Clanul Mititelu, cercetat de Fisc pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Mititelu, patronul Universităţii Craiova, este acuzat de Fisc pentru evaziune fiscală şi "mânăreli" cu terenuri. "Gigi Becali" al Olteniei: "Nu există niciun prejudiciu, cu excepţia

Adrian Mititelu, patronul Universităţii Craiova, este acuzat de Fisc pentru evaziune fiscală şi "mânăreli" cu terenuri. "Gigi Becali" al Olteniei: "Nu există niciun prejudiciu, cu excepţia câtorva miliarde!"

Potrivit inspectorilor financiari din Craiova, Mititelu şi apropiaţii săi au creat statului un prejudiciu de aproximativ 25 milioane de RON (şapte milioane de euro) prin vânzarea unor terenuri la preţuri subevaluate, transferul unor lichidităţi din firme către persoane fizice prin efectuarea unor obligaţii de plată create fictiv şi alte "inginerii financiare". Actualul patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, mai este acuzat că a preluat "pe nimic" zeci de hectare de teren care au aparţinut Staţiunii de Dezvoltare Pomicolă Dolj şi care acum au o valoare de piaţă considerabilă: în zonele respective metrul pătrat se vinde cu 50 de euro.

Cum a devenit Mititelu "Gigi Becali" din Oltenia

Ancheta inspectorilor financiari din Dolj a început în vara anului trecut, după o descindere la sediul firmelor controlate de Mititelu. Cea mai gravă infracţiune sesizată de controlorii financiari vizează preluarea de către "Clanul Mititelu" a unor terenuri având o suprafaţă de peste o sută de hectare, care au aparţinut unei societăţi de stat - Staţiunea de Dezvoltare Pomicolă Craiova. "Mititelu Adrian, prin utilizarea mai multor firme controlate, a efectuat o acţiune de executare silită împotriva Staţiunii de Dezvoltare Pomicolă Craiova, promovată prin SC Rom Economic Boom SA şi SC Craiu Iovan SRL, a cumpărat prin SC Pomfruct Cercetare SA întreg patrimoniul public al statului aflat în administrarea SCPP Dolj, respectiv Ferma 2, amplasată în Craiova, la DN 70. Nu a înregistrat-o în contabilitate ca imobilizări corporale (terenuri, clădiri etc), ci ca acţiuni la o valoare cu preţ simulat de 1.500.000 de lei", susţin directorii Finanţelor din Dolj în plângerea înaintată Parchetului ÎCCJ. Pe scurt, "ingineria" lui Mititelu a constat în cumpărarea de la AVAS a creanţelor datorate de Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Craiova pentru un credit vechi de câţiva ani, neachitat către Banca Agricolă. Potrivit finanţiştilor din Dolj, suma datorată era de aproximativ două miliarde de lei vechi. Cumpărătorul creanţei, SC Craiu Iovan SRL, firmă administrată de Gigel Preoteasa (o rudă a lui Mititelu), a calculat staţiunii, în decurs de un an, penalităţi de 10 ori mai mari decât valoarea creanţei. Ulterior, Staţiunea de Cercetare Pomicolă a fost executată silit. Aşa a ajuns Mititelu să obţină, pentru două miliarde de lei vechi, peste o sută de hectare de teren într-o zonă unde metrul pătrat se vinde cu cel puţin 20 de euro.

Primul "tun" - terenul pentru supermarketul "PIC"

După ce a preluat "pe nimic" terenurile fostei ferme de cercetare pomicole, Mititelu a făcut mai multe tranzacţii succesive prin care, conform plângerii, s-a sustras de la plata unor taxe datorate statului de circa 10 milioane de euro. Primul "tun" financiar rezultat din afacerea cu terenurile fermei pomicole a fost de 2,5 milioane de euro - sumă încasată pentru doar 4,5 hectare vândute firmei PIC SA din Piteşti, care a construit un supermarket. Bucata de teren a fost vândută la preţul pieţei - 50 de euro metrul pătrat. Conducerea Finanţelor din Dolj afirmă, în urma anchetei, că modalitatea prin care Adrian Mititelu şi apropiaţii săi au luat banii pe terenuri fără să plătească taxe a constat în principal prin împrumuturi fictive realizate "în actele" firmelor controlate de membrii "clanului". "Suma de 9.083.865 RON, încasată de la SC PIC SA, obţinută prin vânzarea terenului situat în zona Cernele, Tarlaua 23, parcela 1, a fost redirecţionată prin plăţi succesive către terţe persoane afiliate aceluiaşi grup de interese prin întocmirea de contracte de creditare, de cesiune de acţiuni şi cesiune creanţe cu scopul de a se crea obligaţii nereale către persoanele afiliate grupului", se precizează în raportul întocmit de inspectorii de la Finanţe către Parchet.

Deconturi fictive în "Cetatea Banilor"

Ancheta a pornit în vara anului trecut, după ce firmele controlate de Mititelu - SC Cetatea Banilor SA, SC Societatea pentru Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SA, Ediţie Specială SA şi altele - au decis să fuzioneze într-un grup denumit Regional Media SA. Acţionarii şi administratorii sunt Adrian Mititelu, Gigel şi Nuţi Preoteasa (rude apropiate ale lui Mititelu), Fănel Trandafir şi Iulian Siclitaru.

În urma controlului au fost descoperite şi nereguli minore în raport cu "tunul imobiliar" - neînregistrarea unor contracte de muncă, deconturi fictive (la SC Cetatea Banilor SA) sau nedeclararea unor venituri la SC Societatea Pentru Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL - firma prin care Mititelu controlează echipa de fotbal Universitatea Craiova. Controlul a fost efectuat în regim de urgenţă, deoarece "exista pericolul ca debitorii să se sustragă, să-şi ascundă ori să risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea impozitelor şi taxelor datorate statului".

Mititelu: "E o făcătură a mafiei comuniste"

Despre sesizarea Finanţelor, Mititelu afirmă: "Este o făcătură a mafiei comuniste. Sunt nişte acuze inventate, directorii ăia care semnează plângerea sunt nişte mafioţi. Nu există niciun prejudiciu, cu excepţia câtorva miliarde, probleme pe care le are orice firmă. Sunt victima unui grup mafiot care a preluat puterea şi se răzbună pe mine, pentru că i-am deranjat cu anchetele apărute într-un ziar al meu, <> ".

Fostul client al cămătarilor din Craiova revendică sute de hectare de terenuri în oraş

Ascensiunea financiară a lui Adrian Mititelu, fost chelner, este legată direct de achiziţionarea societăţii UPSUROM Petroşani, o firmă aflată în strânsă legătură cu sectorul minier din zonă. În afacere, Mititelu a fost asociat cu Iulică Siclitaru, cei doi făcând bani frumoşi din compensări de energie şi afaceri cu diversele mine şi cariere din regiune. Recent, a intrat în afaceri imobiliare: a cumpărat drepturile succesorale ale unor urmaşi ai boierului Constantin Negoescu. Suprafaţa revendicată este de sute de hectare, la marginea Craiovei. Şi de această dată, el s-a folosit de nepotul său, Gigel Preoteasa, pe numele căruia a cumpărat drepturile procesuale. Lucrurile sunt destul de încurcate în acest caz, având în vedere că un alt craiovean, Doru Petrescu, cunoscut sub numele de Doru Măgaru, susţine că şi el a cumpărat acelaşi lucru ca Mititelu, doar că de la alţi moştenitori. În prezent, cei doi se judecă, procesul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Craiova. Adrian Mititelu este renumit şi pentru faptul că, atunci când ajunge la ananghie financiară, bate la uşile puţinilor "tovarăşi de afaceri" care i-au rămas şi împrumută bani, lăsând gaj diverse bunuri, cum ar fi casa sa de pe strada Mihail Kogălniceanu sau tipografia ziarului pe care îl patronează, "Ediţie Specială". Printre persoanele care îl sprijină în acest mod se numără Iulică Siclitaru, Dinel Staicu sau Jahani Farid, zis Paul Valută.

Sunt victima unui grup mafiot care a preluat puterea şi se răzbună pe mine
Adrian Mititelu

Există pericolul ca debitorii să se sustragă, să-şi ascundă ori să risipească patrimoniul despre Mititelu şi apropiaţii săi
Direcţia Finanţelor Publice

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite