"Urmaşul" lui Ştefan cel Mare, în război mediatic cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului 2005, relaţiile diplomatice dintre Bucureşti şi Chişinău se amelioraseră datorită încercărilor preşedintelui Traian Băsescu de a lega o prietenie cu Vladimir

La începutul anului 2005, relaţiile diplomatice dintre Bucureşti şi Chişinău se amelioraseră datorită încercărilor preşedintelui Traian Băsescu de a lega o prietenie cu Vladimir Voronin. Odată cu apropierea aderării României la UE, divergenţele de opinie dintre cei doi s-au înmulţit, iar "înţepăturile" reciproce plasate la nivel mediatic au înlocuit întâlnirile amicale.

Atitudinile ostile la adresa României ale liderului comunist de la Chişinău au atins punctul culminant atunci când Voronin şi-a atribuit rolul de "urmaş al lui Ştefan cel Mare". El a decretat recent că 2009 va fi "anul sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc".

Vladimir Voronin a accentuat că relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti nu vor putea deveni prieteneşti atât timp cât România nu va renunţa la problemele identitare. Mai mult, guvernul moldovean a anunţat că va înfiinţa o structură specializată pentru traducerea oficială a documentelor internaţionale în aşa-zisa "limbă moldovenească".

Dincolo de chestiunea limbii oficiale, Vladimir Voronin a recurs la măsuri şicanatorii faţă de autorităţile de la Bucureşti. El a refuzat deschiderea a două consulate româneşti la Cahul şi Bălţi deşi convenise acest lucru cu preşedintele Băsescu pe 16 ianuarie 2007.

Liderul comunist a acuzat România, în cadrul unei emisiuni televizate, că plăteşte diferite persoane pentru a face lobby în vederea unirii cu Republica Moldova. Voronin a mai spus că românii "s-au legat cu diavolul" pentru a ocupa teritoriul de dincolo de Prut.

"S-au legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei doar ca să-şi atingă scopul", crede şeful comuniştilor moldoveni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite