Luminiţa Anghel: "La Eurovision am înţeles ce înseamnă să fluturi cu mândrie steagul ţării tale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Anghel
Luminiţa Anghel

În acest an, Luminiţa Anghel a confirmat că se va înscrie la selecţia naţională pentru Eurovision 2010, organizată de Televiziunea Română în coproducţie cu Adevărul. Deşi nu a dezvăluit foarte multe despre piesa pe care o va cânta în concurs, ea a precizat că este "un mare act de curaj şi de responsabilitate să participi din nou, după ce ai obţinut cel mai bun rezultat al României. Îmi asum acest lucru şi ştiu că foarte

În privinţa viitorului, Luminiţa Anghel se declară gata să şi-l asume, indiferent de rezultat: "Sper să câştige piesa cea mai bună! Eu sunt un om al competiţiei şi lucrez bine în echipă! Competiţia mă mobilizează şi îmi dă un nou sens pentru ceea ce urmeză să fac. Am avut şi dezamăgiri şi victorii şi am fost mereu capabilă să-mi asum tot! Vom vedea! Până la urmă Dumnezeu decide pentru noi toţi!"

Despre participarea la finala Eurovision 2005 de la Kiev, ca reprezentat al României, Luminiţa Anghel îşi aminteşte cu plăcere, chiar dacă nu întodeauna i-a fost uşor.

"Am crezut foarte tare în piesa "Let Me Try" încă de la-nceputul proiectului. Evident că o asemenea echipă cum am fost noi, cu un show bun şi cu o piesă foarte bunp nu puteam să trecem neobservaţi. Însă competiţia e competiţie şi nu poţi să anticipezi sută la sută niciodată! De aceea bucuria câstigării selecţiei naţionale a fost foarte mare.

Pentru competiţia internă nu prea am avut nici timp şi nici unde să repetăm prea mult. Dar odată desemnaţi să reprezentăm România la Eurovision, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. Ne-am mobilizat toate forţele şi împreună cu o întreagă echipă de profesionişti ne-am pus pe treabă. Am muncit din greu pentru că nu ne puteam permite un eşec având în vedere că în fiecare an,c ompetiţia se termina cu scandaluri, comentarii urâcioase sau pline de venin, reacţii de invidie şi cârcoteli", explică Luminiţa Anghel.

Chiar dacă presiunea într-o astfel de competinţie este mare, iar unele atitudini nu sunt tocmai elegante, ca să nu spunem că sunt de-a dreptul neortodoxe, merită să participi şi să câştigi.

"Este fantastic sentimentul pe care-l trăieşti pe o scenă atât de mare, în faţa atâtor mii de oameni care strigă ca pe stadion, flutură steaguri într-un vuiet asurzitor în care pentru câteva secunde simţi că-ti pierzi minţile. Am înţeles ce înseamnă emoţia de-aţi auzi strigat numele ţării de către oameni care nu sunt de aceeaşi naţionalitate cu tine. Ce-seamnă să fluturi cu mândrie steagul ţării tale deasupra capului. Am văzut şi cum sunt trataţi toţi concurenţii cu respect şi atenţie, fără niciun fel de diferenţe!

M-a impresionat profesionalismul cu care îşi făcea fiecare în parte treaba. Faptul că nimeni nu striga la nimeni, toţi lucrau cu zâmbetul pe buze deşi erau uneori foarte obosiţi şi te tratau ca şi cum numai tu contai în acel moment", îşi aminţeşte Luminiţa Anghel.

Ea a mărturisit pe toată perioada competiţiei nu i-a fost frică decât de sine, că n-ar putea fi într-o formă bună: "Nu m-a interesat nici ce se comentează nici cine-i considerat cel mai tare, nimic. Era importat să rămânem cu piciorele pe pământ, să fim modeşti şi să ne facem timp mereu pentru presă şi pentru fani.

Nu am avut timp să leg prietenii pentru că n-am ieşit la peteceri. Am fost foarte atentă la programul meu pentru a putea rămane în formă. La repetiţii eram astfel planificaţi încât nu ne întâlneam unii cu alţii. În camera verde i-am văzut pe marea majoritate mai de aproape, dar părea că suntem prieteni de o viaţa!"

Ce contează într-o astfel de competiţie? " Totul! O piesă bună, o voce interesantă şi un show spectaculos! Dar s-a dovedit în timp că nu este o regulă obligatorie. Mai contează mult charisma, felul în care reuseşti să transmiţi emoţia, bucuria de-a cânta şi, evident, şansa!

Luminiţa Anghel

Este important să crezi în proiect şi să-i iei pe toţi cei implicaţi în serios! Fără disciplină, ore lungi de repetiţii, de cântat live şi respect faţă de fiecare, nu poţi să reuseşti", atrage atenţia artista.

Cu toate că planurile lor profesionale "n-au coincis şi nici nu s-au suprapus" şi recunoaşte că "din cauza unor orgolii nejustificate s-au pierdut câteva trenuri", "aşa a fost sa fie", spune Luminiţa Anghel referindu-se la colaborarea cu trupa Sistem.

"Am lucrat de la-ceput până la sfârşit în echipă. Ne-am sprijinit reciproc şi nu au existat disensiuni. Acum suntem în relaţii bune, de cordialitate!", a adăugat ea.

Celor care ar dori să intre în concurs, Luminiţa Anghel le recomandă: "să aibă încredere în forţele lor, să privească cu seriozitate competiţia şi să nu se lase păcăliţi de comentariile răutăcioase şi de bârfele de culise".

Juriul poate schimba interpreţii

Mai sunt doar câteva zile până la terminarea perioadei de înscrieri pentru preselecţie, data limită este 14 ianuarie 2010, data poştei.
La 21 ianuarie, vor fi deschise aplicaţiile trimise prin poştă, urmând ca preselecţia să aibă loc între 25 şi 27 ianuarie. Juriul, format din 15 specialişti, va selecta din piesele înscrise în concurs minimum 12 piese şi maximum 15.

Compozitorii vor avea la dispoziţie perioada 28 ianuarie-5 februarie pentru a schimba interpreţii, dacă va fi cazul, în urma recomandării juriului.

După ce juriul va face preselcţia, la data de 6 februarie, la TVR 1 este programată o ediţie specială a emisiunii „Ne vedem la TVR", ediţie dedicată Selecţiei naţionale. În această emisiune se vor putea asculta pentru prima dată piesele finaliste. Melodiile vor fi interpretate în direct de concurenţi.

Selecţia naţională va avea loc pe 6 martie 2010.

Finala europeană a concursului Eurovision va avea loc pe 29 mai 2010, la Oslo, Norvegia.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite