Maratonul Mărgelatu, succes în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o lună, în fiecare sâmbătă, în patru cinematografe, din patru oraşe, publicul s-a înghesuit să-l vadă pe Florin Piersic. Cinematograful Patria din Capitală a înregistrat, pe 25 octombrie a.c., un succes de public pe care nu l-a mai cunoscut de mult.

Şi totuşi, n-a fost vorba de nicio premieră. Filmele proiectate au fost „Drumul oaselor”, apărut în 1980, în regia lui Doru Năstase, şi „Colierul de turcoaze”, apărut în 1985, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Ce i-a determinat pe bucureşteni să umple până la refuz cinematograful, amintind de vremurile când românii se încăierau pentru un bilet de film?

În primul rând că, de data aceasta, biletul n-a mai constituit o povară financiară. Un ziar „Adevărul” din sâmbăta respectivă a facilitat oamenilor accesul în sală. În al doilea rând, Mărgelatu, charismaticul erou al lui Eugen Barbu, a fost de faţă la proiecţiile peliculelor şi a acordat autografe. Alături de el s-au aflat George Motoi (locotenentul Devos, în scenariul lui Barbu), Iurie Darie, interpretul uşuraticului boier Pană din „Drumul oaselor”, şi soţia sa, Anca Pandrea, care au sărbătorit, împreună, 28 de ani de la premiera întâiului film al seriei „Mărgelatu“.

Evenimentul a debutat la ora 19.15, cu declaraţii în premieră ale actorilor Florin Piersic, Iurie Darie şi George Motoi. Proiecţia filmului „Drumul oaselor” a fost precedată de un moment special când, din întuneric, un loc din spatele sălii a fost luminat brusc şi publicul l-a putut recunoaşte pe Florin Piersic, purtând în mână celebra pălărie a „Trandafirului galben”. Piersic a pus accent, printre altele, pe calitatea deosebită a organizării maratonului, în timp ce George Motoi a mărturisit că i se pare „extrem de importantă readucerea acestor filme în faţa publicului de astăzi, pentru că este un bun prilej pentru tineri să intre în contact cu istoria cinematografiei”.  De altfel, mare parte din spectatorii de la Patria erau tineri.

Şi Iurie Darie şi-a mărturisit emoţiile, iar Szoby Cseh a declarat că acest eveniment reprezintă o dovadă că în film se putea investi în continuare după 1990. „Era singurul sector în care nu se putea da faliment, dacă nu dispăreau banii care s-au furat, pentru că aici nu trebuie decât inteligenţă şi talent“, a precizat el. 

Florin Piersic: „I-aţi bătut pe cei de la Patria“

“Maratonul filmelor Adevărul – Colecţia Mărgelatu” a adus peste 900 de ieşeni în sala cinematografului Republica din Iaşi, pe 1 noiembrie. Pentru prima dată după mulţi ani, sala celui mai cunoscut cinematograf a fost plină până la refuz.

Pentru a putea intra, ieşenii de toate vârstele au aşteptat la un rând format din peste o sută de persoane. Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost aplaudat frenetic, minute în şir, atunci când şi-a făcut intrarea pe scenă. Florin Piersic le-a vorbit ieşenilor despre începuturile sale în cariera de actor, despre cum a ajuns să prindă rolul lui Mărgelatu şi a lăudat prezenţa în masă la cinematograf a publicului ieşean.

“I-aţi bătut pe cei de la Patria. Sunteţi mai mulţi şi mai flămânzi”, a punctat Piersic în stilul caracteristic. Pe scena cinematografului ieşean au mai vorbit, la invitaţia „Mărgelatului”, actorul Iurie Darie şi cascadorul Adrian Ştefănescu, ceilalţi doi invitaţi de marcă sosiţi pe 1 noiembrie la Iaşi. 

Peste 1.500 de timişoreni, la Mărgelatu

Sala cinematografului Timiş s-a umplut până la refuz de timişorenii care au venit să urmărească lansarea filmelor din Colecţia Mărgelatu, „Colierul de turcoaze” şi „Drumul oaselor”. Ca să fie siguri că găsesc un loc în sală, spectatorii au luat cu asalt cinematograful cu două ore înainte de deschiderea evenimentului.

Timişorenii prezenţi la Maratonul Filmelor Adevărul s-au bucurat de prezenţa actorului principal, maestrul Florin Piersic, dar şi de prezenţa actorilor Iurie Darie şi soţia sa, Anca Pandrea, care au făcut poze şi au împărţit autografe. Spectacolul a fost deschis de Florin Piersic, care a fost, ca de obicei, plin de energie.

„Mă bucur că mă aflu la Timişoara, în faţa unei săli arhipline şi sunt impresionat să văd mulţi tineri care au venit să vadă filme făcute în anii `80”, a spus Florin Piersic publicului entuziasmat de prezenţa sa la Timişoara. La întâlnirea cu fanii, artistul a fost pus tot timpul pe glume şi a povestit întâmplări din timpul filmărilor. 

Autografe de la Florin Piersic, până dimineaţa

Actorul Florin Piersic i-a electrizat pe cei 1.500 de spectatori prezenţi la Maratonul filmelor „Adevărul“, cu picanterii din timpul filmărilor. În ciuda faptului că în paralel s-au desfăşurat două evenimente importante, clujenii au ales să fie alături de actorul cetăţean de onoare al oraşului, care a semnat autografe până la orele dimineţii.

Dezvăluirile lui Florin Piersic au făcut deliciul celor prezenţi, sâmbătă seara, la Cinema Republica din Cluj-Napoca. Actorul a excelat în bancuri cu şi fără perdea.

Piersic a început prin a felicita sala că nu l-a făcut de râs în competiţia interregională a seriei „Mărgelatu“. După proiecţiile de la Bucureşti şi Iaşi organizate de ziarul „Adevărul”, Piersic s-a declarat încântat de prezenţă. „Mă bucur că nu m-aţi făcut de râs, mi-era teamă ca, după succesele deosebite de la Iaşi şi Bucureşti, să nu mă trezesc cu 60 de clujeni în sală”, şi-a început Piersic seria glumelor.

Fiind mai slab la matematică, era alintat de profesor la şcoală cu apelativul „ciocoflender”. „Pentru mine, toţi ciocoflenderii sunt nişte proşti”, a spus autocritic Piersic. El i-a invitat pe scenă şi pe maestrul Iurie Darie, şi pe cascadorul Adrian Ştefănescu, doi dintre eroii din „Drumul oaselor”. Lui Iurie Darie a spus că îi datorează devenirea sa ca actor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite