VIDEO Sociologul Alfred Bulai: "Teoriile conspiraţiei sunt lansate de o persoană, dar au mai mulţi beneficiari care le întreţin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cataclismele naturale din ultimii ani care au cauzat moartea a sute de mii de oameni au fost contestate de diverse teorii ale conspiraţioniştilor convinşi că la baza cutremurelor devastatoare sau a valurilor tsunami s-au aflat forţe politice şi economice internaţionale. Sociologul Alfred Bulai încearcă să explice de ce oamenii au nevoie să creadă în diverse teorii din spatele feneomenlor care frapează omenirea.

După fiecare eveniment care şochează la nivel global - de la bombaradarea lui Pearl Harbor până la asasinarea lui John. F. Kennedy, de la moartea Prinţesei Diana până la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, teoreticienii conspiraţiilor îşi fac apariţia cu propria lor viziune sinistră asupra evenimentelor.

"Există ceva în spate, o inginerie, dar în realitate aceste structuri ca zonă secretă sunt mult mai firave şi nu pot ţine doar de inginerul X. ", este de părere sociologul Alfred Bulai.

De curând, politologul austriac Claudia von Werlhof din cadrul Universităţii de Politologie din Innsbruck a susţinut că SUA ar fi cauzat în mod intenţionat cutremurul din Haiti, din luna ianuarie 2010. Ea a declarat că guvernul american deţine maşini folosite pentru detectarea rezervelor de ţiţei care creează cutremure artificiale. Astfel că seismul din Haiti a fost declanşat în mod intenţionat pentru ca SUA să poată trimite  10.000 de trupe în Haiti, şi prin urmare, ocuparea ţării de forţele americane.



Teoria lansată de von Werlhof nu este prima de acest fel, în istorie mai multe fenomene au fost puse pe seama marilor puteri care ar dori să pună stăpânire pe lume cu orice preţ. Şi tsunamiul devastator din Oceanul Indian, din decembrie 2004 are parte de o conspiraţie gândită de diverşi teoreticieni. Poveştile spun că India a încercat să fure startul în faţa Pakistanului în cursa pentru armele nucleare şi a testat unele arme electromagnetice care au cauzat cutremurul urmat de tsunami-ul, fatal pentru peste 200.000 de oameni.

image

Sociologul Alfred Bulai susţine că explicaţia banală, cea normală a unui eveniment nu-i mulţumeşte pe oamenii care caută ceva în spatele ei, mai dramatic, mai surprinzător. Bulai consideră că teoria conspiraţiei este doar vârful unui aisberg , în spate aflându-se anumite ritualuri secrete, o lume în care se cultivă secretul, dar care nu poate avea o putere la nivel mondial, ci doar în condiţiile unor evenimente mai mici.

De exemplu, spune Alfred Bulai, unii oameni au lansat teoria potrivit căreia "criza financiară actuală este mâna cuiva, însă ar fi bine ca cineva să fie în spatele acestei crize, să ştie cu adevărat ce se întâmplă".

"În legătură cu criza economică, oamenii de ştiinţă tind să dramatizeze fenomenul, în timp ce politicienii liniştesc populaţia, meseria lor este să dea un orizont de speranţă non-stop.",  continuă el.

Pe de altă parte, oamenii caută explicatţii dincolo de lucrurile normale, exagerează, iar de pe urma situaţiilor create există alţii care profită şi susţin imaginea construită.

Speculanţii ajung să câştige bani de pe urma unor astfel de situaţii, spune Alfred Bulai, referindu-se şi la povestea seismelor din ultimele luni, din Haiti şi Chile, unde firmele de asigurări au fost unii dintre beneficiarii isteriei create. Astfel, ei au interesul să susţină dezbaterea şi reactivitatea publicului la astfel de evenimente majore.

Conspiraţii incredibile

Jurnaliştii de la Washington Post scriau într-un articol despre teoria conform căreia Israelul le generează elevelor palestiniene o promiscuitate sexuală vânzându-le gume de mestecat cu afordisiac. "Autorităţile palestiniene au dezvăluit eforturile israelienilor de a răspândi printre palestinieni un tip special de gumă de mestecat care conţine hormoni sexuali.", scria în articol.

Autorităţile au cerut teste de laborator pe guma care conţine progesteron. Oficialii palestineni au confiscat 200 de tone de gumă în oraşul al-Khalil.  Jurnaliştii de la Washington Post i-au cerut unui profesor de chimie de la Universitatea din Hebrew să examineze guma, iar testele au fost negative. Totuşi, majoritatea palesinienilor cred în această teorie. Un cetăţean palestinian a declarat că, dacă este posibil să trimiţi o navă spaţială pe Marte, atunci este posibil să se fabrice şi o "gumă sexuală, pâna la urmă ne aflăm în război".

Alte teorii ajung chiar să atingă puncte incredibile, dar cu toate acestea, sunt oamenii care cred în ele. Potrivit reporterului BBC David Icke, extratereştri sunt forţele care se găsesc în spatele conspiraţiilor mondiale îndreptate către manipularea şi controlul umanităţii. El declară că majoritatea liderilor lumii de la wlliam Jefferson Clinton, Hillary Rodham Clinton, Barack Obama şi George W. Bush până la membri din familia roială britanică sunt înrudiţi cu reptilele de 2,1 metri din sistemul de stele Alpha Draconis. David Icke şi alţii consideră că Bush şi familia sa provin din aceleaşi reptile.

Teoriile conspiraţiei care sunt lansate de una-două persoane, au de fapt mai mulţi beneficiari care le întreţin, întucât aceştia au de câştigat de pe seama situaţiilor create.

După evenimentele de la 11 Septembrie, au apărut mai multe teorii ale conspiraţiei, una dintre ele este legată de font-ul de scris Wingdings, inclus în toate versiunile Microsoft Windows, care are şi el o poveste controversată.

În 1992, după câteva zile de la lansarea Windows 3.1 a fost descoperit că traducerea caracterelor NYC în Wingdings apare sub forma unui craniu cu oase, a Stelei lui David şi a unei mâini cu degetul mare ridicat în sus. Acesta a fost interpretat de mai mulţi teoreticieni ca un semn de aprobare a uciderii evreilor, în special pe cei din New York City. Microsoft a negat că acesta ar fi un semn făcut în mod intenţionat şi a insistat că totul este o chestiune pur întâmplătoare.

O legendă urbană care s-a extins după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, arată că succesiunea de caracatere "Q33NY" scrisă în Wingdings se transformă într-un avion, două documente care seamănă cu două blocuri, un craniu cu oase şi Steaua lui David. Aceste simboluri au fost interpretate ca fiind un mesaj care ar fi prevăzut tragedia din 9/11. Dar niciunul dintre simbolurile grafice nu poate fi demonstrat ca fiind real, ele sunt privite ca pure teorii lansate de anumiţi oameni care-şi explică fenomenele prin conspiraţii.

image
image

Sociologul Bulai ne arată că acei conspiraţionişti sunt oameni care creează o mutaţie în agenda publică. Atunci când o temă urcă şi devine mai prezenă în media, apar oamenii care amplifică evenimentul, îl dramatizează, sunt alarmanţi şi îl exagerează.

Neil Armstrong şi Buzz Aldrin nu au aterizat pe Lună în 1969

Una dintre cele mai cunoscute, dar şi incredibile teorii conspiraţioniste este legată de "Un pas mic pentru om, un salt gigant pentru omenire". Unii teoreticieni spun că misiunea Apollo pe Lună a fost o farsă pusă la cale de NASA, iar întreaga misiune a fost doar o înscenare pentru a căştiga Războiul Rece cu Rusia.
 
Anumiţi indivizi au înaintat teorii care ţintesc mai multe elemente menite să demonstreze că NASA a contrafăcut prezenţa sa pe Lună. Ei susţin că astronauţii din Apollo nu au aterizat pe Lună, iar NASA şi probabil alte organizaţii au indus în eroare publicul în mod intenţionat prin fabricarea, distrugerea sau manipularea de dovezi, inclusiv poze, casete, tansmisii sau mostre de piatră. Susţinătorii acestor teorii cred că NASA şi ceilalţi implicaţi continuă şă participe şi acum la această conspiraţie.

De asemenea, cei care au lansat astfel de teorii susţin că astronauţii nu ar fi supravieţuit călătoriei din cauza expunerii la radiaţii, că fotografiile au fost modificate, iar calitatea lor este mult prea bună. În nicio fotografie nu se văd stele, iar astronauţii n-au raporatat niciodată că ar fi văzut stele pe fereastra capsulei.

Ei spun că suprafaţa Lunii este atât de fierbinte în timpul zilei încât filmul din cameră s-ar fi topit.  Niciun crater în urma aterizării nu pare să se fi format, iar racheta lansată nu pare să fi produs niciun fum vizibil. De asemenea, steagul pus de astronauţi pe suprafaţa Lunii se flutură deşi pe Lună nu este vânt. NASA a explicat că steagul se flutura din cauza eforturilor astronautului american de a-l înfige în pământ.

Mai mulţi comentatori au adus dovezi care să contracareze argumentele date de teoreticienii conspiraţiei. Potrivit unui sondaj din 1999 condus de The Gallup Organization, 89% din populaţia americană nu crede că aterizarea pe Lună a fost o farsă, în timp ce 6% cred asta, iar 5% nu s-au putut decide.

image

Virusul A H1N1 - o conspiraţie la nivel mondial ?

Şi recenta "gripă porcină" sau virusul A H1N1 pare să facă parte dintr-un plan al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în colaborare cu laboratoarele farmaceutice din toată lumea, pentru a crea panică în rândul populaţiei şi a câştiga milioane de euro pe vaccinurile vândute, deşi apărute peste noapte.

"Un alt caz este cel al vaccinului pentru gripa porcină, care este un exemplu de manipulare tipică la scară largă întrucât virusul nu este atât de dramatic şi totuşi s-a creat o isterie la nivel mondial cu ajutorul armelor markektingului. Iar guvernele, ministerele ajută la această isterie care prinde uşor la presă. Alarmismul, dramatismul se vând, informaţiile circulă mai spectaculos. ", a declarat Alfred Bulai.

"Chiar şi firma Novartis din Elveţia producătoare a vaccinului a speculat oportunitatea creată de virusul A H1N1. Se pompează informaţiile, iar beneficiarii încearcă să stimuleze lucrurile. Pe boala socială, alarmismul este mult mai rapid. Astfel că există multe paliere ale oamenilor care profită şi câştigă financiar sau ca imagine, susţinând isteria creată de o problemă actuală.", a completat Bulai.

Conspiraţiile reprezintă un mecanism prin care ieşi în faţă şi prin care se câştigă bani. Există într-adevăr o zonă secretă, dar în spatele ei nu stă o inginerie diabolică aşa cum cred oamenii, întrucât sunt prea multe grupuri de interese implicate.,  ne explică sociologul Bulai.

Conspiraţii despre vedetele Beatles

O o altă teorie lansată de data aceasta de Steve Lightfoot în cartea sa "Lennon Murder Expose" sugerează că Stephen King l-a ucis pe John Lennon, aducând dovezi, pe care el le consideră solide.

Pe site-ul său scrie "contrar tuturor rapoartelor despre un singuratic pe nume Mark David Chapman care se presupune că l-a împuşcat pe John Lennon pe 8 decembrie 1980, veţi găsi dovezi clare în aspectele din spatele titlurilor din ziarele Times, Newsweek, şi în alte reviste din SUA care sugerează că John Lennon nu a fost doar asasinat din motive politice, dar că şi Richard Nixon, Ronald Reagen şi romancierul Stephen King sunt cei trei oameni care pot fi dovediţi ca vinovaţi de crimă. King este adevăratul criminal şi Chapman doar un actor care a fost plătit pentru a ne induce pe toţi eroare cu o farsă absolută".

El spune că probele se află în spatele titlurilor din ziare, coduri de la guvernul american care se citesc precum cuvintele dintr-un joc ca spânzurătoarea. Aceste coduri, spune el, includ chipul şi adevărata identitate a criminalului, fiind printate înainte cu trei sau două luni ca acea crimă să aibă loc.

Sunt spaime care au o explicaţie în psihologia socială şi cum toţi oamenii au frustrări sociale, atunci  teoriile conspiraţiei capătă o funcţie compensatoare.  "Aceste conspiraţii provin din cele mai vechi timpuri, au fost construite de la triburile arhaice, pâna la creştinism, iar acum au ajuns şi în lumea modernă. Fenomenele dramatice care şochează au o explicaţie. Oamenii nu sunt mulţumiţi cu explicaţiile oficiale şi caută ceva mai surprinzător, mai ieşit din comun. Explicaţiile prea banale ale unor întâmplari îi fac pe unii oameni să le refuze, iar în schimb să născocescă poveşti pe măsură", spune Alfred Bulai.

Alte terorii ale conspiraţiei:

- Cea mai mare tragedie modernă trăită de americani, atacurile de la 11 Septembrie 2001, este înconjurată de conspiraţii care spun că "nano-thermite", o substanţă mai puternică decât dinamita, ar fi distrus cele două turnuri gemene. Se spune că zece tone de nano-thermite au fost găsite în molozul de lângă Ground Zero.

Alte teorii sugerează că CIA a închis ochii şi că guvernul Bush a detonat cele două turnuri ca pretext pentru a începe războiul în Orientul Mijlociu. Martorii oculari spun că impactul turnurilor cu cele două avioane nu ar fi fost de-ajuns pentru ca blocurile să se prăbuşească, iar echipele de intervenţie au declarat că au auzit explozii venind din interiorul clădirilor înainte ca avioanele să le lovească.

Alfred Bulai este de părere că "în spatele evenimentelor de la 11 septembrie, oamenii nu au vrut să creadă că se află unul sau doi oameni, motiv pentru care au pus evenimentul pe seama altor organizaţii care ar fi lucrat din umbră, guvernul american, CIA, Rusia etc."

- Moartea lui J.F.Kennedy, noiembrie 1963. Teoria spune că au existat mai mulţi trăgători în acea zi, iar împuşcătura fatală a venit de pe micul deal de lângă maşină, nu din depozitul de cărţi din Texas unde se afla Lee Harvey Oswald. Cei care au urmărit cu atenţie faimosul film Zapruder au observat că după împuşcătură, capul lui Kennedy a căzut pe spate şi spre stânga, ceea ce ar fi fost imposibil din unghiul în care se afla Oswald.

- Incidentul de la Roswell, iulie 1947. Conspiraţioniştii spun că un OZN cu extratereştri s-a prăbuşit în Roswell, în 1947 şi că guvernul american a ascuns totul. Discuţiile despre autopsiile extratereştrilor, poveştile martorilor şi urmele lăsate de armata americană i-au asigurat lui Roswell un loc în topul celor mai faimoase conspiraţii.

- Scufundarea Titanicului, aprilie 1912. Teoria spune că nu Titanicul s-a scufundat, ci sora sa "Olympic". În loc să se execute pentru costurile de reparaţii după ce nava Olympic s-a scufundat, linia de transport martim a făcut schimb între nave, "au scufundat" Titanicul şi au încasat o sumă imensă de la asiguratori. Teoria se învârte în jurul faptului că proprietarul vasului şi-a anulat biletul, iar oamenii de la motoare şi-au dat demisia.

- Moartea prinţesei Diana, 1997. Conspiraţioniştii spun că prinţesa Diana ar fi  fost ucisă de serviciile secrete britanice, care ar fi încercat să împiedice naşterea de către aceasta a unui copil musulman. Diana ar fi fost însărcinată cu Dodi al-Fayed, cel care a murit şi el în accidentul de maşină.

- Holocaustul nu a existat. Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad susţine că Holocaustul ar fi un “mit”, iar lagărele de concentrare nici nu ar fi existat. De asemena, istoricul britanic David Irving a fost arestat şi condamnat la închisoare pentru că a negat Holocaustul.

- Potrivit unora, virusul HIV a fost creat în laborator de către OMS, de KGB şi de CIA, pentru a micşora numărul oamenilor de pe glob. Alţii cred că a fost creată să afle dacă este posibil să fabrice o boală mortală. Această teorie a fost lansată de doctorul William Campbell Douglass.

Pe site-ul virginmedia.com, un sondaj despre "Conspiraţiile în care oamenii cred cel mai mult" arată că teoriile conspiraţioniste despre 11 septembrie, 2001 sunt cele "preferate" de oameni, urmate fiind de aterizarea pe Lună a americanilor şi de scufundarea Titanicului. 

Şi despre Pearl Harbor s-au lansat anumite teorii conspiraţioniste cum că americanii ar fi ştiut că vor fi atacaţi de către japonezi, dar i-au lăsat pentru a-i permite preşedintelui Roosvelt să introducă SUA în război. Oamenii nu au vrut să creadă simpla teză, spune Bulai,  "că pur şi simplu japonezii au depăşit strategiile şi forţa militară a americanilor".

Alfred Bulai spunea că  "Beneficiarii sunt mai mulţi, iar atunci când un fenomen prinde amploare el nu poate fi guvernat de un singur om."

"Evenimentele nu pot fi acceptate aşa cum sunt, oamenii tind să creadă că totul este un sabotaj, explicaţiile oferite în mod oficial par prea banale, iar oamenii se aşteaptă ca în spate să fie ceva mult  mai complicat.", conchide Alfred Bulai.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite