Petrom a răscumpărat scump afacerea Petromservice un nou tun marca SOV-Luca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austriecii de la OMV au cumpărat o parte din compania controlată de Vântu şi Luca pentru peste 320 milioane € Pe un trend nu prea fericit al afacerilor, cu un nivel al datoriilor de 4

Austriecii de la OMV au cumpărat o parte din compania controlată de Vântu şi Luca pentru peste 320 milioane €

Pe un trend nu prea fericit al afacerilor, cu un nivel al datoriilor de 4 ori mai mari decât în 2002, Petromsevice, firma controlată de Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vântu, a reuşit să dea ieri o reală lovitură pe piaţa petrolului. Serviciile de exploatare şi întreţinere a echipamentelor petroliere ale societăţii au fost "răscumpărate"
de către Petrom pentru 328,5 milioane de euro.

Afacerea Petrom - Petromservice nu este decât o mostră clasică a modului în care poţi face bani în România cât ai pocni din degete. Şi asta pentru că Petromservice, controlată de liderul sindical Liviu Luca, a reuşit să returneze, ieri, o bună parte din ceea ce înainte de privatizare aparţinea Petromului, dar bineînţeles în schimbul unei sume uriaşe de bani.

Mai precis, este vorba despre divizia care se ocupa de asigurarea serviciilor aferente exploatării şi producţiei Petrom - la vremea aceea, Petroserv. Această divizie a fost externalizată la începutul anului 2002, cu puţin timp înainte de privatizarea Petrom.

Printr-o hotărâre emisă de guvernul PSD de atunci s-a înfiinţat o societate distinctă cu acelaşi profil, botezată Petromservice şi preluată de Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrom, al cărui lider este binecunoscutul Liviu Luca. Având în vedere potenţialul acestei societăţi, se poate spune că preluarea s-a făcut la un preţ ridicol - 85.000 de euro.

Un compromis surprinzător

Cu toate că Petrom avea garantată contractual prestarea serviciilor petroliere de către Petromservice până în 2012, austriecii de la OMV au acceptat un compromis surprinzător: achiziţia pentru mai mult de 328 de milioane de euro a acestor servicii şi preluarea celor peste 9.000 de angajaţi!

O posibilă explicaţie despre cum a fost posibil acest lucru vine de la unul dintre foştii salariaţi ai Petrom, la rândul său lider sindical, Dumitru Dincă. "Există cel puţin două motive care au dus la încheierea atât de rapidă a tranzacţiei. În primul rând, preţurile şi tarifele practicate de Petromservice pentru lucrările executate la Petrom erau exorbitante, iar un alt furnizor de astfel de servicii deocamdată nu se găseşte.

În al doilea rând, salariile pentru cei peste 9.000 de angajaţi erau tot mai greu de asigurat şi probabil că o disponibilizare colectivă era iminentă. Putem spune că la Petromservice au fost şi sunt tot banii Petromului, astfel că OMV a ieşit, într-un fel, mai ieftin din această încurcătură".

Petromservice avea mai mulţi peţitori

Contactat telefonic, consilierul oficial pe probleme financiare al Petromservice, controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, ne-a declarat, ieri, că nu are nici un merit pentru realizarea tranzacţiei. "Deocamdată, ştept şi eu o solicitare din partea acţionariatului societăţii, pentru cazul în care se va pune problema viitoarelor strategii care ar putea fi dezvoltate cu banii astfel obţinuţi", ne-a declarat Sorin Ovidiu Vântu.

În schimb, liderul sindical Liviu Luca ne-a mărturisit că a semnat acest contract cu mari păreri de rău. "Am avut şi alte două oferte pentru cumpărarea acestei divizii din Petromservice, de la companii petroliere prezente pe piaţa românească. Acele oferte prevedeau sume cu mult mai mari decât ce a oferit Petrom. Dar cuvântul dat a trebuit să mi-l respect. Oricum, după părerea mea, Petrom îşi va amortiza această investiţie într-un an şi jumătate".

Pertromservice, în cifre

Realizează o cifră de afaceri de 190 de milioane de euro şi un profit anual de 30 de milioane de euro;

Integrarea serviciilor petroliere va duce la creearea unui nou departament în cadrul Petrom care va absorbi 9800 de angajaţi de la Petromservice

Societatea apare ca asociată în nu mai puţin de 18 companii, printre care Realitatea TV, INSOMAR (institut de sondare a opiniei publice), Delta Asigurări, Editura "Ziua" etc.

Acţionar majoritar este societatea off-shore Elbahold Ltd (despre care se spune că ar fi controlată, prin intermediari, de Sorin Ovidiu Vântu), înregistrată în Cipru, care deţine 49,35% din acţiuni, achiziţionate pentru 13 milioane de euro în anul 2003

În urma tranzacţiei de ieri, Elbahold Ltd urmează să încaseze peste 170 de milioane de euro, Asociaţia salariaţilor Petrom - peste 80 de milioane de euro, iar unui număr de 8.577 de acţionari minoritari îi va reveni, în total, peste 80 de milioane de euro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite