Şcolile cu fiţe, mai nesigure decât cele de după blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent raport intern al Poliţiei Capitalei arată că, din cele peste 500 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, aproape 150 de şcoli, licee şi colegii prezintă risc

Cel mai recent raport intern al Poliţiei Capitalei arată că, din cele peste 500 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, aproape 150 de şcoli, licee şi colegii prezintă risc infracţional pentru elevii care le frecventează

Şcolile cu cele mai multe probleme sunt în zonele selecte ale Capitalei, adică în sectoarele 1
şi 2. Pe lângă tâlhării şi consum de droguri, în ultimii ani s-au înregistrat şi agresiuni chiar în interiorul instituţiilor şcolare cu renume.

Poliţia Capitalei a întocmit o hartă de risc a şcolilor din Bucureşti, clasificând unităţile de învăţământ după criteriile de infracţionalitate.

Unde-s fiţe, e şi infracţionalitate

Potrivit documentului întocmit de poliţişti, zona în care sunt amplasate şcolile reprezintă un magnet pentru infractori şi, implicit, un risc major pentru elevi. Un număr de 36 din unităţile de învăţământ din Capitală sunt apreciate drept periculoase, iar majoritatea sunt amplasate în sectoarele 1 şi 2. Chiar dacă sunt precizate doar zonele, reprezentanţii Poliţiei Capitalei refuzând să dea mai multe detalii, este lesne de reperat că, de exemplu, la intersecţia dintre Bulevardul Dacia şi Calea Dorobanţi, se află Colegiul "Virgil Madgearu" sau că pe Bulevardul Ferdinand există Liceul "Iulia Hasdeu" şi cel maghiar. Aici există riscul consumului de droguri, precum şi al unor tâlhării.

Găinăriile au rămas la periferie

Părinţii ar trebui, de asemenea, să fie atenţi dacă îşi au copiii la şcoli din zona Olari, Bulevardul Basarabia şi Şoseaua Pantelimon. De pe lista neagră a poliţiştilor nu lipsesc nici şcolile şi liceele din zonele Viilor şi Rahova, însă renumitele zone "tulburi" au fost întrecute de cartiere mult mai selecte.

În cele mai multe cazuri, în aceste zone, atât copiii, cât şi părinţii reclamă diferite tâlhării. Printre cele mai multe infracţiuni de acest gen se numără furturile de telefoane mobile, furturile din buzunare, dar este reclamat şi consumul şi traficul de droguri în apropierea şcolilor generale şi a liceelor.

Cresc agresiunile în şcoli

Pe primul loc în documentul întocmit de poliţişti se găsesc agresiunile din interiorul şcolilor. Din cele 149 de şcoli de pe lista neagră, în 50 dintre ele este reclamată agresiunea în sălile de clasă sau în curtea şcolii, faţă de altercaţiile din jurul unităţilor de învăţământ care se înregistrează numai în 36 de locaţii. Printre cele 50 de şcoli se află şi cele din zonele Icoanei, unde se află Şcoala Centrală, Viilor şi Obor. O analiză a tuturor riscurilor la care sunt supuşi elevii va fi făcută astăzi, la Prefectură, unde administraţia locală, alături de poliţie şi inspectoratul şcolar vor căuta soluţii pentru reducerea infracţionalităţii în rândul elevilor.

S-a dublat infracţionalitatea

Prima hartă a şcolilor cu risc ridicat din Capitală a fost făcută publică de poliţişti după incidentul de la Şcoala Centrală din anul 2005. Atunci, o elevă a fost atacată şi înjunghiată cu cuţitul de către prietenul ei care era din afara liceului. După doar doi ani, numărul şcolilor cu risc ridicat şi mediu de infracţionalitate a crescut de la 72 la 149, practic dublu faţă de situaţia iniţială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite