Finul lui Murgeanu scoate bani din lacurile şi parcurile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acestei structuri, unde lucrează peste 1.500 de oameni şi al cărei buget anual depăşeşte 800 miliarde de lei, a fost numit Virgil Cîrstea. Omul a fost susţinut în acest demers de grupul de

acestei structuri, unde lucrează peste 1.500 de oameni şi al cărei buget anual depăşeşte 800 miliarde de lei, a fost numit Virgil Cîrstea. Omul a fost susţinut în acest demers de grupul de interese Alexandru Bittner - Adrian Petrache - Dan Bartolomeu Finiş - Dorin Cocoş. Ca să se revanşeze, directorul a preschimbat Administraţia Parcuri şi Lacuri într-o vacă de muls pentru cei faţă de care are obligaţii.
Satul Francez, fără câini
Celebrul Cartier Francez din vecinătatea Parcului Herăstrău se află în custoria Administraţiei Lacurilor şi Parcurilor de Agrement Bucureşti. În perimetrul acestuia, unul dintre activele vânate de ani buni de tot soiul de afacerişti autohtoni este renumitul Club Francez. Este vorba de un complex de lux, întins pe mai bine de un hectar de teren, dotat cu o piscină semiolimpică acoperită, terenuri de tenis, baruri şi restaurante, săli de biliard, gimnastică, saună şi jacuzzi. De multă vreme, locul acesta este frecventat de lumea bună a Bucureştiului, de la parlamentari, cântăreţi, fotbalişti şi vedete tv.
În primăvara anului acesta, cu voie de la Administraţia Lacuri şi Parcuri, Clubul Francez a fost scos la mezat. Directorul Virgil Cîrstea a fost artizanul unui tun financiar de proporţii, acceptând încredinţarea, fără licitaţie, a activului respectiv. S-a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu societatea Mamaia SA, prin care ultima primea dreptul de exploatare a bazei. Culmea tupeului, administratorul SC Mamaia SA este chiar finul lui Cîrstea, un anume Lucian Dan. Situaţia este recunoscută cu nonşalanţă şi de către naşul de la primărie, care ne-a declarat că: "Nu văd de ce finul meu nu poate conduce o firmă, care să fie asociată cu Administraţia?!"
şirul cumetriilor care mulg bani de pe urma Satului Francez nu se opreşte însă aici. Contracte grase de lucrări în zonă au primit firmele Tehnolux Invest SRL şi Crirox Group Construct SRL, în care asociat este Mihai Ancuţa, finul directorului general. Sereleurile sunt permanent pe statele de plată ale Administraţiei Parcurilor şi Lacurilor, fiind cele care au executat platformele de gunoi din parcurile Capitalei.

Apărarea lui Cîrstea: "şi alţi directori au furat statul"
În momentul în care a văzut că se interesează cineva de afacerile păstorite de el la Administraţia Lacuri şi Parcuri, directorul Virgil Cîrstea a devenit extrem de comunicativ. "Există aici legături de rudenie şi afaceri de familie de te iei cu mâinile de cap. Fostul director, Silviu Popa, şi-a angajat fiul, Mihai Popa, şi nora, Cristina Popa, pe vremea cât împărăţea aici. Acelaşi personaj a angajat afaceri cu firma celuilalt fiu al său, Bogdan Popa. şi alţi directori au furat statul", a explicat directorul Cîrstea. El a scos la iveală un contract încheiat între Administraţia Parcurilor şi Grădinilor şi SC BoniPopa SRL, prin care ultima parte a primit o bucată din fostul sediu al administraţiei. "Pot să vă spun că acolo au amenajat o cârciumă, extinzându-se abuziv şi pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi. Imobilul se afla însă pe lista monumentelor istorice", povesteşte noul director. Ceea ce "a uitat" acesta să introducă în ecuaţie este faptul că domnia sa se află la conducerea Administraţiei Lacuri şi Parcuri de peste 5 ani, perioadă în care a avut timp să stârpească toate aceste cumetrii pe care acum le înfierează. Numai că omul s-a ocupat mult mai intens de prosperitatea personală şi de cea a prietenilor şi rudelor.

Borcea, de la Dinamo, şi-a luat partea leului
Cristian Borcea, unul dintre acţionarii clubului Dinamo, a fost şi el băgat în cărţi de către directorul Virgil Cîrstea. Contractul pentru curăţenia parcurilor bucureştene a iscat un scandal în lumea firmelor de salubrizare. Societatea Urban SA avea de mai multă vreme exclusivitate pe parcuri, însă a fost scoasă din schemă după o licitaţie despre care a susţinut că a fost mânărită. Lurcurile s-au aranjat în cele din urmă, cel mai mare câştigător al întregii poveşti fiind Romprest Service SA. Unul dintre acţionarii Romprest este finanţatorul dinamovist, Cristian Borcea. Din scripte, firma primeşte 4 miliarde de lei pe lună. Surse din cadrul Administraţiei Lacuri şi Parcuri ne-au informat că, în realitate, tot salariaţii acestei structuri curăţă parcurile. Firma lui Borcea deţine doar o maşină cu perii aproape pusă pe butuci, care nu face faţă volumului de muncă din parcurile Capitalei.

Curtea de Conturi a făcut valuri la Lacuri şi Parcuri
În toamna lui 2005, parohia lui Virgil Cîrstea a fost călcată de inspectorii Curţii de Conturi. Un control tematic ce s-a întins pe aproape două luni de zile a scos la iveală o grămadă de abuzuri făcute la Administraţia Lacuri şi Parcuri. În calitate de angajator, administraţia avea neplătită pe trei luni contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Existau salariaţi care beneficiaseră de concediu medical, dar pentru care nu se plătiseră indemnizaţiile de rigoare. Acesta a fost motivul pentru care controlul s-a extins pe câteva luni.De la o banală restanţă la bugetul de stat, directorul Cîrstea a fost prins apoi cu achiziţii de ordinul miliardelor, făcute fără aprobarea celor de la primărie. Omul cumpărase numai calculatoare şi softuri de peste 1 miliard de lei, de care ordonatorul principal de credite nu a avut niciodată cunoştinţă. În acelaşi timp, făcuse plăţi de miliarde pentru materiale şi servicii neprevăzute în buget. Ca să facă faţă acestor cheltuieli, cei de la administraţie au fost nevoiţi să deturneze fonduri de la alte capitole bugetare, prinse în programul anului în curs. Contractele de asistenţă juridică au fost şi ele un bun prilej de a scoate bani din bugetul administraţiei. Deşi instituţia are angajaţi cu acte-n regulă 3 jurişti, directrorul Cîrstea a cerut încheierea de contracte cu avocaţi din afară. Avocatul Petre Lăzăroiu a primit, pentru un singur proces, echivalentul a 1.000 de dolari. În paralel, pe acelaşi sistem au primit sume de ordinul sutelor de milioane, o serie de alţi avocaţi despre care cei de la Lacuri şi Parcuri spun că au fost apropiaţi ai directorului general. Abuzurile descoperite de Curtea de Conturi au făcut ca, pentru anul 2004, Administraţia Lacuri şi Parcuri să nu primească descărcarea de gestiune, o tinichea pe care Virgil Cîrstea o are şi astăzi agăţată de scaunul său de director. Omul recunoaşte cu nonşalanţă faptul că toate cele trecute în raportul Curţii de Conturi sunt adevărate, însă multe dintre ele s-au prescris. "De atunci şi până în prezent am îndreptat multe dintre greşeli, acesta fiind probabil unul dintre motivele care au făcut ca eu să rămân în funcţie", îşi dă cu părerea directorul Cîrstea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite