EXCLUSIV GALERIE FOTO Ce se întâmplă în Laboratorul West Nile din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii "Adevarul" au pătruns în laboratorul West Nille de la Institutul de Seruri şi Vaccinuri Dr. I. Cantacuzino, acolo unde medicii studiază virusul West Nile.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

La Institutul Cantacuzino virusul West Nile este cercetat în două locaţii. Într-una sunt specialiştii care se ocupă de probele luate de la pacienţii suspecţi de infecţia cu virusul West Nile.

Aici se fac analize de două ori pe săptămână, pe probele de sânge şi de lichid cefalorahidian luate de la bolnavii din toată ţara şi trimise la Bucureşti. În altă parte, entomologii studiază ţânţarul Culex pipiens, vectorul responsabil de răspândirea infecţiei cu virusul West Nile.

image

În laboratorul de entomologie ajung ţânţarii culeşi de biologi din locaţiile unde s-au îmbolnăvit oamenii. Ei sunt prinşi cu ajutorul unor aspiratoare mici şi puşi apoi în nişte recipiente cu etanol.

Probele astfel obţinute trec prin câteva proceduri biochimice, care urmăresc identificarea virusului West Nile din ARN –ul total extras din ţânţarul Culex pipiens. Timp de patru zile, “soluţia de ţânţar” trece prin aparate sofisticate care o omogenizează, o congelează, apoi intră în operaţii de termociclare, electroforeză şi vizualizare cu raze ultraviolete, pentru ca la final să i se dea un nume şi un CV, prin secvenţiere. Citiţi mâine, în Adevărul, aventura acestei insecte din momentul în care este infectată şi până ajunge să ucidă.

image

Citeşte şi:

Medicii epidemiologi ne liniştesc: nu va fi epidemie

EXCLUSIV - Virusul West Nile în România: Cum şi-a găsit un bucureştean de 75 de ani sfârşitul din cauza ţânţarului ucigaş

Ce trebuie să ştiţi despre virusul West Nile: rata mortalităţii, cum se transmite, simptome, vaccin, cum ne protejăm

Vezi aici prima pacientă din Galaţi infectată cu West Nile

Ce a ascuns Ministerul Sănătăţii în legătură cu meningita West Nile poţi afla din
editorialul lui Eugen Chelemen, "Ţânţarul, vita şi maimuţa"

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite