr-o simplă comandă vocală. Astfel, ei pot servi micul dejun privind răsăritul soarelui, lua prânzul privind marea, iar sau admira apusul soarelui peste panorama oraşului.

-

Dubai Palm este un proiect care se vrea cel mai mare complex rezidenţial aflat in largul unui golf, pe insule create artificial, de mâna omului. Aici se vor găsi hoteluri de lux, mall-uri, cazinouri, etc

Dubaiul, capitala shopping-ului în Orientul Mijlociu

Tot aici se află şi cel mai mare mall din lume, Dubaiul fiind considerat capitala shopping-ului din Orientul Mijlociu. Turiştii din toată lumea susţin că Dubai este, alături de New York şi Singapore, unul din primele trei locuri ideale pentru cumpărături. Aici se poate cumpăra orice: de la îmbrăcăminte, electronice performante, încălţăminte şi aur până la decoraţiuni, mobilă, obiecte tradiţionale sau chiar automobile. Toate acestea la cele mai mici preţuri din lume, pentru că în Emiratele Arabe Unite nu se percep taxe pentru mărfurile vândute şi se practică negocierea, chiar şi în mall-uri.

Şi tot acolo se găseşte unul din cele mai impresionante metrou-uri din lume. 

-

Oraşul-stat este considerat "Ibiza pentru cei foarte bogaţi". Barurile de noapte sunt mereu pline in Dubai, mai ales în serile de joi, când începe week-end-ul aici. Trebuie precizat că infracţionalitatea este un fenomen străin în emirat.

Sectorul imobiliar

Ritmul de creştere al sectorului de construcţii în Dubai este unul ameţitor. Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrii a Dubaiului, construcţiile generează 12% din PIB-ul emiratului, acestea având un ritm de creştere de 27% anual. Din totalul de 110.000 de macarale ce operează la nivel mondial, un procent cuprins între 15-25% se află în Dubai, potrivit publicaţiei GulfNews.

Preţul proprietăţilor rezidenţiale din emirat a crescut cu 0,7% în ultimul trimestru al anului 2009, comparativ cu trimestrul anterior. Potrivit unui document publicat de Dubai Land Department, creşterea preţurilor la vile a fost de 2,6%, comparativ cu semestrul trei. Pe de altă parte, faţă de perioada similară a lui 2008, preţurile au înregistrat o scădere de aproximativ 18%. Specialiştii din zonă previzionează că Dubai va intra pe un trend ascendent în ceea ce priveşte preţurile, care va continua pe tot parcursul anului curent, chiar dacă mult mai timid decât cel din anii 2006-2008.

-

Principalul motor al acestui lăcaş al abundenţei a fost petrolul, după care a urmat dezvoltarea turismului de lux şi sectorul de real estate. În 2003, Dubaiul a atras 5,24 milioane de turişti străini.

După ce a contractat datorii masive pentru finanţarea unor proiecte de anvergură, în prezent, emiratul se confruntă cu situaţia crizei financiare.

-

Criza financiară şi epuizarea resurselor naturale

Problema a devenit astăzi mai complexă şi realitatea abia acum a început să iasă la suprafaţă. Rezervele de petrol ale Dubaiului vor fi aproape epuizate începând cu 2010, conform analizelor efectuate de specialişti şi citate de presa internaţională. Se pare că şeicii au cheltuit sume mai mari decât cele de care dipuneau, luând credite de milioane de dolari de la majoritatea băncilor mari din lume. Astfel, experţii au ajuns să se îndoiască de faptul că Dubaiul mai poate înapoia datoria externă, care se învârte în jurul cifrei de 80 de miliarde dolari, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

Zăcămintele petrolifere din Dubai s-au diminuat continuu, veniturile din petrol reprezentând acum doar 4% din PIB-ul emiratului. Economia Dubaiului se bazează pe comerţ, afaceri imobiliare şi servicii. Pentru a evita intrarea în insolvenţă şi ameninţarea cu "executarea silită", Dubaiul a împrumutat circa 20 de miliarde de dolari şi de la principatul Abu Dhabi.

Soluţia pentru un oraş situat în mijlocul deşertului, lipsit de alte resurse naturale, şi o industrie care necesită sume de care numai miliardarii petrolului ar dispune, pare să fie turismul.

O nouă speranţă?

Extrem de îndatorat şi cu puţine rezerve petrolifere, emiratul a anunţat la 4 februarie 2010 descoperirea unui nou zăcământ de ţiţei offshore, potrivit AFP.

-

Şeicul Mohammad ben Rashed Al-Maktoum i-a transmis populaţiei Emiratelor Arabe Unite vestea privind descoperirea unui nou zăcământ de petrol offshore, în Dubai, menţionează un comunicat oficial publicat în emirat. Documentul nu precizează mărimea rezervei şi ritmul în care aceasta ar putea fi exploatată.

Un proiect faraonic devenit realitate, Dubaiul este un vis al şeicilor conştienţi că în curând resursele naturale se vor epuiza. Încă principalul loc destinat afacerilor în Orientul Mijlociu şi nu numai, emiratul este preferat nu doar de arabi, ci şi de pakistanezi, iranieni şi indieni, datorită insecurităţii politice care domină regiunea respectivă. Reputaţia sa privind atitudinea liberală contribuie la această imagine. Cu toate acestea, evenimentele recente i-au afectat reputaţia privind competenţa economică, aspect la care conducătorii emiratului vor avea mult de muncit dacă vor să o restaureze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite