Certificatul energetic, amânat cu un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele pot fi vândute sau închiriate şi în 2010 fără actul care promitea un nou blocaj al pieţei imobiliare. Legea certificatului energetic este încă un exemplu de reglementare făcut după ureche. Pentru că este incomplet, actul normativ a fost amânat până în 2011.

Legea 372/2005, care prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare - cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii, a fost modificată printr-o ordonanţă de urgenţă.

Atât Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNPR), cât şi Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) au solicitat această amânare.

Părerea unanimă este că impunerea acestui document ar fi mărit preţul locuinţelor, ceea ce ar fi dus la o nouă blocare a pieţei imobiliare. Or, acest fapt i-ar fi afectat pe atât pe notari, cât şi pe agenţii imobiliari, care şi aşa s-au confruntat cu scăderi ale tranzacţiilor în 2009.

„Dacă acest certificat s-ar elibera obiectiv, în baza unor măsurători concrete, obţinerea lui ar fi destul de costisitoare", consideră Ion Radu Zilişteanu, purtător de cuvânt al ARAI.

„O amânare este binevenită, în contextul în care în momentul de faţă evaluarea se face pur şi simplu din ochi,fără măsurători concrete, iar singura utilitate a acestui certificat este transformarea lui într-un element de negociere. Momentan, este perceput doar ca o hârtie în plus la dosarul casei", completează Zilişteanu.

De această amânare nu se bucură toţi specialiştii din piaţa imobiliară. „Legea are multe efecte benefice, printre care faptul că ne poate ajuta să facem un inventar al capitalului imobiliar al ţării şi să vedem cât din ce s-a construit după 1990 este de calitate şi cât este doar spoială dată de dezvoltator", consideră Ionuţ Butoi, Secretar General al Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imbiliare din România (UNAI).

El nu crede că acest act ar creşte preţul unei case. „Singura mare problemă a acestei legi este că nu există norme prin care să se poată evalua un singur apartament dintr-un bloc, ci trebuie calculaţi indici pentru întreaga clădire", completează reprezentantul UNAI.

Scop informativ

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a susţinut că preţul certificării energetice nu îl influenţează semnificativ pe cel al tranzacţiilor, deoarece reprezintă un procent nesemnificativ în raport cu cheltuielile pentru efectuarea tranzacţiei.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat însă asupra performanţei energetice a locuinţei, respectiv consumul anual pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică, cuprinsă între A - eficienţă energetică ridicată şi G - eficienţă energetică scăzută. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite