Măsurile anticriză, adoptate de Ziua Copilului: Nu mai sunt bani pentru dulciuri şi jucării / Nu suntem noi, elevii, de vină / Nu vrem să fim ostaticii nimănui!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Măsurile de austeritate se aplică de la 1 iunie, chiar de Ziua Internaţională a Copilului. Deşi au vârste încă mici, copiii, elevii şi liceenii resimt şi ei criza în moduri diferite.

Fie că este vorba de bani mai puţini pentru dulciuri, jucării, excursii sau cărţi, fie că greva profesorilor îi ţine acasă, copiii sunt conştienţi că situaţia actuală a României îi afectează atât pe părinţii, cât şi pe profesorii lor şi poate avea repercusiuni grave pentru viitorul lor şi al ţării.

Elisa Preda, 5 ani, ai cărei părinţi deţin un magazin de mobilă şi design interior, spune că a auzit vorbindu-se în casă despre criză şi a încercat să-i dea o definiţie din punctul ei de vedere. "Criza înseamnă că oamenii nu au bani să cumpere de la magazinul de bani al lui mami şi tati şi atunci nici mami şi tati nu pot sa îmi cumpere de ziua mea o caleaşcă mare la păpuşa Barbie...Doar una mică".

Ana-Maria, elevă în clasa a V-a, a cărei mamă este funcţionară la Primărie, ştie ce înseamnă criza şi este afectată mai ales de greva profesorilor care ar putea îngheţa anul şcolar.

image

"Când le spun lui mami şi lui tati de excursii, ei îmi spun că «e cam criză şi să vedem», că nu mai au bani", povesteşte Ana.  "Cred că această criză înseamnă că oamenii au mai puţin bani." Copilul a constatat totodată că "Nu mai sunt aşa mulţi bani pentru dulciuri, pentru excursii."

În ceea ce priveşte şcoala, Ana îşi aminteşte că "Doamna profesoară şi ceilalţi profesori vorbesc între ei de criză, semnează foi, spun că iau mai puţin bani din cauza crizei. Chiar acum câteva zile au semnat nişte fişe pentru că nu acceptă să le reducă din salarii".

Mai citiţi şi:

Profesorii au anunţat că intră în grevă generală, pe termen nedeterminat, alături de funcţionarii publici de pe 31 mai.

Totuşi Ana spune că "doamnele profesoarele încearcă să încheie mediile deja, deşi ar trebui să termin şcoala pe 15 iunie."

"Din câte am înţeles de pe 1 iunie ar fi grevă. Dar mie nu îmi place să stau acasă, e plictisitor. La şcoală, mă mai întâlnesc cu colegii şi mai discutăm.  Uneori vorbim de excursii. Acum, cum vine 1 iunie se organizau foarte multe excursii în mod obişnuit, dar acum peste tot se spune că e criză."

Deşi nu cunoaşte foarte bine valoarea banului, Ana a înţeles că, pe timp de criză, trebuie să se gândească de două ori înainte să-i ceară mamei bani pentru o nouă jucărie "când mai pierd câte o jucărie mă gândesc, e scumpă, nu e scumpă, are mami bani să mi-o ia!".

image

Fratele Anei, Matei, în vârstă de 6 ani, spune că nu ştie prea bine ce înseamnă criză şi nici nu a auzit vorbindu-se despre ea foarte des. Dar baiatul a observat că "nu mai sunt atât de multe jucării şi dulciuri".

Mama celor doi copii, care este funcţionar la Primărie, Dana Ştefan, mărturiseşte că încearcă să-i ţină departe pe copii de problemele economice şi să se gospodărească în aşa fel încât să nu simtă prea tare criza:

"Ca funcţionar public, în decembrie mi s-au tăiat sporurile, acum cei 25%, rămânem cu mai nimic.  Copiii ascultă şi la ştiri şi ne mai aud discutând de lipsa banilor, dar, în mod direct, mi s-ar părea o prostie să-i împovărâm şi pe ei după ce că suntem noi aşa stresaţi şi vai de noi.", a declarat Dana Ştefan.

De la resimţirea lipsei de jucării şi dulciuri, copiii mai mari, elevii de liceu, percep altfel criza, fiind conştienţi de consecinţele negative ale acesteia care-i afectează atât pe părinţii şi pe profesorii lor, cât şi pe ei înşişi.

Elevă în clasa a VIII-a: „Nu aş scădea indemnizaţiile mamelor şi nici pensiile de urmaşi pentru copii”

Învaţă la Şcoala Generală 119 „Vasile Voiculescu” din Capitală, este clasa a opta, şi recunoaşte că nu este foarte informată despre problemele cu care se confruntă Guvernul. Ioana Miroiu crede că tot ceea ce se întâmplă acum, în ţară, nu este în folosul nimănui pentru că „e mult prea multă tensiune”.

Referitor la greva profesorilor, Ioana Miroiu spune că aceştia fac bine că-şi cer drepturile. „E bine ceea ce fac, însă nu cred că-şi vor rezolva problemele pentru că, de fiercare dată s-au ales doar cu promisiuni”, este de părere eleva.

Ioana Miroiu nu este încântată de faptul că anul şcolar ar putea îngheţa din cauza protestului dascălilor: „Nu suntem noi, elevii, de vină pentru tot ceea ce li se întâmplă profesorilor şi nu cred că ar trebui să suferim noi”.

Adolescenta recunoaşte că familia sa nu a fost afectată de criza economică. Ioana spune că, dacă ar fi în locul primului ministru Emil Boc, ar încerca, în primul rând să stopeze evaziunea fiscală.

Aş încerca să fac în aşa fel încât copiii să nu aibă de suferit: nu aş scădea indemnizaţiile mamelor şi nici pensiile de urmaşi pentru copii şi nu aş reduce salariile bugetarilor şi aş învăţa din greşelile altor state care au aplicat aceste măsuri şi nu au reuşit nimic”, a încheiat Ioana Miroiu.

Licean, clasa a X-a: „Profesorii nu trebuie să ne folosescă pe noi drept ostateci!”

Cosmin Lală este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti. Referitor la problemele pe care le întâmpină Guvernul României, adolescentul este de părere că Executivul are de rezolvat foarte multe probleme deoarece „oamenii vor dreptate acum”.

De la Revoluţie încoace tot încercăm să ne stabilizăm precum un stat normal. Din păcate, nu reuşim. Iar, în ultimul timp, problemele din ţară, acutizate de această criză economică, par să atingă apogeul. Proasta guvernare, corupţia la nivel înalt şi hoţiile celor de la putere au reuşit să distrugă orice speranţă a românilor pentru un trai mai bun."

image

"Aceste lucruri au creat în mintea românilor un singur ideal – să plece din ţară. Aşa gândesc şi eu, pentru că nu văd nicio soluţie, nu văd rostul unei lupte cu sistemul. Toţi cei de la putere nu fac decât să fure pentru ei şi pentru neamurile lor”, a declarat Cosmin Lală pentru Adevarul.

În ceea ce priveşte greva sindicatelor din învăţământ, adolescentul îşi aduce aminte faptul că, în ultimii ani, dascălii au avut diferite forme de profest, însă cea de acum pare cea mai dureroasă pentru elevi.

De câteva săptamani, profesoara noastră de informatică, extrem de frustrată, ni se tot plânge la ore ca ce se va întampla cu ea dacă măsurile de austeritate anunţate de Guvern vor intra în vigoare. Ni se tot plângea că i-au mai scăzut salariul în ultimii ani şi dacă il vor scădea şi acum va rămâne cu 700 de ron pe lună, după 11 ani de când este profesoară."

"Ne povestea cum că profesorii vor de mult sa facă o acţiune de protest la nivel naţional dar apărem noi, elevii, ca factor perturbator. Am început să cred că această profesoară are ceva cu noi, dar acum realizez, după ce toţi dascălii ni se plâng, că situaţia cu salariile lor este într-adevăr foarte gravă."

Referitor la ceea ce vor să facă profesorii în viitor, liceanul de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” este ferm: „Să facă grevă, au dreptul la un salariu mai bun, pentru că nu fac parte din ultima clasă socială. Dar să nu ne folosească pe noi drept ostateci”.

image

Cosmin spune că-i condamnă pe profesori deoarece se folosesc de argumentul „îngheţăm anul şcolar dacă nu primim salarii decente”, însă nu este de acord nici cu faptul că „nimeni nu-i ascultă pe dascăli”.

Ceea ce îi afectează pe toţi elevii este incertitudinea situaţiei anului şcolar. Nu putem intra în vacanţa de vară liniştiţi, neştiind care ar putea fi situaţia noastră finală la învăţătură. Lucrurile trebuie să intre în normal”, mai spune elevul.

Întrebat dacă familia sa va fi afectată de măsurile de austeritate, Cosmin Lală a recunoscut că va urma o perioadă dificilă acasă. „Mama, bugetară fiind, va pierde 25% din salariu, bani destul de importanţi deoarece economia casei se bazează pe aceştia. Ce pot să spun... Ne vom descurca aşa cum vom putea”, precizează adolescentul.

Cosmin Lală recunoaşte că nu se pricepe foarte bine la economie, însă, pus să facă un mic exerciţiu de imaginaţie, ştie cam ce măsuri ar lua dacă ar fi în locul premierului Emil Boc. „Dacă aş fi în locul primului ministru, eu aş începe prin stoparea corupţiei de la conducere. Oamenii politici au uitat de scopul şi de rolul pentru care ei există. Să facă ţara un loc mai bun”, spune liceanul.

Elevul ar încerca o revitalizare a pieţei de muncă, chiar dacă este conştient că acesta este un lucru destul de dificil. "Ideal ar fi ca minţile deştepte din România să creeze branduri româneşti. Dar minţile deştepte aleg să plece în alte ţări, deoarece acolo le este creată o viziune a viitorului mai măreaţă decât în ţara noastră”, adaugă, cu tristeţe, Cosmin.

Pentru Cosmin, ca adolescent , criza „înseamnă mai puţini bani pentru nevoile şi doleanţele zilnice, deoarece îmi displace enorm să-i văd pe părinţii mei că muncesc atât de mult pentru bani atât de puţini”.

Cosmin a încheiat, având puterea să găsească şi o parte pozitivă a crizei: „Privind şi partea bună a lucrurilor, criza ne poate face să devenim mai cumpătaţi, ne poate face să nu mai risipim atât. Pot spune ca am început să şi apreciez mai mult lucrurile care mă înconjoară pentru că încep să simt cum că ele se obţin mult mai greu”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite