"Gâscanul" şi meciul vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteşteanul a reuşit să sufle titlul lui Dinamo de unul singur, în iunie 1979, după o partidă fabuloasă contra roş-albilor. FC Argeş a cucerit ultimul titlu de campioană în 1979. A

Piteşteanul a reuşit să sufle titlul lui Dinamo de unul singur, în iunie 1979, după o partidă fabuloasă contra roş-albilor.

FC Argeş a cucerit ultimul titlu de campioană în 1979. A făcut-o în ultima etapă la capătul unei partide de poveste, 4-3 cu Dinamo în deplasare. Un meci în care Dobrin şi-a câştigat simpatia unei ţări întregi, fiindcă reuşise să îngenuncheze echipa Miliţiei chiar pe terenul ei.


Din etapa 31, cu trei runde înaintea finalului, piteştenii se aflau pe primul loc. Au urmat meciurile cu Steaua (1-0 la Bucureşti) şi cu Olimpia Satu Mare (4-0 la Piteşti), FC Argeş aflându-se pe primul loc înaintea ultimului meci cu roş-albii din deplasare. Avea 43 de puncte şi un golaveraj de +24 goluri, iar Dinamo se afla pe locul al doilea, cu 41 de puncte, golaveraj +44.

Aşadar, o victorie dinamovistă la orice scor îi aduce acesteia titlul de campioană. Dinamo avea nevoie neapărat de victorie, Argeşul având două şanse: egalul sau victoria.

Meciul a început prin dominarea gazdelor, care au înscris repede, prin Dragnea, cu capul la lovitura de colţ executată de Ţălnar. În minutul 11, Dobrin i-a trimis în adâncime lui Radu II, acesta a preluat şi a marcat lejer. Dinamoviştii au părut dezorientaţi de turnura evenimentelor şi Doru Toma a nimerit în bară, de unde Radu II a împins-o de pe linia porţii în gol.

În minutul 69, Dobrin s-a lansat într-o cursă nebună, a trecut de mai mulţi adversari, înmărmuriţi de slalomul acestuia, a pasat pe dreapta la Doru Nicolae, care a marcat: 1-3. Apoi, Dudu Georgescu a transformat un penalty, la un fault asupra lui Ion Moldovan, şi egalează, dar, în ultimul minut, Dobrin şutează imparabil de la 25 de metri, spre stupoarea spectatorilor şi a telespectatorilor, meciul fiind transmis în direct, scor final: 3-4. Piteştenii au devenit imediat extrem de simpatizaţi datorită faptului că au predat o lecţie de fotbal echipei Miliţiei.

După meci, în "Sportul", cunoscutul şi regretatul gazetar sportiv loan Chirilă scria: "Finala campionatului, aşteptată cu un interes extraordinar, care a împuţinat masiv numărul spectatorilor pe toate celelalte terenuri, s-a încheiat cu victoria meritată a piteştenilor, după un joc de mare tensiune, în care setea de victorie a dinamoviştilor a primit un veto din partea lui Dobrin, care a oferit tribunelor şi telespectatorilor al nu mai ştiu câtelea meci al vieţii sale, el fiind jucătorul care a dominat din toate punctele de vedere terenul".

Ion Marin: "Nu-l puteam nici faulta"

Fostul fundaş al câinilor", Ion Marin, spune că Dobrin n-a făcut doar acest meci, ci şi multe altele de excepţie: "Partida aceasta a fost dramatică, dar Gicu are alte meciuri încântătoare. Am fost adversar direct de multe ori, rareori apucam să-i iau mingea. Uneori, nu ajungeam nici măcar să-l faultez".

"Nu ştiu dacă a fost cel mai bun meci al carierei, cert e că a făcut un meci extraordinar. Juca singur", îşi aminteşte şi fostul său coechipier Constantin Cârstea. Părerea lui Dobrin apare şi ea pe site-ul clubului piteştean, fcarges.net, la un capitol consacrat marilor partide din istoria grupării din Trivale:

"La 3-3, prelungirea aia cred că mi-a scos peri albi, dar m-a şi înfuriat, îmi amintesc doar că am cerut mingea şi am căutat cel mai scurt drum spre poarta dinamovistă. Simţeam că trebuie să marchez un gol, pentru a-i linişti pe băieţi şi pentru a mă linişti eu însumi"..


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite