Şeful străzilor Bucureştiului pune borduri "ca primarul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Directorul Administraţiei Străzilor din Capitală, Claudiu Bălan, habar nu are cât îi costă pe cetăţeni bordurile puse în exces de regii şi baronii asfaltului . Circulaţia în

>> Directorul Administraţiei Străzilor din Capitală, Claudiu Bălan, habar nu are cât îi costă pe cetăţeni bordurile puse în exces de regii şi baronii asfaltului .

Circulaţia în Capitală este un coşmar, în condiţiile în care municipalitatea a avut la dispoziţie 500 milioane de euro pentru infrastructură, numai în 2007. Propulsat de fostul coleg de facultate Adriean Videanu, Claudiu Bălan, şeful Administraţiei Străzilor, găseşte însă tot felul de scuze atunci când este întrebat, concret, cum au fost cheltuiţi aceşti bani.

El nu ştie, spre exemplu, câţi bani au fost cheltuiţi cu celebrele borduri de granit sau câţi au mers, efectiv, în asfaltări. Dar toate aceste aspecte nu contează atât timp cât el are susţinerea prietenului său, Adriean Videanu, cel care i-a fost coleg de facultate.

De altfel, Videanu, pentru că nu există oameni competenţi pe nicăieri pentru funcţia de director al ADP Bucureşti, şi-a sunat un prieten. Pe Claudiu Bălan, pe care l-a adus pe această funcţie, prin… delegaţie, tocmai de la Bacău.

Primăria Capitalei a cheltuit, numai în 2007, aproximativ 500 milioane de euro, pentru reabilitarea a aproape o sută de străzi şi bulevarde. Cifra este confirmată de directorul executiv al Administraţiei Străzilor, Claudiu Bălan. Propulsat în funcţie de primarul general Adriean Videanu, Claudiu Bălan a lucrat anterior ca şef al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bacău.

Persoane de la vârful administraţiei publice dau note proaste activităţii fostului şef al OPJ Bacău. Acest fapt însă nu a contat prea mult pentru primarul general Adriean Videanu. Pentru edilul-şef al Capitalei a fost suficient că el a fost coleg de facultate cu Bălan. Aşa se face că actualul şef al străzilor bucureştene a fost adus în Capitală prin delegaţie (!!), fără organizarea vreunui concurs.

Într-un final, avea să fie organizat şi un concurs pentru ocuparea postului de şef al Administraţiei Străzilor, care a fost, evident, adjudecat tot de Claudiu Bălan. Înainte de a ajunge la Protecţia Consumatorului Bacău, Claudiu Bălan a activat, aproximativ 10 ani de zile, în domeniul privat. Conform declaraţiei sale de avere, din 2006, era acţionar al societăţii Baropet SA Bacău.

Capitolul borduri sau ceea ce nu ştim! Potrivit şefului Administraţiei Străzilor, municipalitatea a organizat câte o singură licitaţie pentru reabilitarea unei străzi, şi nu separat pentru asfaltări, borduri etc. În concluzie, Claudiu Bălan susţine că nu poate spune cât au costat, spre exemplu, numai celebrele borduri de granit. Nici măcar insistenţele noastre nu îl pot determina pe Bălan să ofere un răspuns concret. Motivaţia lui te lasă fără replică. "Vă daţi seama cât ar dura aceste verificări ale devizelor de lucrări?!

Şi cine să stea să facă asta, când avem atât de mult de lucru cu situaţiile de sfârşit de an?!", ne întreabă retoric Bălan. Capitolul haos sau ceea ce ştim! Şi dacă tot am vorbit despre ceea ce nu ştim, ei bine, există şi chestiuni pe cale le ştim. Şi anume, ştim că, în pofida celor 500 milioane de euro investite în străzi, în Bucureşti nu se mai poate circula! Asta deoarece numeroase străzi ale Capitalei sunt pline de "cratere", iar altele sunt eterne şantiere.

Cât despre arterele de circulaţie finalizate, ei bine, acestea sunt "sufocate", în trafic înregistrându-se blocaje nemaiîntâlnite. Şeful Administraţiei Străzilor, Claudiu Bălan, susţine că s-a luat decizia reabilitării "la general", tocmai pentru a se evita situaţii de genul "angajaţii instituţiei X sparg ulterior asfaltul proaspăt turnat la indicaţia instituţiei Y". Numai că până şi Claudiu Bălan recunoaşte că astfel de situaţii se mai regăsesc, în pofida deciziei menţionate.

>> Criteriile pentru care l-am ales pe domnul Bălan sunt unele profesionale. Este absolvent al Facultăţii de Transporturi. A studiat şi are pregătire în domeniu. A fost al treilea din promoţia mea şi mi-a fost şi consilier personal.

Adriean Videanu, actual primar al Capitalei şi fost coleg de facultate cu Claudiu Bălan

Împrumuturile municipalităţii au crescut cu 420%

Municipalitatea şi-a permis să investească 500 milioane de euro în străzi, în condiţiile în care creditele contractate au crescut simţitor faţă de 2006. Concret, creditele obţinute de Capitală în 2007 au fost cu… 420% mai mari. Şi veniturile administraţiei locale s-au dublat faţă de 2006, fiind estimate la 5.369.828 mii lei. Situaţie în care s-a ajuns ca dobânzile şi penalităţile să aibă un cuantum dublu decât cel al ratelor.

Concret, conform Proiectului de Buget, municipalitatea a achitat "rate" în valoare de 55.590 mii lei, iar "dobânzi şi alte cheltuieli" - de 116.450 mii lei. Şi cheltuielile de personal au crescut în 2007, cu 38%, ajungând la 2.040.533 mii lei. Cifrele reale ar putea fi şi mai mari, căci cele menţionate sunt prevăzute în Proiectul de Buget pentru 2007. "Bilanţul" municipalităţii va fi însă gata abia la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor, astfel că până atunci nu putem şti, cu exactitate, câţi bani au fost cheltuiţi de Primăria Capitalei în 2007. (Florel Manu)

Curtea de Conturi a identificat plăţi nelegale

Neregulile din activitatea Primăriei Municipiului Bucureşti au fost sesizate şi de către comisarii Curţii de Conturi. Concret, aceştia au constatat că primăria lui Videanu a efectuat, printre altele, diverse "plăţi nelegale, pentru "lucrări supradimensionate". Între acestea, "plata nelegală a sumei de 15.595 de lei pentru lucrări reparaţii curente efectuate la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, ca urmare a decontării unor cantităţi de lucrări supradimensionate (zugrăveli cu vinarom, finisaje cu glet de ipsos, vopsitorie ulei pereţi şi tâmplărie).

Aferent plăţii nelegale s-au calculat foloase nerealizate la nivelul dobânzii de refinanţare în sumă de 1.003 lei". Un alt exemplu îl constituie "plăţi nelegale de 5.359 de lei pentru situaţii de lucrări (reparaţii curente instalaţii electrice la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti)" - reiese dintr-o Situaţie întocmită de Curtea de Conturi. Primăria lui Videanu nu s-a grăbit nici să încaseze veniturile cuvenite municipalităţii din asocierea cu diverse firme private, care, în unele cazuri, nici măcar nu au efectuat rapoarte concrete asupra profiturilor obţinute şi ce urmau a fi împărţite cu municipalitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite