Profitorii gripei aviare, criminalii mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care asigură transportul deşeurilor pentru Protan a mai "pierdut" o încărcătură în urmă cu zece zile Poliţiştii giurgiuveni i-au audiat, ieri, pe mai mulţi reprezentanţi ai

Firma care asigură transportul deşeurilor pentru Protan a mai "pierdut" o încărcătură în urmă cu zece zile

Poliţiştii giurgiuveni i-au audiat, ieri, pe mai mulţi reprezentanţi ai firmei Protan SA Bucureşti, suspectaţi că s-ar afla în spatele infestării malului râului Argeş cu deşeuri animaliere. Aceştia au negat în continuare că cele peste 45 de tone de reziduuri, o adevărată bombă ecologică, descoperite pe raza localităţii Adunaţii Copăceni (Giurgiu), ar aparţine societăţii lor.

Deocamdată, anchetatorii nu au declanşat urmărirea penală, cercetările fiind încă în faza de început. Cert este că cele trei camioane, pline ochi cu alte deşeuri animaliere, surprinse sâmbătă de poliţişti pe malul râului Argeş, urmau să-şi descarce încărcătura în acelaşi loc. Explicaţia şoferilor, conform căreia deşeurile urmau să ajungă, de fapt, la Bacău, pentru a fi incinerate, dar că s-ar fi abătut din drum pentru a face o baie în Argeş, este de-a dreptul ridicolă.

Cei trei şoferi, Marin Nicolae, Marin Pârvu, ambii din Slobozia, şi Ionuţ Cîrjoban, din Popeşti Leordeni, care, potrivit Protan SA, şi-au schimbat traseul prevăzut în actele de transport, sâmbătă, pentru a se scălda în Argeş, au intrat de fapt forţând bariera de la intrarea în exploatare. Constantin Bălăceanu, agentul de pază de la barieră a văzut, în noaptea de joi spre vineri, cum două maşini acoperite au trecut spre malul Argeşului.

După un timp s-au întors, fără a-i trezi vreo suspiciune. Sâmbătă, însă, celuilalt portar i s-a părut că ceva nu este în ordine cu unul dintre autocamioane şi i-a cerut şoferului să ridice prelata. "Numai că acesta şi-a ridicat geamul şi a forţat bariera, iar după el au mai intrat încă două camioane. Colegul a chemat ajutoare şi au putut fi prinşi cu ajutorul oamenilor din carieră care i-au blocat ieşirea", a mai spus agentul de pază.

Avize pentru acoperire

Anchetatorii bănuiesc că avizele de însoţire emise de societatea bucureşteană la 28 iulie sunt doar o acoperire pentru situaţia în care transporturile ar fi fost oprite în trafic de autorităţi.

Potrivit poliţiştilor, deşeurile animaliere aparţin firmei Protan - sucursala Popeşti-Leordeni, iar camioanele au fost închiriate de la SC West Automotors Slobozia. Anchetatorii nu au stabilit încă de unde au fost colectate deşeurile. Se ştie doar că este vorba de pui morţi şi resturi cabaline.

Pentru a-şi susţine nevinovăţia, reprezentaţii Protan SA au declarat că vor declanşa propria anchetă în acest caz. Până una alta, societatea vrea să-i scoată ţapi ispăşitori pe şoferii celor trei camioane surprinse de poliţişti pe malul Argeşului, care "şi-au încălcat îndatoririle de serviciu", schimbând traseul prevăzut în actele de transport cu intenţia de a se scălda în râu.

Antecedente

Protan SA şi transportatorul său favorit, societatea West Automotors SRL Slobozia, nu sunt la primul incident de acest gen. Potrivit surselor judiciare, în urmă cu aproximativ zece zile, Poliţia Bistriţa Năsăud a amendat trei şoferi ai firmei West Automotors care transportau resturi animaliere de la Protan SA Bucureşti, la sucursala Dej, făra a avea documente de însoţire.

Revoltător este faptul că cei trei, la fel ca în cazul incidentului de la Adunaţii Copăceni, începuseră să deverseze deşeurile în stare de putrefacţie pe marginea drumului DJ 151. Poliţiştii au blocat în trafic cele trei autotractoare, aparţinând SC West Automotors, şi i-au amendat pe şoferi.

Pentru că deţine monopolul în colectarea şi neutralizarea deşeurilor animaliere, Protan SA nu se străduieşte prea mult să respecte clauzele contractelor încheiate cu firmele cărora le prestează servicii. Reprezentanţii unei firme americane, care deţine o crescătorie de porci lângă Timişoara, i-au acuzat pe cei de la Protan că au refuzat să vină să ridice peste 20 de tone de porci morţi. Deşi Protan nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, oalele sparte le-au plătit tot americanii, care au fost sancţionaţi de Garda de Mediu şi Direcţia Sanitar- Veterinară cu amenzi în valoare de 25.000 lei noi.

Reziduurile au fost ridicate

Pe malul Argeşului, într-un miros insuportabil, mai multe echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei, Direcţiei Sanitar - Veterinare şi ale Gărzii de Mediu aşteptau, ieri, lângă mormanele de deşeuri animale "să vină cineva de la Protan să le ridice".

Nimeni nu dădea niciun fel de declaraţie, motivând că ancheta este în curs de desfăşurare. Cu foarte mare greutate am aflat, de la unul dintre inspectorii Gărzii de Mediu, că "înainte de prânz a fost un autocamion care a încărcat trei tone de deşeuri, iar acum o să vină un altul". După mai multe ore de aşteptare, a apărut şi cel de-al doilea autocamion, tot de trei tone. Îmediat, şase-şapte oameni, îmbrăcaţi în alb şi cu măşti pe faţă, au început să încarce sacii cu deşeuri de animale. Directorul de la Protan a ajuns şi el odată cu autocamionul, dar nu a dorit sa stea de vorbă cu nimeni.

Protan, scumpe şi pestilenţioase

În spatele societăţii Protan SA, stă un off-shore cipriot, BENETRIT ENTERPRISES LTD. Controlul asupra societăţii nu este unul direct, ci printr-o altă societate, la care off-shore-ul este acţionar majoritar, SC Pheonix -Pharm SA. Aceasta din urmă, are 77% din acţiunile Protan SA. Afacerea este una extrem de profitabilă, în condiţiile în care deţine monopolul neutralizării deşeurilor animale, la nivel naţional.

La începutul anului, compania avea contracte de colectare şi neutralizare a deşeurilor cu 2.855 de persoane juridice şi circa 1.800 de consilii locale şi primării. Avantajele monopolului au fost evidenţiate cel mai bine în contextul afacerii "gripa aviară", când societatea a avut un profit situat, undeva, la nivelul a 600.000 de euro, fiind una dintre puţinele societăţi care a avut de câştigat de pe urma "pandemiei". În ciuda acestor oportunităţi, compania se bucură de notorietate negativă, numeroşi beneficiari declarându-se nemulţumiţi de capacitatea de reacţie şi de procesare a deşeurilor.

Presa a semnalat nenumărate cazuri, în care deşeurile care trebuiau recoltate de către Protan au devenit focare de infecţie, în timp ce preţurile practicate sunt printre cele mai mari din Europa (0,20de euro/ kg. deşeu).

Garda de mediu a sesizat Parchetul

Comisariatul Judeţean Giurgiu al Gărzii de Mediu a sesizat, ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, pentru cercetarea Protan SA. Comisarul de mediu, Clara Anton (foto), a declarat, ieri, că solicitarea către Parchet a fost făcută pentru poluarea prin evacuarea cu ştiinţă în apă a unor deşeuri sau substanţe periculoase. "Pentru că e singura firmă care are autorizaţie să depoziteze astfel de deşeuri, firma Protan va fi obligată să ecologizeze întreaga zonă", a spus Clara Anton.

Aceasta a adăugat că firma transportatoare a fost amendată cu 20.000 lei pentru că, deşi avea avize pentru Bacău, a dus deşeurile pe malul râului Argeş. Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Popa, a declarat, ieri, că o comisie specială va cerceta dacă a fost poluat şi aerul din zona unde au fost depozitate cele 50 de tone de deşeuri animaliere, caz în care firmele vor primi alte amenzi.

Tot ieri, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat o anchetă şi a amendat firma Protan cu 20.000 lei pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare privind ecarisajul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite