Medeea, o mamă cu probleme pe ecran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la succesul filmului "Je vous trouve tres beau" ("Vă găsesc fermecător"), recompensat în 2006 cu un Premiu Cesar, actriţa Medeea Marinescu a revenit pe platourile de filmare.

La un an de la succesul filmului "Je vous trouve tres beau" ("Vă găsesc fermecător"), recompensat în 2006 cu un Premiu Cesar, actriţa Medeea Marinescu a revenit pe platourile de filmare.

Weekend cu mama", în regia lui Stere Gulea, este o poveste despre soarta copiilor lăsaţi în grija rudelor de părinţii plecaţi în străinătate. Luiza (Medeea Marinescu) a plecat de 15 ani din România şi şi-a lăsat fetiţa, Cristina (Adela Popescu), în grija surorii ei. Revenită în ţară, Luiza îşi găseşte fiica de 18 ani dependentă de droguri şi cu o fetiţă de patru ani pe care a abandonat-o într-un orfelinat.


"Rolul m-a surprins în prima fază - o mamă matură, având o fiică ajunsă ea însăşi la vârsta maturităţii. Personajul Luiza este total diferit de rolurile mele de până acum. Apoi am înţeles că am şansa unei schimbări către alte tipuri de personaje. Şi asta mi se pare important pentru mine, ca actriţă. Am avut şi bucuria să lucrez cu un regizor care m-a intuit şi mi-a dat încredere că pot încerca şi altceva. Stere Gulea este foarte atent la nuanţe, la ceea ce e dincolo de replică.

Sigur, şi în <> joc rolul unei mame prinse între dorinţa de viaţă şi responsabilitatea de părinte, copilăroasă şi matură în acelaşi timp, aşa cum sunt şi eu, chiar dacă deocamdată nu sunt mamă - dar învăţ din rolurile pe care le joc", spune Medeea despre pelicula ale cărei filmări s-au încheiat în urmă cu trei săptămâni. Văzând-o în producţia franceză, Stere Gulea i-a intuit disponibilitatea spre acest tip de personaj. "N-am umblat la construcţii exterioare (doar câteva accente de machiaj mai pronunţate). Am încercat să-mi <> vârsta din modul în care priveam, reacţionam, dintr-un alt ritm interior", declară Medeea.


Două roluri, două mame

Similitudinile dintre rolurile de mamă din cele două filme te duc cu gândul la o legătură "karmică". "Sper să fie doar rolul de mamă... cu un parcurs însă mai optimist", spune Medeea.


Una dintre cele mai dificile scene la "Weekend cu mama" s-a filmat noaptea, la morgă. "Ca să scap de teamă, m-am dus la shopping în ziua aceea. N-am reuşit să mă relaxez, dar am folosit în acea secvenţă toată starea de rău creată de un astfel de spaţiu. La un moment dat, în liniştea aceea sinistră - era 3.00 noaptea - a pornit unul dintre frigiderele de la morgă, aflat în spatele meu.

Am sărit doi metri în sus, apoi m-am proiectat cu nasul într-un zid. Reacţia mea spontană de frică i-a amuzat pe colegii care erau şi ei încordaţi, la rândul lor". "Vă găsesc fermecător" a însemnat o cotitură atât în cariera actriţei, cât şi a regizoarei franceze: "Cu Isabelle Mergault (regizoarea, n.r.) ţin legătura, ne scriem pe mail şi sperăm să colaborăm din nou, curând. Dar nu vorbesc înainte de primul <> ", păstrează secretul profesional al viitorului proiect.


La Teatrul Naţional, în premiera "Istoria comunismului povestită pentru bolnavi mintal", Medeea joacă rolul unei fete simple din Rusia, o asistentă medicală nimfomană, sincer îndrăgostită de Marele Stalin. "Şi aici am schimbat paleta de personaje - prinţese, cochete, fete fragile. Mă bucur de fiecare dată când joc, descopăr frumuseţea acestui personaj şi intuiesc că şi publicul simte asta". "Istoria comunismului" a fost poate cel mai criticat spectacol al stagiunii, iar regizorul Florin Fătulescu a fost huiduit.

"Te referi la acel scandal, provocat, zic eu, care s-a <<întâmplat>> la premiera oficială. Dar s-a vorbit deja suspect de mult şi, spre surprinderea mea, văd că jucăm cu săli pline, iar lumea care alege să vadă un spectacol ce vorbeşte despre comunism nu e dezamăgită la finalul piesei". În opinia ei, actorii sunt "ca nişte alergători de cursă lungă care aşteaptă concentraţi un nou start, sperând că vor ieşi la final învingători".

Actorii sunt ca nişte alergători de cursă lungă, care aşteaptă concentraţi
un nou start Medeea Marinescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite